​Spotify, “Türkiye Müzik Haritası”nı yayınladı

Spotify, 81 ili baz baz alarak, 2017 yılının ilk 3 ayını kapsayan “Türkiye Müzik Haritası”nı yayınladı. 

81 ilin TOP 10 listesine göre derlenen veriler, Türkiye’de yılın ilk çeyreğinde en çok dinlenen Türk ve yabancı sanatçılar ile en çok dinlenen Türkçe ve yabancı şarkıları ortaya koyuyor. Veriler aynı zamanda, Türkiye’nin bazı bölgelerinde öne çıkan isimler hakkında da bilgi veriyor. 

İşte 81 il üzerinden derlenen Spotify verilerine göre Ocak, Şubat ve Mart aylarında Türkiye’de en çok dinlenen TOP 10 sanatçı:

  1. Sezen Aksu 
  2. Sıla
  3. Norm Ender 
  4. Müslüm Gürses 
  5. Sagopa Kajmer 
  6. Duman 
  7. Teoman 
  8. Sancak 
  9. Ahmet Kaya 
  10. Allame 

2017 yılının ilk üç ayını kapsayan “Türkiye Müzik Haritası”, müzik dünyasının iki büyük ismi, Müslüm Gürses ve Ahmet Kaya’nın ölümlerinin ardından uzun zaman geçmesine rağmen ülkenin dört bir yanında yoğun şekilde dinlendiğini gösteriyor. Diğer yandan, TOP 10 listesinde bulunan Norm Ender, Sagopa Kajmer, Sancak ve Allame gibi isimler, Rap müziğin Türkiye’deki yayılımı ve popülaritesine dikkat çekiyor. Sezen Aksu, Sıla, Duman ve Teoman ise 81 ilde de müzikseverlerin vazgeçilmezleri arasında. 

Türkiye’de Ocak-Şubat-Mart aylarında en çok dinlenen Top 5 şarkı ise şöyle:

  1. Sezen Aksu / İhanetten Geri Kalan
  2. Sıla / Yan Benimle
  3. Norm Ender / Deli
  4. Müslüm Gürses / Affet
  5. Sagopa Kajmer / 366. Gün

Spotify’ın 2017 yılının ilk üç ayını kapsayan “Türkiye Müzik Haritası”, TOP 10 listesinin yanı sıra yüksek dinlenme oranları ile bazı bölgelerde öne çıkan sanatçıları da ortaya koyuyor. Örneğin Doğu Anadolu Bölgesi’nden Ahmet Kaya diğer bölgelere göre daha yoğun dinlenirken, İç Anadolu Bölgesi’nde ise Rap müziğin yeni sesi Allame ön plana çıkıyor. Ege’de alternatif rock grubu Adamlar Spotify dinleyicileri tarafından diğer bölgelere oranla daha çok dinlenirken, Marmara ve Karadeniz Bölgesi’nde ise pop müziğin yükselen ismi Buray öne çıkıyor. 

Spotify’ın yayınladığı “Türkiye Müzik Haritası”na göre 2017 yılının ilk çeyreğinde ülkemizde en çok dinlenen yabancı sanatçı Ed Sheeran oldu. Ed Sheeran’ı ise The Weeknd ve The Chainsmokers takip ediyor. 

İşte 2017 yılının ilk üç ayında Türkiye’de en çok dinlenen yabancı sanatçılar: 

  1. Ed Sheeran 
  2. The Weeknd 
  3. The Chainsmokers 
  4. Sia 
  5. Rihanna 

Türkiye’de Ocak-Şubat ve Mart aylarında en çok dinlenen Top 3 yabancı şarkı ise şöyle:

  1. Ed Sheeran / Shape of You
  2. The Weeknd / Starboy
  3. The Chainsmokers / Paris