Adobe üzerinde oynanmış görselleri bulan bir AI geliştiriyor

Adobe uzun yıllardır görseller üzerinde değişiklik yapmakta kullanılıyor, şimdiyse o üzerinde oynanmış görselleri bulan bir AI yaratıyorlar.

Artık günümüzde üzerinde oynanmış fotoğraflar kolayca yaratılabildiği için sahtecilik sıklıkla görülen bir olay oldu. Ve gelişen teknikler sayesinde gerçek bir problem olduğunu da söyleyebiliriz. İşte bu problemle başa çıkmak için Adobe yapay zeka yani AI kullanmaya karar vermiş.

Bloglarından yaptıkları açıklamada “Bugün insanlar  artistik dışavurumun yeni enlerini yaratmak, tarihi muhafaza etmek ve hatta kayıp çocukları bulmak için görselleri değiştiriyorlar. Bir diğer yandan, bazı insanlar bu araçları yanıltıcı amaçlarla kullanıyorlar.”

Adobe’nin kıdemli araştırmacılarından Vlad Morariu, bu kötü amaçla yapılan görselleri ortaya çıkarmak için çalışıyor. Morariu, bu görselleri belirlemek için gerekli araçlara çoktan sahip olduğumuzu söylüyor. Ardından bu araçların kesin sonuçlar yaratmadığını da ekliyor, sonuçta bu araçları kandırmanın yolları da var.

Yapay zeka bu araçları bir adım öteye götürecek bir gelişme olarak adlandırılıyor. Makine öğrenimi ve sinir ağları sayesinde yapay zeka çok daha hızlı ve güvenilir bir şekilde oynanmış görselleri belirleyebilir.

Morariu, Learning Rich Features for Image Manipulation Detection isimli bir yazıda Adobe’un yapay zekayı nasıl bu amaçla kullandığını anlatıyor.

Yaratıcı ekip üç yaygın montaj tekniğine odaklanmış: Birleştirme, kopyalama-oynatma ve çıkarma.

“Bu tekniklerin her biri geride belirli izler bırakıyorlar, yüksek kontrastlı köşeler, bilinçli yumuşatılmış bölgeler ya da farklı ses kalıpları. Üzerinde oynanan on binlerce örneği kullanarak bir derin öğrenimli sinir ağını değiştirilmiş görselleri tanımada başarılı bir şekilde eğittik.”

Yetişdikleri AI saniyeler içerisinde bir görsel üzerinde oynanma olup olmadığını belirleyebiliyor.

Kaynaklar: AdobeBlog, PetaPixel