“Bir Kelime Bin Mesele” sergisinde kadın ve kadın düşmanlığı merkezde

GaleriBU, 5-28 Nisan tarihleri arasında küratörlüğünü Burçe Saraçoğlu’nun yaptığı “Bir Kelime Bin Mesele” sergisine ev sahipliği yapıyor. Sergi “mizojini” kavramından yola çıkarak, kadını ve kadın düşmanlığını merkezine alıyor.

Yağmur Yılan

“Mizojini” kadınlara karşı düşmanlık, nefret, kadınların aşağılanması veya cinsiyet özelliklerinden dolayı küçümsenmesi olarak tanımlanabilir. 1656 yılında Oxford English Dictionary sözlüğünde ortaya çıkan bu kavram daha önceleri 1630 yılında, Iren Joseph Swetnam’ın “Cinsel Arzulu, Tembel, Çığırtkan ve Değişken Tabiatlı Kadınlar Hakkında” adıyla yayınlanan eleştirel bir makalesinde kullanılıyor.

Nur Koçak

Kadına karşı meşrulaştırılan mizojinik her türlü şiddet, tecavüz, kadın bedeninin metalaşması ve nefret söylemi gibi benzer ön yargıların günümüzde hala devam etmesinden yola çıkan “Bir Kelime Bin Mesele” sergisi bu meseleleri ve 11 farklı sanatçıyı bir araya getirerek konuyu genişletip kişisel deneyim ve birikimlerden oluşan anlatım biçimleriyle irdeliyor. Sergide; Beyza Boynudelik, Damla Yalçın, Eda Emirdağ, Hülya Sözer, İpek Duben, Leyla Emadi, Meltem Sırtıkara, Nur Koçak, Sena, Tan Taşpolatoğlu ve Yağmur Yılan’ın çalışmaları yer alıyor.

Leyla Emadi

“Bir Kelime Bin Mesele” sergisi 5-28 Nisan tarihleri aralığında pazar ve pazartesi günleri hariç her gün 11.00 – 19.00 saatleri arasında ziyarete açık.

Hülya Sözer