Dünyanın en eski rengi bulundu: açık pembe
Sahara Çölü’nün Toudeni Havzası’nda yapılan araştırmalar sonucu dünyanın en eski rengi belirlendi.
Araştırmacılar, buldukları 1.1 milyar yıllık kayalar içerisinde pembe pigmentler keşfettiler. Bu da, jeolojik kayıtlara göre, pembeyi dünyanın en eski rengi ilan ediyor.
Keşfi gerçekleştiren Dr. Nur Gueneli’ye göre, bulguları bilinen en eski pigmentlerden 500 yıl daha yaşlı.
“Açık pembe pigmentler, antik fotosentetik organizmaların ürettiği klorofil fosillerinden oluşuyor. Bu organizmalar uzun zaman önce ortadan yok oldular.”
Pigmentleri bulabilmek için, araştırmacılar milyar yıllık kayaları ezip toz haline getirdiler ve içerisindeki antik organizma moleküllerini incelediler. Sulandırıldıklarında açık pembe gözüken pigmentler, yoğunlaştırıldıklarında kan kırmızısından koyu mora kadar değişik renkler gösteriyorlar.
Ancak bu keşfin sonucu sadece tenklerle alakalı değil. Avustralya, Japonya ve ABD’den araştırmacılar pigmentleri kullanarak bir zamanlar okyanusların küçük siyanobakterilerle dolu olduğunu doğruladılar.
Bu doğrulama ile beraber canlıların gelişimi hakkında ek bilgi edinmiş olduk, Dr. Gueneli bulguları “Pigmentlerin detaylı analizi sonucu siyanobakterilerin bir zamanlar besin zincirinin temelini oluşturduğunu öğrendik bu da neden o zamanlar hayvanların var olmadığını bize göstermiş oldu” şeklinde açıkladı.
Bulguların arkasındaki mantık ise basit: Siyanobakteriler fotosentez yapabilen canlılar olmalarına rağmen besin kaynağı olarak biraz yetersizler. Bu enerji eksikliği daha karmaşık canlıların ortaya çıkmasına engel olmuş.
Siyanobakterik okyanuslar 650 milyon yıl yok olmaya başladıklarında yerlerini su yosunları almış. Dr. Jochen Brocks bu gelişimi “Su yosunları, mikroskobik seviyede olsalar da, siyanobakterilerden bin kat daha büyüktür ve besin kaynağı olarak daha değerlidir. Su yosunlarının çoğalması daha karmaşık ekosistemlerin evrimine yardım etmiştir.” sözleriyle açıkladı.
Kaynak: CNN