Temmuz’dan Ağustos’a İstanbul

İnsanlarla birlikte etkinliklerin de yavaş yavaş şehri terk ettiği bu dönemde, yazlıkçı festival ve mekanlara doğru süzülmeye, boş vakitlerde yeni keşifler yapmaya devam. Ülke gündeminin yakıcı gerçekleri aynı güneş gibi iz bırakırken aylardan beri beklediğimiz tatili en iyi şekilde değerlendirmeye çalışan bizler, bir haftada tüm yılın stresini nötrlemeye çalışıyoruz. Biriktirdiğimiz anılarla şehre gelerek boğazda Ege’yi, çimlerde güneşlenmeyi arıyoruz, her bir esintide dalga gibi onları aklımıza getiriyoruz. Evet, nostaljiyi bırakalım, gerçeklere bir merhaba diyelim. Bu ay ne var ne yok öğrenelim ki yaşadığımız tatil sonrası stres bozukluğundan bir an önce kurtulalım. Öncelikle yeni bir sayfa açmaya ne dersiniz?

Sena Hayta (27)

Metin Yazarı, The Others

 

 

Yeni defter kokusu

Okulda ya da işte, tüm kurallara ve sorumluluklara rağmen hepimiz için küçük, tatlı anlar vardır elbet. Temiz sayfaya yazılan “to do”lar, yeni defterin sanki her şeyi değiştirecekmiş gibi temiz bir sayfa açmış hissi, kağıt üstünde kayan bin bir çeşit kalem, renkli renkli post-it’ler… Evet, siz de benim gibi bir kırtasiye canavarısınız değil mi? O zaman, ofisi daha cazip kılmak için en iyi defter spot’larımı açıklıyorum.

Öncelikle yeni keşfim Tokyolu alışveriş mağazası MINISO’dan başlayalım. Klasik bir iş toplantısından önce erken gelmenin sağladığı 10 dakika ile Kanyon’un arka koridorlarından birinde MINISO’yu keşfettim. Pastel renkler içinde yüzen, makyaj malzemesinden powerbank’e birçok ürün barındıran mağazanın defter, kalem ve ilginç ofis malzemeleri ile dolu raflarını görünce benim gözler parladı. Hem ucuz hem şekerimsi bu mağazaya bir ara bakın derim. Yine AVM köşelerine terkedilmiş canım kırtasiye mağazaları klasiği ile devam ediyorum. Cevahir’in alt katında ATM’lere giden koridorda görebileceğiniz Notebook mağazası tam bir defter cenneti. 2-3 defter reyonu ve bin bir çeşit kalemi olan mağazada kafayı yememek İM-KAN-SIZ! Nişantaşı semalarına geldiğimizde ise defterciler için 2 farklı nokta var.

 Kitap konusunda vazgeçilmez olan Pandora’nın küçük ama içi dolu turşucuk olan defter rafı baya akıl sağlığınızı bozabilir. Boş sayfalı defterler yanı sıra yaratıcığınızı köpürtecek konsept defterlerin olduğu Pandora’da, raflar arasında 2 saat kaybolma garantili. Diğer bir Nişantaşı noktası ise City’s’in arkası Akkavak Sokak’ta yer alan Karum. Defter markalarının çoğunun yer aldığı, Pandora’da olduğu gibi farklı alternatifleri de bulabileceğiniz bu dükkan kütüphane gibi sessiz ve zengin. Böyle etkinlik mi olur canım demeyin, temiz sayfalar açmak için boş vakitlerinizi değerlendirin.

