Antartika’ya ilk Avustralasyalı keşif gezisinden görüntüler

Güneydoğu Asya ve Avustralya’dan bir grup, 1911’de Antartika’ya ilk Avustralasyalı keşif gezisini gerçekleştirdi. Jeolog Dr. Douglas Mawson tarafından yönetilen keşif, o döneme kadar Antartika’nın daha önce hiç ayak basılmamış bölgelerine düzenlendi ve bu bölgelerin haritalara geçmesinde büyük bir rol oynadı.

Bob Bage Astronomik Gözlemevi’nin önünde

Yolculuğun amacı Antartika’nın Avustralya’ya bakan 2 bin millik (3 bin 200 km) kıyısının haritasını çıkartmaktı. Farklı kamplardan kaşiflerin meteorolojik gözlemler yaptıkları ve kızak ekiplerinin haritalama gezilerine çıktığı keşif 1914’e kadar sürdü.

Şartların zorluğu kaşifleri aşırı derecede etkilemiş, Mawson kızakla yaptığı gezilerin birisinde kızağın yanında koşan arkadaşını buzulun üstündeki bir yarıktan düşünce kaybetmiş. Yarığa düşen teğmen Belgrave Ninnis’i bir daha gören olmamış. Mawson aynı gezide kızak köpeklerinden altısını, erzaklarının çoğunu ve çadırını kaybetmiş. Ekipten kalan diğer arkadaşı, Xavier Mertz ise gezi sırasında şartlara yenik düşmüş.

Solda: Mawson Adélie Toprakları’na çıkılacak ilk kızak gezisinden önce dinlenirken Sağda: Buz Maskesi, C.T. Madigan

Mawson sonraki 30 gün boyunca ana kampa dönmek için mücadele etmiş. Geri dönerken kendisi de bir yarığın içine düşmesine rağmen dönüşünde başarılı olmuş. Mawson 1911 ile 1914 arasında gerçekleştirdiği bu geziyi ve yaşadıklarını The Home of Blizzard adlı kitabında anlatıyor. Keşfin resmi fotoğrafçısı James Francis Hurley gezi boyunca çektiği fotoğraflarla 20. yüzyıl Antartika’sı ve keşfin içeriği hakkında fikir edinmemizi sağlıyor.

Kızak kıyafetleriyle platoda
Dik sorguçlu penguen
Haskiler kızak çekerken
Arthur Sawyer ve deniz fili yavrusu

Blizzard, Antartika’daki bir yavru köpek
Cape Denison’daki bir fırtınadan sonra buzla kaplanmış Adelie penguenleri
‘Gratitude’un enkazı, Macquari Adası, 1911

Kaynak: MyModernMet