Sinema sanatı üzerinde kısa filmlerin etkisinin bilinciyle, Türkiye’de bu alanda bir platform oluşturmak hedefiyle başlayan Akbank Kısa Film Festivali, bu yıl 7 – 17 Mart tarihleri arasında Akbank Sanat‘ta 12. kez düzenlenecek. 10 gün boyunca yurt içi ve yurt dışından geniş katılımlı atölye çalışmaları ve söyleşileriyle gerçekleşecek olan festival, bu yıl yarışmalı bölümlerinin yanı sıra ilk kez eklenen “Perspektif” bölümü ve dünyanın farklı bölgelerinden birbirinden farklı kısa filmlerle yelpazesini genişletiyor.
45 ülkeden toplam 822 kısa filmin başvurduğu 12. Akbank Kısa Film Festivali, bu alanda dünyada yaşanan hareketliliği gösteriyor.
“Festival Kısaları”, “Dünyadan Kısalar”, “Kısadan Uzuna”, “Deneyimler”, “Belgesel Sinema”, “Perspektif” ve “Özel Gösterim” bölümlerinde aralarında; 2016 Oscar ödüllerinde kısa film dalında yarışacak olan yönetmen Basil Khalil imzalı Ave Maria, Till Nowak’ın Berlin Film Festivali’nde ödül kazanan filmi Dissonance, Dubravka Turic’in Venedik Film Festivali’nde En İyi Kısa Film Ödülü alan filmi Belladonna, Yönetmen Dusan Kasalica’nın Saraybosna Film Festivali’nde En İyi Kısa Film ödülü alan filmi A Matter of Will, Yönetmen David Uloth’un Montreal Film Festivali’nde iki ödül alan kısa filmi La Voce, ABD ve Hindistan yapımı Yönetmen Sonejuhi Sinha’nın Cannes Film Festivali Eleştirmenler Ödülü kazanan filmi Love Comes Later gibi çok sayıda önemli filmin bulunduğu 28 ülkeden toplam 104 film seyirciyle buluşacak.
Festivalin “Deneyimler” bölümü, bu yıl dünya sinemasının Altın Ayı ödüllü Cafer Panahi’nin sinemasını mercek altına alıyor. Yönetmenin son filmi Taksi Tahran ve kısa filmlerinin sinema tutkunlarıyla buluşacağı programda, ayrıca kızı Solmaz Panahi ve kurgu yönetmeni Mastaneh Mojer’in konuşmacı olarak katılacağı bir söyleşi de gerçekleştirilecek. Bölümün diğer konuğu olan Saraybosna Film Festivali’nin programcısı, yapımcı ve senarist Elma Tataragic ise söyleşisi ile festivale renk katacak.
Festivalin “Kısadan Uzuna” bölümünde bu yıl ilk kısa filminden itibaren Akbank Film Festivali’nin müdavimi olan yönetmen Tolga Karaçelik yer alıyor. Başarılı yönetmenin bol ödüllü filmi Sarmaşık ve ilk kısa filmleri de festivalde izlenebilecek.
Bu yıl Macar Sineması’na ayrılan “Özel Gösterim” bölümünün konukları, David Geczy ve Gabor Hörcher olacak. “Belgesel Sinema”da ise belgesel çalışmalarıyla tanınan yönetmen Semra Güzel Korver izleyicilerle buluşacak.
“Atölye Çalışmaları” bölümünde İran’da 50’den fazla uzun metraj filmin kurgusunu yapan, Cafer Panahi, Asghar Farhadi, Hana Makhmalbaf gibi birçok önemli yönetmenle çalışan Mastaneh Mohajer, festival kapsamında gerçekleştireceği atölye çalışmasının yanı sıra “Murathan Özbek ile ‘Görsel İfade”, “Ferhat Öçmen ile Görüntü Yönetmenliği”, “Güven Çatak ve Sami Hamid ile Sanal Gerçeklik” “İbrahim Altınsay ile Video on Demand Atölyeleri” de yer alıyor.
“Senaryo” başlıklı söyleşide Ebru Ceylan, Hakkı Kurtuluş ve Ferit Karahan, “Yönetmen ve Oyuncu İlişkisi” başlıklı söyleşide Nadir Sarıbacak, “Oyuncu Gözüyle Kısa Film” başlıklı söyleşide Onur Ünsal, Tuba Büyüküstün, Bülent Emin Yarar, Settar Tanrıöğen ve Türkü Turan’ın deneyimlerini sinemaseverlere aktaracak.
Festival kapsamında düzenlenecek ulusal ve uluslararası yarışmada jüri tarafından en iyi film seçilecek olan yapımlar, Festival’in ardından “Ödüllü Filmler Üniversitelerde” etkinliği kapsamında Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinde gösterilecek.
12. Akbank Kısa Film Festivali hakkında detaylı bilgi için akbankkisafilmfestivali.