Futbolun gerilla sanatçılarını tanımaya hazır mısınız?

Amsterdam'ın, sanat galerileri ve müzelerle işgal edilmiş bir şehir olduğu malum. Van Gogh, Rijksmuseum ya da Madame Tussauds Müzesi'ni gezerek sanat tarihine dair birçok şeyi öğrenebilirsiniz. Ancak futbol içeren sanat eserlerini görmek için kuyruğa girmenize gerek yok! Üstelik Amsterdam sokaklarında bulunan bu eserleri görmek için oraya gitmenize gerek yok. Çünkü onları ayağınıza getirdik!


Kendilerine verdikleri adla Kamp Seedorf, birçok Hollandalı sokak sanatçısından oluşuyor. Sadece sokakları değil, köprü altlarını, yol kenarlarını, tünelleri ve kanal duvarlarını ünlü futbol figürleriyle donatan bu grup, dünyanın en çok tanınan "gerilla sanatçıları" oldu. Onlar için "Futbolun Banksy'si" diyebiliriz. Bilmeyenler için Banksy ise İngiltere'de sokak sanatıyla uğraşan, ünü tüm dünyaya yayılmış anonim bir sanatçı.

Her şey, Amsterdam'ın en kötü yerlerinden biri olarak bilinen Wibautstreet'te başlamış. Ajax'ın kalesini 1983-1994 yılları arasında koruyan Stanley Menzo'nun çizimi ilk olmuş. Onu Frank Rijkaard ve Patrick Kluivert'ın gençlik halleri izlemiş ve son olarak Ajax'ın dünya futboluna sunmak üzere olduğu son hediyesi Kasper Dolberg gelmiş. 

Grup tüm çalışmalarını öncelikle eğimli ve akrilik renklerin mürekkebini kullanarak büyük kağıt yapraklarına elle çiziyor. Bundan sonra eskizler kesilerek çevreleyen duvarlara yapıştırılıyor. 

2011 yılından bu yana birçok çalışmaya imza atan grubun artık bir internet sitesi mevcut ve birçok ürün satıyorlar. Ancak onlar hala sokaklara ait olduklarını söylemekten de geri durmuyorlar!