Adobe’un 2017 tasarım tahminleri

Adobe Creative Cloud yazarı Nick Babich, tasarım endüstrisinin hızlı değişimler geçirdiğinden ve bunlara ayak uydurmanın öneminden bahsederek 2017 için öngördüğü 10 tasarım trendini okuyucularıyla paylaştı.

Aşağıda Babich’ın sıraladığı bu 10 tasarım trendini görebilirsiniz.

1. Minimal tasarımın evrimi

2017’de minimal tasarımı kullanmaya devam edeceğimizi söyleyen yazar, complexion reduction’ın – yani daha kalın ve büyük yazılar, daha basit ve evrensel ikonlar, daha az renkler içeren tasarım – büyük bir hit olacağını tahmin ediyor. Bunun yanında Babich'e göre minimalist kullanıcı arayüzlerinin de kullanışlı olması gerekiyor çünkü bu sayede basit navigasyona sahip olan uygulamalar daha güçlü birer iletişim aracına dönüşebilir.

2. Daha fazla mikro etkileşim

Geçtiğimiz sene internette mikro etkileşimler çok konuşuldu, bu yıl da konuşulmaya devam etmesi bekleniyor. Küçük bir animasyon biçiminde olan mikro etkileşimler UX tasarımda önemli bir yere sahip. Özellikle de mobil cihazlarda bir uygulama kullanırken binlerce mikro etkileşimle karşı karşıya geliyorsunuz.

3. Video kral olacak

İnternet kullanıcılarının görsel içeriğe gittikçe daha fazla ilgi göstermeleri tasarımlarda bunun bir tık daha ötesi olan videonun yaygınlaşması ile sonuçlandı. Zira geleneksel görsellik sabitken video ise hareketli bir dünya sunarken hikaye anlatımını da kolaylaştırıyor. Bu da onu daha çekici ve göz alıcı yapıyor. Özellikle ana sayfada arka plan olarak kullanıldığında sayfayı ziyaret edenleri hemen içine çekiyor.

4. Zengin renkler ve belirgin tipografi

Zengin renkler kullanıcı arayüzlerinde kullanılıyor ancak canlı nüanslar arayüzlerin daha görkemli görünmesini sağlayacak. 2017 yılında kullanıcıların daha parlak renklerle, ikili tonlarla ve daha cesur değişimlerde karşılaşmaları bekleniyor.

5. Özel yapım illüstrasyonlar

Fotoğraflara göre daha kişisel olmalarından dolayı illüstrasyonlar çok hızlı bir şekilde popüler bir alternatif haline geldiler. Görsel bir dil yaratan illüstrasyonlar, markanın ve ürünün sesini ve kişiliğini yansıtmada çok daha başarılı olabiliyorlar. Ayrıca illüstrasyonlar tasarımcılara yaratıcı bir etki yaratmak için daha çok fırsat veriyor.

6. Web siteleri için uzun kaydırma ve parallax tekniği

Daha uzun veya sonsuz kaydırma web siteleri için bir standart haline gelecek. Önemli bir konu da, kaydırmanın sayfadan sayfaya geçmeyi zorlaştırmadığı; bu sayede sayfada gezinme deneyiminin yeniden keşfedilmesi hedefleniyor. Ayrıca bu teknik mobil cihazlara çok uyumlu çünkü daha küçük bir ekran demek daha fazla kaydırma demek. Bunun yanında gittikçe daha fazla sitenin parallax kaydırmaya başvuracağı tahmin ediliyor. Parallax kaydırma tekniği sayesinde ön plandaki ve arka plandaki içerik birbirinden bağımsız bir şekilde farklı hızlarda kaydırılabiliyor, bu da derinlik algısı yaratıyor.

7. Kartlar önemini korumaya devam edecek

Kartların en önemli özelliği, birbiriyle alakalı bilgileri tek bir başlık altında tek bir yerde toplayabilmesi. Hem küçük hem büyük ekranlarda kullanılabilen kart arayüzleri, içeriğin daha kolay anlaşılmasını sağlıyor.

8. Etkileşimli arayüzün yükselişi

Chatbot, şu anda en çok konuşulan başlıklardan biri. Chatbot teknolojisinin kullanıcı uygulamalarıyla da birleşmiş halini görmüştük. Yurt dışında bunu Pizza Hut pizza siparişini kolaylaştırdığı uygulaması ile yaptı. Türkiye’de ise bunun örneğini Domino’s ile gördük.

9. Artırılmış/Sanal gerçeklik

2017’de bizi heyecanlandıran sadece etkileşimli arayüzler olmayacak. Tasarımcıların artırılmış ve sanal gerçeklik konusuna kafayı takmaları bekleniyor zira bu teknolojiler markaların daha kapsayıcı bir etki yaratmasını sağlıyor.

10. Prototip çalışmalarında yükseliş

Bu sene ile beraber daha entegre bir tasarım sürecine gireceğiz ve kullanıcı deneyimi ve kullanıcı arayüzü arasındaki çizgi de bulanıklaşacak. Ancak bu sayede fikirleri hayata geçirmek her zamankinden daha kolay olacak ve her tasarımcı prototip çalışmalarını daha sıklıkla kullanmaya başlayacak. Tasarımcılar, sayfa düzeninden ziyade etkileşime odaklanacak.