ONOS Sfx kurucuları Onur Ata ve Osman Tetik, Türkiye’de hareket ve mimikleri olan robotlar ile plastik makyajı beraber yapan tek ekip olarak projelerini anlattılar.
Baran Alışkan (24) Basın ve Yayın, Anadolu Üniversitesi
Dünyada çok sayıda plastik makyaj ve animatronik ekibi mevcut fakat ülkemizde bu işi yapan ekiplerin sayısı oldukça az. Onur Ata ve Osman Tetik de üç sene önce bu alandaki ihtiyaçtan hareketle, Türkiye’de animatronik ve plastik makyajı aynı anda yapan tek ekip olarak karşımıza çıktı. Bize de Eskişehir’de çalışmalarını sürdüren “ONOS Sfx” ile tanışmak ve onu sizlere tanıtmak düştü.
İnsan gibi konuşuyor…
ONOS Sfx, üç yıl önce Eskişehir’de Onur Ata ve Osman Tetik tarafından bir proje ile beraber kuruldu. Ekip, insan gibi konuşup davranabilen, organik ve inorganik malzemelerin bir araya gelmesiyle oluşan, makyajlanıp programlanabilen robotlar üretiyor. Genel olarak animatronik ve plastik makyaj üzerine çalışmalarıyla adlarından söz ettiriyorlar. Animatronik nedir diye soracak olursanız onu da “Mekanize yaratıkları inşa etmeye yarayan özel efekt tekniklerinden biri” olarak tanımlamak mümkün. Şu an Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ile beraber çalışan ONOS Sfx aynı zamanda filmlere, tiyatrolara ve eğitime destek veriyor.
ONOS Sfx kurucularından Onur ile Osman, üniversite dostluklarını iş hayatına taşımış başarılı iki genç arkadaş. Anadolu Üniversitesi Seramik bölümünden mezun olan ikili, iş hayatında da eğitimini almış oldukları seramikten faydalanıyor. Onur Ata, seramik okurken heykele merak saldığını ve evde kurduğu atölyede büst yapmaya başladığını, bunun da şu an yaptığı işte avantaj sağladığını belirtiyor. Bu noktaya gelmelerinin hırs ve öğrenme arzusu olduğunu söyleyen Onur, Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden Prof. Dr. Bilgehan Uzuner olmasa bunların hiçbirinin olmayacağının da altını çiziyor. Öğrencilerinin yaptığı işi beğenen hocaları, önce projeyi tanıdığı yönetmenlere anlatıyor, sonra da öğrencilerinin Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen ile görüşmelerini sağlıyor. Bunların hemen ardından da azim ve çalışma aşkı hayallerini gerçeğe dönüştürüyor.
Dünyada ‘ilk 20’deyizdir…
Onur Ata, ONOS Sfx ile ilgili bütün soruları cevapladıktan sonra ekibin dünya standartlarına uygun işler yaptığını söylüyor. “Eğer bu konuda dünyada ‘ilk 20’ gibi bir liste varsa biz de o listenin içindeyizdir.” Türkiye’nin ve Eskişehir’in tek animatronik ve plastic makyaj yapan ekibi ONOS Sfx, atölyelerinde çalışmaya ve yeni projeler üretmeye devam ediyor, meraklısına duyurulur.
Dünya standartlarına uygun işler yaptıklarını söyleyen ikili, hayata geçirdikleri bu girişimle ilgili diğer detayları bırakalım kendileri anlatsın.
Neden “ONOS Sfx”? Bir anlamı var mı?
Onur ve Osman’ın harflerinden oluşuyor, beraber kurduğumuz için böyle bir isim bulduk. Plastik makyaj da yaptığımız için “Special Effects” yani özel efekt anlamına gelen “Sfx” kısaltmasını da kullanıyoruz.
ONOS Sfx’in ilk projesi nasıl ortaya çıktı?
Anadolu Üniversitesi Sinema Televizyon bölümü öğrencilerinin bitirme projesi için bir ayıya ihtiyaçları varmış ve bize ulaştılar. Benim evimin salonunu zaten atölye gibi kullanıp çalışıyorduk, hâl böyle olunca biz de yapabiliriz dedik ve yaptık fakat sonrasında daha da geliştirebileceğimizi düşünüp üzerinde çalıştık. Sonucunda çıkan iş animatronik ve plastik makyajın birleşmesiyle oluşan hareket eden, ses çıkaran bir robot oldu. Bu projeyle beraber ONOS Sfx ilk işini yapmış oldu.
