Cennetten iki ada: Thassos ve Halkidiki

İster arkadaşlarınızla bir organizasyon yapın, isterseniz de tek başınıza… Ancak üç aylık bu güzel sezonda tatil yapmayı atlamayın.

Selen Aktümen (23)
Fotoğrafçı

Bu sene deniz tatili yapmak isteyen ama çok para harcamak istemeyen kişiler için olsun bu yazım. Komşumuzdaki adaları pahalı olduğunu düşünüyor insanlar ve haklılar da. Ama bu Haziran ayında Thassos ve Halkidiki adasını denedim. Gerçekten fotoğraflardaki gibi büyüleyici 2 adadır. Suları ise maldivler kadar mavimsi ve temiz.

Thassos

Onlara göre Thassos bize göre Taşöz ile adlandırılır. Thassos adası çoğu Yunan adasının aksine yemyeşil ve cennettir. Adanın diğer bir özelliği ailecek ya da arkadaşlarla tatil yapılabilmesinin yanında diğerlerine göre biraz daha sessiz olmasıdır. Adanın arka kısmında ise gezilecek köyler de bulunmaktadır.

Thassos da Limenas, Limenaria ve Potos plajları bulunan adada şezlong ve şemsiyeler ücretsiz ve giriş parası da yok ama sizden bir şey tüketmenizi beklerler. Fiyatlar ise 2-3 euro’dan başlamakta. Thassos Adası, ailecek ya da romantik tatiller yapılabilecek tüm imkanlara sahip. Adada kamping imkanından üst segmentte yer alan otellere kadar oldukça fazla konaklama seçeneği mevcut.

Yemek

Tavsiye olarak Yunanlıların frappe’sini ya da espresso tarzında buzlu kahvelerini önermekteyim, birçok ünlü markaya göre daha mükemmel ve yoğun tatları bulunuyor. Adada yemek olarak kesinlikle deniz ürünlerinin tüketilmesinin taraftarıyım. Birçoğu taze ve lezizler. Panagia ve Theologos dağ köylerinde kuzu, oğlak çevirme ve kokoreç yemelisiniz.

Gece Hayatı

Adanın gece hayatı bulunmuyor. Sadece merkeze inip içkinizi içebilir ya da bulabilirseniz canlı müzik dinleyebilirsiniz. Yani kafa dinlemeyi seviyorsanız güzel bir tercih olacaktır.

Ulaşım

Adanın ulaşımı Keramoti adındaki şirin bir kasabadan kalkan feribotlar ile mümkün. Yaklaşık 45 dakika süren yolculuğun, yolcu ücreti 3 euro, araç fiyatı ise 23 euro. Adanın tamamını gezmek için otomobil gerekiyor eğer otomobiliniz yoksa adada

kiralama seçeneği de bulunuyor. Adalara ya da adalar için sahil şeritlerine ulaşmak biraz zor. Bunun yerine Esenler otogarından Yunanistan’a giden otobüslere binebilirsiniz ya da tur şirketlerine bakmanızı tavsiye edebilirim.

Halkidiki

Thassos kadar yakın değil. Herkes Halkidiki’yi ada olarak bilse de tam bir ada değil yarım adadır yani karadan ulaşım vardır. Zaten burada denize girmek ve tercihe göre kafa dinlemek ya da partilemek dışında pek de yapacak bir şey yok. Adanın en sıcak olduğu aylar Temmuz ve Ağustos. Ada üç kısımdan oluşuyor Kassandra, Sithonia ve Athostur.

Kassandra: Burası en soldaki ada ve beach barların/tesislerin yoğunlukta olması sebebiyle Halkidiki’nin en popüler noktası.

Sithonia: Ortada kalan adanın adı ise Sithonia. Burası Kassandra’ya göre daha sakin, daha kafa dinlemelik bir yer. Kassandra’daki gibi beach bar ve tesisler yoğunlukta değil.

Athos: Burası en sağda kalan ve üzerinde manastırların bulunduğu özel ve bayağı acayip bir ada. Neden? Çünkü bu adaya kadınları almıyorlar ve erkekler de yalnızca özel bir izin ile girebiliyor. Yani anlayacağınız üzere burası ziyaret edebileceğiniz bir nokta değil.

Yemek

Yemek konusunda Thassos ile aynı olsa da Takis Tavernasını tavsiye edebilirim. Yemek kültürü ve mutfağı olarak Türkiye’yle son derece benzerlikler taşıyor.

Ulaşım

Thassos gibi zor ulaşıma sahip olan bu ada içinde tur acenteleri ya da otobüs önermekteyim.

Kendi otomobiliniz ile gidecekseniz otoban ücretlerinin fiyatları konusunda da uyarmalıyım. Hem Thassos hem de bu adaya giderken otoban var ve bunun yaklaşık fiyatı 8 euro. Dikkat! Birden fazla gişe bulunuyor.

Esenler’den otobüs ile gidecekseniz tavsiyem Selanik’e gitmeniz ve oradan otobüs firmaları ile geçmenizdir.

Tavsiye olarak hala plan yapmadıysanız ya da yapmaya çalışıyorsanız kesinlikle adaları görmeniz gerektiğini düşünüyorum. Eğer bu adalar haricinde diğer Yunan adalarını da görmek isterseniz onlara ulaşım yok.

Tavsiye edebileceğim diğer seçenekler olan Ege Denizi’ndeki diğer adaları görmek isterseniz kalabalık ve pahalı oldukları aylar Temmuz ve Ağustos başıdır. Biraz daha rahat olmak ve daha az ücret ödemek isterseniz Ağustos sonu ve Eylül başını tercih edebilirsiniz.

Dikkat: Thassos ile Halkidiki arasında deniz ulaşımı yoktur.

 

Bu yazı ilk olarak JR. by Campaign Temmuz 2017 sayısında yayımlandı.