Haziran’dan Temmuz’a İstanbul

Geleneksel tatil günleri biz sevgili çalışanlar için başladı. Şimdi Excel’lerinizi açın ve sırayla tatile gitmek istediğiniz günleri girin. Eğer kimseyle çakışmıyorsa istediğiniz yıllık tatil kucağınıza düştü demektir. Denk getiremediyseniz de resmi tatiller, bayramlar ile hafta sonunu 3-4 gün yaparak bir uçakla değerlendirebileceğiniz şehir dışı etkinlikler de mevcut. Bu da mı olmadı o zaman İstanbul’da kalan etkinlikler bizimdir. Sonunda gelen yaz ile yanımıza yağmurluk almayı düşünmeyeceğimiz dönemler geldi, “yakın uzaklarda” yapılabilecek hafta sonu etkinlik alternatifleri de gitgide çoğalıyor. Şimdi elinizi klavyeden kaldırın, arkadaşlarınızı toparlayın ve uzak demeden yaz geldiğini hissedeceğiniz beach’lere, teraslara ve açık hava etkinliklerine doğru süzülün.

Sena Hayta (27)

Metin Yazarı, The Others

 

 

Günü geceye bağlayanlar

Geçen aylarda da bahsettiğim gibi Kilyos sularındaki beach’ler açılış yapmıştı. Yazın yapılacak etkinlik programları da yavaş yavaş açıklanmaya başladı. Kafes’in yeni düzenlenmiş halinde iyi bir ses sistemi ve oldukça güzel bir manzara ile elektronik müziğin farklı tarzları ile bu ay günü birçok kez doğuracağız. 18 Haziran’da vokalleri ile farklı ve izlenesi bir canlı performans sunan Jan Blomqvist, 1 Temmuz’da daha önce de İstanbul’u ziyaret eden ve dans ettirme garantili ikili Simian Mobile Disco, 8 Temmuz’da teknonun kalbinin hızlı atacağı D-Nox & SwitchBox, 14 Temmuz’da ise artık İstanbullu olduklarına inandığımız Adana Twins yine ve yeniden Kafes kabininde. Suma Beach ise yine yapacağını yaptı, programlarını tam olarak açıklamasa da bu sene 5.’si olan sezonlarında ağırlayacağı isimlerin bir kısmını duyurdu. Suma kabininde Richie Hawtin’den Martin Butrich’e, Subb-an’den Lake People’a, Dixon’dan Len Faki’ye, Isolee’den Damian Lazarus’a birçok isim yer alacak. Mentha’nın yeni terasında ise 15 Haziran’da Monality, 16 Haziran’da Luca Musto, 7 Temmuz’da ise Armen Miran var.

Müziğin diğer halleri

Elektronik müzik odaklı trend partiler sıklıkla etkinlik takvimimizde yer alsa da müziğin diğer hallerini dinleyeceğimiz birçok açık hava seçeneği de bu dönemde önümüze çıkıyor. Şöyle caz dinlerken sakin sakin sallanmak, çimlerin, mini bir pikniğin keyfine varmak için birkaç alternatif var bu ay. 9 Temmuz’da Garanti Caz Festivali kapsamında Khalkedon Fenerbahçe’de gerçekleşecek “Parklarda Caz” etkinliğinde, yine festival kapsamında değerlendirilmiş Genç Caz grupları performans gösterecek. Akşamüzeri 4’te başlayacak etkinlik, herkese açık olarak düzenleniyor. Bomontiada’nın avlusundan da bu yaz yine cazından etnik kökenli tınılara birçok ses gökyüzüne karışıyor. Babylon ve Fransız Kültür Merkezi iş birliği ile gerçekleşen Fête de la Musique kapsamında gerçekleşecek etkinlikte 15 Haziran’da, yaptığı doğaçlama müzik ile tanınan Titi Robin’in Anadolu topraklarından esinlenen projesi “Yer Bakır”, 16 Haziran’da ise Doğu Avrupa’nın geleneksel gypsy müzik kültürünü sahiplenen La Caravane Passe yer alacak. 23 Haziran’da ise Avluda Caz kapsamında gypsy caz ve swing şarkılarıyla bilinen Flapper Swing, katılımcıları Bomontiada avlusundan vintage balo salonlarına taşıyacak.

