JR. by Campaign

Atık plastik problemi ‘yanlışlıkla’ çözülmüş olabilir

Atık plastik problemi ‘yanlışlıkla’ çözülmüş olabilir

Portsmouth Üniversitesi ve NREL’den araştırmacıların çalışmaları sayesinde atık plastik problemi ‘yanlışlıkla’ çözülmüş olabilir. Araştırmacılar birkaç yıl önce Japonya’daki bir geri dönüşüm tesisinde buldukları enzimin plastik şişelerde bulunan PET’i (polietilen tereftalat) sindirdiğini fark etti. Enzimin yapısını araştırırken buldukları bu özellik, çevre kirliğinin en büyük sebeplerinden birinin ortadan kalkmasını sağlayabilir.

NREL’nin baş araştırmacısı Gregg Beckham, yaptığı bir röportajda keşif aşamasını şöyle açıkladı, “Protein mühendisliğinde yardımcı olsun diye enzimin yapısını öğrenmeye çalışıyorduk ama bir adım ileri gidip kazara plastikleri sindiren yüksek performanslı bir enzim yaptık.”

Enzim aynı zamanda, biyolojik temelli ama bakterilerle ayrışamayan PEF’i (polietilen furandikarboksilat) de sindirebiliyor. PEF de cam bira şişelerinde PET’in yerine geçmesi için kullanılıyor.

Araştırmacılar şu anda enzimi endüstriyel kullanıma hazırlamak için çalışıyorlar ve eğer başarılı olurlarsa yüzlerce yılda doğada ayrışmayan plastik atıklardan kısa süre içerisinde kurtulabileceğiz.

Kaynak: DesignTaxi