Orkid, emojilerin baskısına #KızGibi karşı çıkıyor

Dünyanın en hızlı büyüyen dili olan ve genç kızların sıklıkla kullandığı emojilerde kızların ne şekilde resmedildiğine baktığımızda “Prenses olmak, gelinlik giymek, oje sürmek, dans etmek” gibi şeylerin ön plana çıkarıldığı görülüyor. Peki bunlar gerçekten de genç kızların yaptığı her şeyi temsil ediyor mu?

Orkid, 2014 yılında başlattığı #KızGibi kampanyasının yayınlanan son videosunda bazı emojilerin, genç kızların her gün karşılaştığı sınırlandırmaları güçlendirdiğini vurgulayıp, tüm genç kızları bu tip emojilerin değişmesi içi harekete geçmeye çağırıyor. Dünya genelinde kadınların başarılarının kutlandığı Dünya Kadınlar Günü yaklaşırken Orkid, genç kızlara her şeyi yapabildiklerini gösterme imkanı sağlamak istiyor.

Markanın son araştırmasına katılan genç kızların yüzde 67’si, mevcut kadın emojilerinin genç kızların yapabildikleri şeylerin sınırlı olduğu izlenimini yarattığını söylüyor.

Purchase this image at http://www.stocksy.com/568274

Genç kızların ergenlik döneminde kendilerine olan güveni yitirmelerini engellemek amacıyla devam eden #KızGibi kampanyasının bir parçası olarak Orkid, genç kızların kendilerine sunulan emoji seçeneklerinin kendilerini tam olarak temsil edip etmediği konusundaki düşüncelerini öğrenmek için Pulse Films‘in ödül sahibi belgesel yapımcısı Lucy Walker ile birlikte çalıştı. Uzun bir film listesine ek olarak toplum dilbilimi tutkusuyla benzersiz bir geçmişe sahip olan Lucy, yeni videonun oluşturulmasına ve genç kızlarla konuşurken şaşırtıcı bulguların ortaya çıkartılmasına yardımcı oldu. Çeşitli yaşlardan genç kızlara, emoji kullanırken yaşadıkları deneyimler ve kendilerine sunulan seçeneklerin kim oldukları ve gerçekte ne yaptıklarını tam olarak yansıtıp yansıtmadığı soruldu. Genç kızlardan gelen şaşırtcı cevapları Orkid #KızGibi – Genç Kız Emojileri videosunu seyrederek görebilirsiniz:

#KızGibi kampanyasının son videosunun yapımcısı Walker, “Toplum, genç kızları belirli kalıplarla sınırlayabilen ince mesajlar vermeye eğilimli. Toplum dil bilimi eğitimi görmüş biri olarak, masum görünen dil seçimlerinin kızlar üzerinde ne tür bir etkiye sahip olabileceğini biliyorum. Genç kızların emojilerle ilgili konuşmasını duymak ve kendilerine sunulan seçeneklerin aslında her gün karşılaştıkları toplumsal kalıpları ve sınırlandırmaları nasıl sinsice güçlendirdiğini fark etmek oldukça ilginçti. En başından beri #KızGibi kampanyasının bir hayranıyım ve emojilerde resmedilenlere benzer toplumsal sınırlandırmalar konusunda bir değişim başlatmaya yardımcı olarak genç kızların kendilerine güvenmesini ve bu güveni sürdürmelerini sağlama konusunda Orkid ile birlikte çalışmaktan heyecan duyuyorum” dedi.

orkid-kız gibi 3

En son gerçekleştirilen Orkid Özgüven ve Ergenlik Araştırması* verileri, ankete katılan genç kızların yarısından fazlasının (%54) kadın emojilerinin klişe olduğunu düşündüğünü ve genç kızların yüzde 75’inin profesyonel kadın emoji seçenekleri başta olmak üzere kadın emojilerinin daha ileri düşünceli bir şekilde resmedilmesini görmek istediğini gösteriyor. Gerçek anlamda ilk global dil olan emojiler, özellikle günde bir milyardan fazla emoji gönderen genç kızlar arasında olmak üzere gündelik sosyal iletişimin bir parçası. Oxford Sözlüğü bile “emojileri” 2015 yılının resmi kelimesi ilan etti.

Orkid ise yeni kampanyasında, genç kızlardan #KızGibi durdurulamaz olduklarını göstermeleri için hangi kız emojilerinin kullanılmasını istediklerini paylaşmalarını istiyor. Siz de destek olmak, dünyanın dört bir yanındaki genç kızlara her şeyin mümkün olduğu konusunda ilham vermek için bir fotoğraf veya video çekebilir, #KızGibi etiketiyle sosyal medya hesaplarınızdan paylaşım yaparak bu hareketin bir parçası olabilirsiniz.