JR. by Campaign

Banksy’nin sanatı ilk defa Paris sokaklarında belirdi

Banksy’nin sanatı ilk defa Paris sokaklarında belirdi

Sert politik bakışı ile bilinen sokak sanatçısı Banksy’nin sanatı ilk defa Paris sokaklarında, Paris Moda Haftası yaşanırken belirdi.

Eserlerin varlığı sanatçı tarafında önceden duyurulmadığı için, tüm eserleri Parisliler kendileri buldular. Çalışmaların her biri politik bir mesaj içeriyor ve bazıları politik anlam taşıyan mekanların yakınına yapılmış.

Çalışmalardan ilki, Paris’in bir zamanlar mülteci merkezi “La Bulle”nin yakınlarındaki metro istasyonunun duvarında bulundu. 2017’nin ağustos ayına kadar işlev gören merkez 2700 mülteci barındıran geçici bir kamp görevi görüyordu. Kamp, Emmanuel Macron’un mültecileri “sokaklardan ve ormanlardan çıkarmak” isteği üzerine dağıtıldı ve 2000 mülteci geçici barınaklara aktarıldı.

Eser bu konuya gönderme yaparak siyah bir gamalı haçın üzerine Viktorya dönemi duvar kağıdı ile boyayan siyahi bir kızı resmediyor. Fransa ve avrupa genelinde mülteci karşıtı politikaları ele alan eser, politikacıların faşist amaçlarını süslü sözlerle maskelediğini ima ediyor.

Bulunan ikinci eser ise bir elinde testere taşırken diğer elindeki kemikle üç bacaklı bir köpeği cezbeden takım elbiseli bir adamı betimliyor. Bu parçada politikacıların güzel sözler ile insanları kötü sonuçlanan politikaları takip etmeye nasıl ikna ettiklerini betimleniyor.

Üçüncü eser, “Alpleri Geçen Napoleon” resmine Banksy’nin kendi bakış açısını kattığı bir çalışma. Ünlü resim Fransa’nın gücünü ve nüfüzunu gösterirken Banksy Napoleon’u kendi pelerini ile örterek şu anki yönetimin nasıl halkını boş vaatler ve propaganda ile kör ettiğine değiniyor.

Bulunan diğer üç eser ise, 1968 mayısında yaşana sivil itaatsizlik dönemine gönderme olarak üç farklı fare betimlemesi olarak sokaklarda yer alıyor. Farelerden birisi anarşist aktivitelere girişirken bir diğeri ise şampanya tıpası ile bir engeli aşarken resmedilmiş.

Kaynaklar: WhereTheresWalls, ThisIsColossal