Bu menü şefinin suratında

Pek çoğumuzun yemeden fotoğraflayıp paylaştığı lezzetli menülere fotoğrafçı Robert Harrison ve şef Robbie Postma pek de lezzetli gözükmeyen yeni bir tarz getiriyor. İkilinin MENU ismini verdiği fotoğraf serisinde porte fotoğrafları yemek malzemeleriyle alışılmamış bir şekilde bir araya geliyor.

Yemek malzemelerinden oluşmuş bir portre deyince pek çoğumuzun aklına Giuseppe Arcimboldo’nun Vertumnus isimli ünlü tablosu gelebilir. Ancak bu sizi yanıltmasın çünkü Harrison ve Postma’nın fotoğrafları hiç de beklediğiniz gibi değil. Yemekleri en temel malzemelerine ayıran ikili bu malzemeleri dikkatlice şef Postma’nın suratına yerleştirip fotoğraflıyor. Sonucunda da renkli, gerçeküstü ve biraz da korkutucu bir seri ortaya çıkıyor. Uzun ve detaylı bir planlama ve hazırlık sürecinden geçen projenin tamamlanması neredeyse bir yıl sürmüş. Bir fotoğrafın çekimiyse kimi zaman 9 saati almış. Serilerini yemek ve fotoğrafçılığın karanlık tarafta buluşması olarak özetleyen ikili aynı zamanda fotoğraflarında menünün şefin aklında olabilecek en yakın yerde yani yüzünde olduğunu söylüyor. Fotoğrafların yiyebileceğiniz en güzel yemek gibi el emeği olduğunu vurgularken en küçük tanelerin bile tek tek elle yerleştirildiğini, herhangi bir dijital manipülasyona yer olmadığını vurguluyor.

Bu alışılmışın dışındaki serinin baktıkça iştah açmadığı kesin, ama ikilinin getirdiği bu kışkırtıcı bakış açısının ilham verici olduğu da inkar edilemez.