Sadu’ların ‘kutsal’ yüzleri fotoğraflandı

Lübnanlı fotoğrafçı Omar Reda, daha önce yaptığı portre çalışmalarıyla adını geniş çapta duyurmayı başaran bir sanatçı. Omo kabilesindeki kadınları veya farklı yerlerde yaşayan insanların ellerini fotoğraflayan Omar, şimdi de “The Art of Holy Faces” adındaki çalışmasıyla karşımızda.

Dünya çapındaki farklı insanlar dine bağlılığını değişik yollarla ifade ediyor. İnandıkları şeye bir biçim vermeye çalışan insanlar, enerjilerini ve yaratıcılıklarını egzotik yapıtlar, heykeller ve ikonlar yaratmaya harcıyor.

Genel çapta yaygın olan dinler kendi farklılıklarını mimari yapılarda ifade ederken, diğer dinlere mensup olanlar giyim tarzlarıyla veya saç kesimleriyle bunu ifade ediyor.

Fotoğrafçı, Hintli Sadu’ların boyalı yüzlerinden çok etkilendiğini itiraf ediyor. Tilak adı verilen bu ritüelde bu insanların alınları boyanıyor çünkü üçüncü gözlerinin veya bilge gözün bu bölgede bulunduğuna inanılıyor.

Farklı tanrılara adanmış olanların yüzündeki resimlerin şekilleri ve renkleri değişebiliyor. “Ezelden beri sanatın ve tasarımın insan evriminin değişmez parçası olduğuna inanıyorum. Bu aynı zamanda insanların tanrılarına nasıl ibadet ettiklerini ifade etmenin en temel yolu” diyor Omar.

“The Art of Holy Faces” çalışmasının bir kısmını aşağıda görebilir daha fazlası için de fotoğrafçının web sitesini veya Instagram sayfasını ziyaret edebilirsiniz.