“Trafikteki amacımız birbirimize kavuşmak”

Doğuş Otomotiv tarafından 2004 yılından bu yana gerçekleştirilen “Trafik Hayattır” projesinin birincisi Başak Gürcan, yeni jingle’ı Nil Karaibrahimgil’le seslendiriyor.

Trafik Hayattır’ın 2017’de tüm Türkiye genelinde radyolarda yayınlanacak jingle’ını gençlerden gelen önerilerle belirlemek üzere düzenlediği jingle yarışmasında birinci, Başak Gürcan oldu. Müzikle uzun zamandır profesyonel olarak ilgilenen Başak, yarışmada elde ettiği bu derece sayesinde Nil Karaibrahimgil ile aynı stüdyoya girmeye hak kazandı. Başak’ın yarışma için hazırladığı şarkıyı, Nil ve Başak beraber seslendirdi. Peki kim bu Başak Gürcan…

Öncelikle Başak Gürcan kimdir?

Uzun zamandır müzik yapıyorum ve şarkı söylüyorum. Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Caz Bölümü mezunuyum. Kendi stüdyomda çeşitli aranjmanlar, mix, edit, vokal kayıtları, seslendirmeler ve reklam jingleları üzerine çalışıyorum. Buna ek olarak canlı performanslarım da oluyor.           

Yarışmaya katılma konusunda seni en çok teşvik eden şey ne oldu?

Yarışmanın hedefi insanları trafik konusunda bilinçlendirmekti. Bunun bir parçası olmak beni çok heyecanlandırdı. Böylece katılmaya karar verdim.

Hazırlık sürecinden biraz bahseder misin? İlhamın geldiği o andan, kullanacağın müzik aletlerine nasıl karar verdiğinden… Hazırlıklarını tamamlaman ne kadar sürdü?

Trafik hepimizin hayatının önemli bir parçası ve hepimizin yaşadığı çeşitli tecrübeler var. Şarkıyı oluşturmaya başlarken bu hislerden yola çıktım. Şarkıda hem olumlu hislerimizi hem de gerildiğimiz anları yansıtmaya çalıştım. Enstrümanlar aslında tam olarak trafikte olup biteni anlatırken sözler de içimizdeki sesi temsil ediyor. Belli bir düşünce sürecinden sonra her şey sanki kendiliğinden ortaya çıkmış gibi oldu. Özetle bu jingle, alışılageldik bir şekilde ‘trafikte neler yapmalıyız?’ yerine trafikteki amacımızın kavuşmak olduğunu hatırlatıyor.

Nil Karaibrahimgil’in sana ait bir eseri seslendirecek olmasından, onunla bir stüdyo deneyimi yaşayacak olmaktan dolayı nasıl hissediyorsun?

Bu çok heyecan verici. Nil Karaibrahimgil çok başarılı ve çok pozitif bir sanatçı. Onunla bu deneyimi yaşıyor olmak hem öğretici hem de keyifli. Onun yorumunun parçayı zenginleştireceğini düşünüyorum.

Seni trafikte en fazla rahatsız eden konu nedir? Bu konuda ne yapılmasını önerirsin?

Bence trafikte en rahatsız edici şey sabırsız ve aceleci olmak. Keşke her birimiz bu problemi hızlı fark edip dikkatli davranmayı seçsek. Trafikteki herkesin stres kontrolünü iyi yapabilmesi gerekiyor. Umarım bu farkındalığa bizim de katkımız olur. Umarım kimse hayatında ve özellikle trafikte acele etmek zorunda kalmaz.

 

Bu yazı ilk olarak JR. by Campaign Haziran 2017 sayısında yayımlandı.