Masallar ve gerçekler

Yerli ya da yabancı, gece ya da gündüz, yazılı ya da resimli, aile tarafından ya da okulda anlatılan masallar hayal gücümüzün, özellikle çocukken, tuzu biberi. Dinlerken kendi kafamızda çizdiğimiz story board’larla aslında yazmanın, okumanın, yaratmanın keyfini ilk o zaman aldık. Geçen ay Akbank Sanat’ta başlayan ve halen devam eden Judith Liberman’la Masal Sohbeti ile masallar mercek altına alınıyor. 16 Haziran’da “Masallar anti-feminist mi?”, 22 Haziran’da “Kahramanın yolculuğu kimin yolculuğu?”, 23 Haziran’da “Kim korkar masallardan?” konuşma başlıklarıyla masalların dinamikleri incelenecek. İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden çıkan ve Studio-X İstanbul’da yer alan Xeamül ( X: Bilinmeye, Teamül: Bir yerde öteden beri olagelen davranış), kamusal alanda öğrenilmiş kullanımları dışında mekan/yüzey/nesnelerin potansiyel kullanım ihtimalleri üzerine bir sergi. Bu sergi, Türkiye’nin çarpık gerçekleri ile yüzleşmek için farklı bir bakış açışı sunuyor.

Havadar sinemalar

Son yıllarda İstanbul’da artan açık hava etkinlik alanları ile artan açık hava sinema etkinlikleri markalara, mekanlara ve tüketicilere yeni bir alan sundu. Bomontiada’da Başka Sinema ve TV+’ın iş birliği ile gerçekleşecek Açık Havada Sinema etkinliği ile bu ay 3 film sinemaseverlerle buluşacak. 21 Haziran’da Oscar Ödüllü film Moonlight, 5 Temmuz’da drama ve komedi türünde olan Captain Fantastic, 12 Temmuz’da ise My Life As a Zucchini animasyonu etkinlik kapsamında gösterilecek. Tüm yaz her Perşembe ve Pazar günleri gerçekleşecek UNIQ Açıkhava Film Festivali ise bol ödüllü ve bu sene isminden sıklıkla bahsettiren festival filmleri ile mutluluğumuzu ikiye katlıyor. Festival kapsamında festivallerde veya vizyonda olup da gidemediğiniz Paterson, Elle, T2 Trainspotting, Cafe Society ve Personal Shopper gibi filmler gösterilecek.

Keşfet

İstanbul’un değişmeyen, yıllandıkça güzelleşen, havasını, arpa suyunu, çalışanını, müziğini sevdiğimiz biricik mekan Peyote, geçtiğimiz haftalarda Peyote Cennet Bahçesi olarak adlandırdıkları Burgazada’daki yeni yerini açtı. Açılıştan güzel haberler, videolar, yankılar geldi. Gidemeyenler için bu ay yapılacaklar listesinde en başta yer alması gereken bu seçenek hem yaz hem de şehir bunaltısına birebir. Sosyal medya hesaplarını takipte kalarak Prenses adalarına müzik katan Peyote Cennet Bahçesi’nin etkinliklerini takip edebilirsiniz. Ada deyince hemen “Nasıl giderim ki, araba filan şimdi bilemiyorum…” diyen arkadaşlara da “Google it” diyorum. Şehrin trafiğinden kurtulup max. 1 saat sürecek bir vapur ziyafeti ile cennet bahçesine ulaşılabiliyor.

Bir uçak, bir hafta sonu

Hafta sonunda şehirden bunalanlar için Cuma akşam gitmeli, Pazartesi mesai başlamadan dönmeli uçak biletleriyle değerlendirilecek mini tatiller mümkün. Yıllardır elektronik müziğin sertini festival olarak bizlere getiren Electronica Festival, Razaman Bayramı tatiline denk gelen 25-26 Haziran’da  Çeşme’de. Limits Off present Chill-Out Festival Bodrum ise 14-15 Temmuz’da gerçekleşiyor. Tarihlere bağlı kalmadan ise yaz boyu Klein’ın yeni açılan Bodrum kulübü Eva Klein’da hafta sonunuzu şehirden yapılan bir kaçamakla farklılaştırabilirsiniz.

Sağım, solum, önüm, arkam dans etmeye sobe kıvamında, az mesaili bol tatilli ve stresten uzak bir yaz geçirmeniz dileğiyle… Finger crossed!

 

Bu yazı ilk olarak JR. by Campaign Haziran 2017 sayısında yayımlanmıştır.