Günümüz prostetikleri ne kadar gelişmiş ve kişiselleştirilmiş olsalar da orijinalin yerini alamıyorlar. Ama bu ilerleme yok anlamına gelmiyor, bu akıllı prostetik bilek bastığı düzleme göre kendini ayarlayabiliyor.
Ayak bilekleri dengeyi ve hareketin devamlılığını sağlamakta önemli rol oynarlar: Ayağınız yerde sürtmesin diye parmaklarınızı kaldırır, ayağınızın ters basmasın diye açısını düzenler veya ağırlığınızı doğru verebilmeniz için düzeltmeler yaparlar.
Prostetikler, ayak bileklerini bire bir taklit edemeseler de yaylar veya dolgular yoluyla darbe emilimi ve bükülme sağlayabiliyorlar. Tabii ki bu gibi teknikler ancak geçici çözümler oluyorlar.
Ama Michael Goldfarb’ın yarattığı bu prototip kalıcı bir çözümün ilk adımları olabilir. Goldfarb, Vanderbilt Üniversitesi’nde makine mühendisliği profesörlüğü yapıyor. Yarattığı prototip içerisinde küçük motorlar ve uyarıcılar içerdiği için pasif protezlerin ötesine gidiyor. Prototip, içerisindeki çip yardımı ile hareketi algılayıp adımın ne şekilde olması gerektiğine karar veriyor.
Goldfarb, protezin tanıtım videosunda “Cihaz ilk ve öncelikli olarak etrafında ne varsa ona adapte oluyor. Bayır aşağı, bayır yukarı, merdivenlerden aşağı-yukarı yürüyebilirsiniz ve cihaz ne yaptığınızı algılayıp ona göre kendini ayarlayacaktır” diyor.
Prototip, kullanıcının yürüyüş tarzına göre parmakları hareket ettirip, denge bulmasını ve adımlarına doğal bir şekilde devam edebilmesini sağlıyor. Test kullanıcılarından Mike Sasser’ın dediğine göre prototip daha önce kullandığı hidrolik protezlere benzemiyor.
Cihaz şu anda sadece laboratuvar ortamında ve bir güç kaynağına bağlıyken kullanılabiliyor. Ama eğer prototip tasarlandığı şekilde çalışırsa güç kaynağı problemi çözülemeyecek bir sorun değil.
Eğer protez hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız Godfarb’ın araştırmasına bu adresten erişebilirsiniz.
Kaynaklar: TechCruch, VanderbiltUni.