Keşke Ben Yapsaydım: Sena Özşimşir

JR. Mayıs sayısının Keşke Ben Yapsaydım konuğu SVStudios Reklam Yazarı Sena Özşimşir (27) oldu. 

“Keşke ben yapsaydım!” diye başlayan bu yazıya şimdi biraz duygusallık bulaştıracağım. 🙂 Hayatın içinde öylece kaskatı duran problemleri yaratıcı bir kafayla çözmek gerçekten hem etkileyici hem de gurur verici. Bu yüzdendir ki genelde gönlümün efendisi işler sosyal sorumluluk işleri.

Ben bir kadınım ve birazdan bahsi geçecek olan uygulamanın başkahramanlarındanım. Kadın olarak bu ülkede söyleyemediğim ya da gösteremediğim sürüyle derdim var. Bu derdimi son derece güvenli ve farklı bir bakış açısıyla çözen Vodafone ekibinin Kırmızı Işık Uygulaması da “Keşke ben yapsaydım!” dediğim işlerden.

Vodafone Türkiye, kadına şiddete son vermeyi amaçlayan bu uygulamasına öncelikle şiddet sonucu hayatını kaybeden, şiddet gören ve gördükleri şiddeti korkudan kimseye söyleyemeyen kadınlar ile ilgili detaylı bir araştırma yaparak başlıyor.

İş, iki yıl önce mart ayında uygulamaya geçti diye hatırlıyorum. Sadece kadınlara ulaşacak şekilde kurgulanan bu gizli ve yaratıcı uygulama bugüne kadar 250 binden fazla kez indirilmiş. Uygulama, kadınların şiddete maruz kaldığı anlarda acil numaralara ya da yakınlarına kolaylıkla ulaşabilmesi için yardım istenebilecek üç kişinin tek tuşla aranmasını ve telefonun sallanmasıyla acil SMS gönderilmesini mümkün kılıyor.

Uygulamanın kadınlara tanıtılması aşamasında, kadınlara özel içeriklerden oluşan ve uygulamaya yönelik gizli bilgiler içeren eğitici videolar hazırlanıyor. Bu sayede etrafta erkekler olsa bile videoya ilginin kısa süreli olması ve ana uygulamanın fark edilmemesi hedefleniyor. (Kadınların izlediği sabah kuşaklarına, YouTube kanallarında kadınların ilgi alanı olan videolara ve kadın tuvaletleri gibi alanlara uygulama detayları ile ilgili bilgiler yerleştiriliyor.)

Uygulama telefona indirildiğinde erkekler tarafından fark edilmesin diye el feneri gibi görünüyor.

Bir süre sonra forumlarda da çokça konuşulmasından dolayı açığa çıkan uygulama bu süre zarfında bile binlerce kadının hayatını kurtarmış oluyor.

Her detayı son derece zekice planlanan kampanya, Cannes Lions’da büyük ödüle layık görülüyor. Sena’nın ise kampanyayla karşılaştığı anda içi içini yiyor; “Ahh keşke ben yapsaydım!”

Künye:

Marka: Vodafone
Ajans: TeamRED
Kampanya: Vodafone Kırmızı Işık
Yayın: Kasım 2014

Bu yazı ilk olarak JR. by Campaign Mayıs 2017 sayısında yayımlanmıştır.