BMW, The Hire ile rakiplerini geride bıraktı

BMW, The Hire kampanyasını piyasaya sunarak hem yüzyılın en başarılı pazarlama kampanyalarından birine imza atmış oldu hem de online pazarlamayı ve markalı içeriği benimsediğini kanıtlamış oldu. Kampanya markaya maddi kazanç ve ödüller kazandırmanın yanında Clive Owen’in ana akım medyaya girmesine de yardım etti.

Clive Owen’in başrolde yer aldığı "Ambush" filmi.
Clive Owen’in başrolde yer aldığı “Ambush” filmi.

Bayerische Motoren Werke AG (BMW), 2000 yılında 33 milyon dolarlık satış elde ettiğini bildirdi. Ancak önceki senenin 34 milyon dolarlık satışlarına kıyasla küçük bir düşüş yaşamış oluyordu. Alman otomobil üreticisi, satışların daha da geriye doğru gitmesi korkusuyla reklamlarını yeniden şekillendirmeye karar vererek kendine yeni bir hedef koydu – İnternet. 2001 yılından önce şirketin reklamları, dağ yollarında süzülen kusursuz BMW’lerin tanıtımını yapan tipik kampanyalardan oluşuyordu. BMW, uzun süreli reklam partneri Fallon Worldwide’dan farklı bir şey yaratmasını istedi. Bunun üzerine, 2001 yılında aksiyon dolu beş kısa filmden oluşan ve internette yayınlanan “The Hire” adındaki kampanya ortaya çıktı. Kampanya reklam tarihinin en çok övgü alan çalışmalarından biri olmayı başardı.

BMW, The Hire ile sinemanın ağı toplarını bir araya getirdi

BMW ve Fallon Worldwide’ın kafasında farklı BMW araçlarını süren James Bond tipi bir kahraman ortaya çıkarma fikri vardı ve bunu gerçekleştirmek için David Fincher’ın film yapım şirketi Anonymous Content’in yardımını istediler. Ardından Fincher, Hollywood’un en etkin isimlerinden olan yönetmenler Guy Ritchie ve John Frankenheimer ve oyuncular Madonna, Forrest Whittaker ve Mickey Rourke’u bu beş kısa filmin yapımında yer almak için ikna etti. 2002 yılında BMW’nin yeni Z4 spor araçlarının tanıtımı için üç film daha çekildi. Sekiz filmde de başrolde olan Clive Owen, hepsinde BMW araçlarını sürmek için kiralanmış kişi olarak kendini buluyor. “The Hire”, gerçek bir sinema filmi gibi tanıtım filmleriyle, basılı reklamlarla ve web reklamlarıyla desteklendi.

İlk beş filmin hazırlanması şirkete 15 milyon dolara mal oldu; 2002 yılında yapılan diğer üç film de aşağı yukarı 10 milyon dolara. Bunun yanında, The Hire, BMW’nin film festivallerine, ödül törenlerine katılmasını sağladı ve 2002 yılına kadar satışları %17 artırdı. 2003 yılının Haziran ayına kadar da 45 milyondan fazla kişi filmleri izledi.

Geçtiğimiz sene BMW, The Hire kampanyasının 15. yıl dönümü kapsamında “The Escape” filmiyle geri döndü. 13 dakikalık aksiyon filminde başrol oyuncusu olarak yine Clive Owen karşımıza çıkıyor. Kendisine de Hollywood’un yetenekli yıldızları Dakota Fanning, Jon Bernthal ve Vera Farmiga eşlik ediyor. Bunun yanında film, 2016’nın en iyi marka filmlerinden biri seçildi.

THE HIRE’IN ALDIĞI ÖDÜLLER:

Cannes Lions 2002
Cyber Lion Grand Prix

One Show 2002
Best of Show

Clio Awards 2002
Campaign Gold
Innovative Media/Grand Clio
Innovative Media/ Campaign Gold

Clio Awards 2011
Film/Hall of Fame/Grand

Künye
Reklamveren:
BMW AG
Ajans: Fallon, Minneapolis
Ajans CCO: David Lubars
Yönetici Kreatif Direktörler: Bruce Bildsten, Kevin Flatt
Metin Yazarları: David Carter, Guy Ritchie, Joe Sweet
Art Direktörler: David Carter, Tom Riddle

 

Bu yazı ilk olarak JR. by Campaign Temmuz 2017 sayısında yayımlandı.