“10.000 UI tasarımından sonra öğrendiklerim”

Tasarım alanında ustalaşmak kolay bir iş değil, ancak uzun bir deneme yanılma sürecinden sonra ciddiye alınmanızı sağlayacak bir ürün ortaya çıkartabiliyorsunuz. Jon Moore kendi sürecinde öğrendiklerini “10.000 UI tasarımından sonra öğrendiklerim” diyerek paylaşıyor.

UX Power Tools’un Kurucu Ortağı ve Kıdemli Tasarım Partneri olan Moore, tasarladığı 10.000’in üzerinde kullanıcı arayüz ekranından tasarım süreci ile ilgili öğrendiklerini on madde üzerinden anlatıyor. İşte bu maddelerden bazıları.

Tasarım kriterlerinide öncelik sırası belirleyin

Her zaman şu benzetmeyi kullanırım: tasarladığın otomobilin tekerlekleri bile yoksa deri koltuklarda hangi renk dikişlerin olduğu kimsenin umurunda değil.” Tasarımınızın temel eksikliklerini tamamlamadan onu süslemeye kalkışmamalısınız.

Animasyon kimsenin umurunda değil

Animasyonlar ne kadar havalı gözükse de, tabii ki tek iyi noktaları bu değil, tasarımınız için bir zorunluluk değiller. “Facebook. Salesforce. Medium. Bu ürünler milyarlarca dolar değerinde çünkü problem çözüp değer teslim ediyorlar, tatlı animasyonları var diye değil. Evet, animasyonun da bir yeri ve zamanı var ama zamanınızı kullanıcılara ayrıcalıklı bir değer teslim ederek harcayın. Daha sonra zamanınızı Big Mac’e dönüşen tatlı bir menü butonu yapmakla harcayabilirsiniz.”

Tekerleği yeniden bulmanıza gerek yok

Moore, kullanıcıların alıştığı kalıpların çok da değiştirilmemesi gerektiğini savunuyor. “Bir kalıp karşılaştırılabilir çoğu dizaynda var olan bir şey. Tasarım kalıplarına kalıp deniyor çünkü her yerde karşınıza çıkıyorlar. Kullanıcılar işlerini belli şekillerde halletmeye alışıklar bu yüzden deneyimlerinden kaynaklı olarak beklentileri belli.”

Yaptıklarınızı “taslaklayın”

Yaptığınız tasarımların taslaklarını çıkartmanın size çok büyük zaman kazandıracağını savunuyor Moore. Kendisi bir buçuk hafta içerisinde 52 farklı tasarım hazırladığını ve önceden hazırladığı taslaklar olmadan bunun imkansız olacağını söylüyor.

Tutarlılık verimliliği beraberinde getirir

Tasarımınız ne kadar tutarlıysa, o kadar hızlanırsınız.” Tutarlılığınız tasarım sürecince daha az seçim yapmanız anlamına geliyor ve Moore’a göre bu sizin hızlanmanıza sebep olacak.

Eğer Jon Moore’un verdiği tavsiyeler hoşunuza gittiyse asıl yazısına Medium sitesinden ulaşabilirsiniz.

Kaynaklar: Medium, DesignTaxi