Aklına takılan o şarkı

Bahardan beri bizleri etkisi altına alan festival havası son sürat devam ediyor. Burn Energy Drink’in ana sponsor olduğu Big Burn haberleri çıkmaya başladığından beri şehrin dört bir yanından sevinç postları Facebook feed’lerimizi dolduruyor. 21-23 Temmuz arası gerçekleşecek ve aralıksız 70 Saat müzik dinleyebileceğimiz Big Burn, başta Richie Hawtin olmak üzere açıklanan diğer sanatçılarla bizi yaktı geçti. Kamplı çadırlı, Sumalı sabahlamalı festival bu sene damgasını basarak bizi mühürleyecek gibi. Asla eskimeyen, gelenekselleşen ve gitmeden olmaz dediğimiz diğer bir festival ise Electronica. 29-30 Temmuz’da geçekleşecek, Big Burn’un after’ı niyetine daha hızlı ve sert geçeceğini tahmin ettiğim festival, Oliver Huntemann ve Dominik Eulberg’le line-up’tan şüphe etmememiz gerektiğini hissettiriyor. Metal müzik dinlemekten zevk alanlar, haklı olarak az olan etkinliklerden yakınır. Bu sene Rock Off bu yakınmaları duymuş olacak ki mis gibi festival programı ile bol “headbanger”lı bir gün vaat ediyor. 29 Temmuz Cumartesi gerçekleşecek etkinlikte line-up’ın başını Amon Amarth çekiyor. Açık havada cazın hali bir başka diyenler için ise İstanbul Caz Festivali çeşitli programlar ile 20 Temmuz’a kadar devam ediyor.

Yeni yerler, yeni hikayeler

Dans edebildiğim yer benim için bir mabet, oradaki insanlar ise o gecelik kabilemdir, gittiğin mekanın atmosferi ise modunu değiştiren bir denklemdir. Mekanı tanıdıkça o köşede müzikle erirsin, bu barda biraz sersemleşirsin, tuvalet sırasında şu kızla kanka olursun, flashback’lerin ardı arkası kesilmez. Orda olan orda, aklın ise sadece müzikte kalır.  Bu hislere yenilerini ekleyeceğimiz mekanlardan biri Klein’ın İstanbul’daki yazlık mekanı Klein.garten, Şişhane sınırları içinde açılmış bulunmakta. Kabinde yer alacak isimleri haftalık olarak açıklayan mekanın terası, hafta sonu kaçamaklarınız arasında yer alabilir. Diğer bir yenilik, değişiklik, ise Mentha’dan geldi. Önce kapandığımı duyduğumuz Mentha, yer değişikliği haberiyle danssız yapamayanları sevindirdi. Karaköy Kemankeş Caddesi’ne açılan yeni yeriyle hayatına kaldığı yerden devam eden mekan, 27 Temmuz’da Fi dizisi jenerik müziğinin de prodüktörü Akın Sevgör’ü kabininde ağırlıyor.

Denemeliyim!

Daha önce yapmadığın, uzaktan baktığın, yanından geçerken büyülendiğin, izlemekten zevk aldığın bazı şeyler vardır mutlaka. Benim için skateboard bunlardan biri. Beşiktaş, Maçka, Caddebostan’da aralarından geçip rüzgarlarını hissettiğim bu mereti sağdan soldan bir şekilde öğrendim(sayılır). Bana daha uygun olduğu için Longboard’umu da aldım ancak yağmurlar, işler güçler derken bir türlü kayacak zaman bulamadım. 15 Temmuz’da Caddebostan’da gerçekleşecek Longboard Night’s ise bu acıma bir son verecek gibi. Bu “özel” güne karşı duruşumu düşe kalka Caddebostan Sahili’nde göstermek için hazırım. İzlemesi de çok zevkli olabilir, hadi siz de gelin. Katılmamak için kendiniz zor tutacağınız diğer bir etkinlik ise 23 Temmuz’da gerçekleşecek olan 29. Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı. Yüzücülerin Kanlıca’dan Kuruçeşme’ye doğru yola çıkacağı yarışta, sıcak yaz günlerinde gelen boğaza atlama isteğini bir nebze de olsa onlar aracılığıyla yaşayabilirsiniz.

Gitmeli, görmeli

Arter’de devam eden Görme Biçimleri sergisi 13 Ağustos’ta sona eriyor, gidemeyenler için mini bir hatırlatma. Pera Müzesi’nde ise mutlaka gidilmesi gereken iki sergi var: heykeltıraş José Sancho’nun işlerinin yer aldığı Erotik Doğa ve Çiftdüşün Çiftgörü sergileri 6 Ağustos’ta sona eriyor. Kültürel yorumlamalardaki farklılıkları inceleyen Ağızdan Ağıza sergisi ise 27 Ağustos’a kadar Salt Galata’da ziyaret edilebilir.

Hazırlıklar başlasın!

Bu yazı ilk olarak JR. by Campaign Temmuz 2017 sayısında yayımlanmıştır.