ONOS Sfx’in kuralları var mı?
Ben ve Osman’da bir takıntı var. Bizim yaptığımız işin gerçeğe uygun olması çok önemli. Mesela robotların ağzı ve gözleri oynar fakat biz mimikleri de kullanarak daha gerçekçi robotlar yapıyoruz. Prensip olarak, daha az arıza yapan, daha stabil çalışabilen ve daha gerçekçi görünen robotlar yapıyoruz.
Şimdiye kadar ne gibi çalışmalar yaptınız?
Eskişehir Sazova Kültür ve Sanat Parkı’ndaki Masal Şatosu’nda bulunan Tepegöz’ü ve perinin hareket eden kanatlarını yaptık. Show TV’de yayınlanan “Sevdaluk” dizisinde bir projemiz ile yer aldık. Aynı zamanda “Siccin” filmine plastik makyaj konusunda desteklerimiz oldu. Ayrıca Güven İslamoğlu’nun CNN Türk’te yaptığı “Yeşil Doğa” programına yaptığımız hareket edebilen ve ses çıkarabilen ayı ile konuk olduk. İslamoğlu, bu robota çok farklı bir gözle baktı. Film setlerinde kullanılan hayvanları korumak adına, birebir gerçeklerinin de yapılabileceğini ve canlı hayvanlar yerine bu robotların kullanılabileceğini gösterdi. Bir de tamamen içinde bulunduğumuz korku temalı bir kısa film var. Bir arkadaşımızın senaryosuna tamamen plastik makyajla destek olduk. Yaptığımız projelerden kalan parçaları kullanarak “El” filmini çektik ve birçok uluslararası kısa film festivalinde finale kaldık.
Bir robot yapmak ne kadar zamanınızı alıyor?
Bir proje geldiğinde önce o canlının anatomisine uygun bir modelleme yapmamız gerekiyor. Ortalama bir iş, bütün imkânlar sağlandığında bir veya iki ay sürüyor. Tabi boyut ve işleve göre de bu süre uzayabiliyor.
ONOS sfx’in geleceğe yönelik planları nelerdir?
Hedefimiz, öncelikle sinema sektöründe bir şeyler yapmak. Çünkü yapımcılar Türk yapımı işlere güvenmiyor ve onun yerine yurtdışından robotlar getirtiyor. Fakat biz tamamen yerli üretim yapıyoruz ve bu algıyı kırmak istiyoruz. Yapımı yerli, alıcısı yerli, buna bağlı olarak maliyetler de çok daha düşük çünkü bizim atölyemizden çıkıyor. Ek olarak, tiyatrolara ve öğrenci projelerine de destek oluyoruz ve bundan sonra da olmaya devam edeceğiz.
Animatronik ve plastik makyaja ilgi duyan, bu işi yapmak isteyenlere ne tavsiye edersiniz?
Biz başlarken maalesef kimse bize yardımcı olmadı. Malzemeleri gizlediler, söylemediler. Özellikle silikon ve mekanik aksam konularında çok sıkıntı çektik. Ülkemizde bu konuda uzman yok, doğal olarak öğrenebileceğimiz bir kurum da yok. Bilgehan Hocamız sağ olsun bize kalıp nasıl alınır, polyester nasıl dökülür tüm bunları gösterdi. Bizim seramik mezunu olmamız da bize avantaj sağladı, elimiz yatkındı bu tip şeylere. Günlerce uyumadık, araştırdık ve bu işin bir kursu veya öğretisi de olmadığı için internetten bulduğumuz videolarla öğrenmeye çalıştık. Hocamızın öğrettikleri, bizim bildiklerimiz ve videolardan öğrendiklerimizle buraya kadar geldik. Hâlâ öğrenmeye çalışıyoruz, hâlâ yeni şeyler öğreniyoruz. Merak edenler yaptığımız tüm işlerin videolarını internetten bulabilirler. Bu işin yapılabilir olduğunu görsünler diye bütün oluşum sürecini internette paylaşıyoruz. Öğrenme isteği olan, meraklı ve hırslı herkes yapabilir. Merak eden, ilgi duyan varsa bizimle iletişime geçsin ve bilgimizi sömürsün. Biz yardımcı olmayı çok isteriz.
Bu yazı ilk olarak JR. by Campaign Mayıs 2016 sayısında yayınlandı.