İstanbul’da Aralık…







Sena Hayta (27)
Metin Yazarı, The Others

2016 bizi yerden yere vururken yeni yıl heyecanı pek kalmasa da “olanlar olacakların habercisidir” yerine “olanlar geride kaldı” diyeceğimiz bir 2017 hayali ile önümüze bakıyoruz. Nefes almaya çalıştığımız küçük dünyamızdan, büyük dünyanın müdahalelerini ufak sıyrıklarla atlatmaya bakıyoruz. Bu büyük şehre, küçük adımlarımızla ayak uyduruyor, irili ufaklı etkinliklerle marşımızı bizim gibilerle paylaşıyoruz. 2017 iletişim planları, konkurlar derken çalışmaya doyamadığımız bu yoğun dönemde küçük molalar vermek, kafayı boşaltmak ve yeni bilgileri, yeni fikirlere çevirmek bizim için en iyi ilaç olabilir. Aralık ayında İstanbul’da ne yapsam diyenlere benden mini bir seçki:

Duydum

Bu şehrin en sevdiğim yanı içinde yüzlerce başka şehir ve kültür barındırması. Kimi daracık sokaklar bizi küçük bir Paris’e, kimi devasa binalar ise bizi Berlin’in geniş caddelerindeki soğukluğa götürüyor. Bu sadece iki örnek, sahiller, parklar, gecekondular, kara çarşaflar, iki bina arasına asılmış bembeyaz kılıflar, maskeler, ritimler ve kokular hepsi başka bir ülke, hepsi başka bir şehir sanki. Şehirdeki müzik etkinliklerindeki çeşitlilik de aynı bunun gibi rengarenk. Geçen ay başlayan ve Fransız Kültür Merkezi’nin sahiplendiği XXF – Very Very French Festival bu ay da devam ediyor. Fransız müziğinin yeni nesil güçlü isimlerini İstanbul’a getiren festival, Aralık ayında dört ismi ağırlıyor. Dünyanın farklı yerlerinden ritimleri, eğlenceli bir şekilde harmanlayan Fanfarai ardından Fransız prodüktör ve Dj Jean Tonique, 3 Aralık’ta Babylon’da kültürlerarası bir geçit sunuyor. Festivalin devam eden performansları da şehirdeki gitmeye değer etkinlikler arasında. Kasım ayında kapılarını yeni açan kulüp Clique, Asmalımescit’i yeniden hareketlendireceğe benziyor. Parçalarıyla bizi ritimler arası yolculuğa çıkaracak Hollandalı elektronik müzik ikilisi Weval ise 10 Aralık’ta Zorlu PSM’de.

Gördüm

Kışın en güzel nimetlerinden biri battaniye altındayken cama vuran yağmur, pencerenin arasından fısıldayan rüzgar ve buna eşlik edecek güzel bir film veya müptelası olduğumuz diziler. Ancak soğuktan üşenen bedenlerimize biraz idman, beynimize de biraz aktivite şart. Şehirde sinema konusunda farklı alternatifler sunan ve sıradan film listelerinin aksine hayata anlam katan film seçkileriyle monoton “Full HD izle” ritüellerimizden kurtaracak gösterimler gerçekleşiyor. Uzun zamandır hayatımızda yer alan Başka Sinema her geçen ay seçkilerini genişletiyor ve “Bize Her Gün Festival” sloganına yakışır anları izleyicilere yaşatıyor. Sinemaya sahip çıkan diğer bir seri ise SALT Galata’da gerçekleşen Perşembe Sineması gösterimleri. SALT Galata internet sitesinden gelecek filmleri takip edebilirsiniz. İstanbul Modern’in sineması ise bağımsız ve yarı bağımsız yerli filmleri bir araya toplarken dünyadan da çeşitli seçkilere yer veriyor. 1-11 Aralık’ta ise Goethe-Institut İstanbul işbirliğiyle Almanya’dan Yepyeni Filmler seçkisi bizlerle.

Gittim

istanbul

Bu ay sıradan etkinliklerin dışına çıkmak isteyenler için şehirde iki farklı seçenek var. GameX Uluslararası Dijital Oyun ve Eğlence Fuarı 1-4 Aralık’ta Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde. “Gaming”cilerin bayram edeceği bu fuar, yerli ve yabancı birçok oyun şirketini ağırlıyor. Sevilen oyunlarla ilgili birçok içeriğin bulunacağı ve belki de gelecek oyunların teaser’larının yapılacağı fuar, ziyaret etmek için enteresan bir tercih olabilir. Diğer etkinlik ise Karaköy Bira Festivali; Karaköy’de açılan AYI’nın sahiplendiği etkinlikte, 109 çeşit bira, katılımcıların damak tadına sunulacak. 23-25 Aralık boyunca devam edecek festivalde dünyanın birçok yerinden farklı biraları deneme imkanı bulacağız, üstelik giriş ücretsiz.

Yedim

istanbul1

Ayın sonuna doğru yavaş yavaş yeni yıl motifleri etkinliklere ve şehre yayılıyor. Batı toplumlarından kendimize uyarladığımız birçok ayrıntı artık bizim için bu ayı simgeleyen ögelere dönüştü. Bu senenin motifi, daha önceki yeni yıllarda rastlamadığım “Christmas Market”, tam anlamıyla olmasa da farklı bir deneyim sunacak etkinlikler arasında. Normalde şehir meydanlarına kurulan ve her ülkenin özel yiyecek, içecek ve hediye geleneklerine göre şekillenen “Christmas Market” kültürü küçük organizasyonlarla bizim de kapımızı çalıyor. Roma Kulübü Derneği yani Circolo Roma İstanbul, 7 Aralık’ta Portebello – Christmas Bazar etkinliği ile makarnadan ev reçeline İtalya’nın özel tatlarını katılımcılarla buluşturuyor. Kadıköy’ün şirin kafelerinden biri olan Mitte ise Almanya’yı damaklarda yaşatacak yeni yıl lezzetlerini 3 Aralık’ta gün boyu sürecek Mitte Christmas Market etkinliği ile dillere döküyor.

Üç maymunu oynamayı sevdiğimiz bu ülkede görmedim, duymadım, bilmiyorum dediğiniz hiçbir şey kalmasın. Beynimize yaptığımız küçük jimnastikler, büyük komplolara karşı savaşmanın tek yolu. 2017’ye dair tek dileğim 2016’ya benzememesi. Hadi, finger crossed!

 

Bu yazı ilk olarak JR. by Campaign Aralık 2016 sayısında yayımlandı.