DIY konseptiyle birbirinden çeşitli uğraşlar yaratan ve insanlara kaliteli zamanlar yaşatmayı hedefleyen Make My Day’i kurucusu Lara Talvi (27) anlattı.
Henüz 16 yaşındayken etkinlik sektöründe çalışmaya karar veren ve burada uzun yıllar edindiği tecrübeye kısa süre önce kendi girişimini de ekleyen Lara Talvi’yle Make My Day’i ve Kendin Yap (DIY) trendini konuştuk.
Çeşitli şirketlerde çalışarak Türkiye’de Goal sergisinden NASA sergisine, Justin Timberlake’ten Andre Rieu konserine kadar birbirinden önemli konser ve serginin organizasyonlarında yer alan Lara, son dönemde konser ve şov organizasyonlarının durağanlaşmasını kendisi için bir fırsata çevirerek Make My Day için kolları sıvamış. Subscription business sektörünün Amerika’da çok ünlü olduğunu belirten Lara, bu iş modelinin ve Kendin Yap trendinin Türkiye’de de yükselişe geçmesi gerektiği kanısında.
Neden bu alanı ve bu uğraşı seçtin?
Subscription business’ı ben çok beğendim. Türkiye’de çok olmayan, yeni yeni başlayan bir sektör. İki senedir aslında farklı şirketlerde var. Mesela Bi’Kutu Mutluluk var. Benimle eş zamanlı olarak kahve başladı. Dünyanın çeşitli yerlerinden kahve çekirdekleri satıyorlar. Türkiye’de çok yeni, on tane şirket sayamazsınız bununla ilgili. Çok bilinmeyen bir sektör olduğu için subscription business’ı seçtim. Adına Make My Day dedim çünkü konser veya şov getirdiğimde de amacım insanların oraya geldiğinde hakikaten her şeyi unutup üç saati kendine ayırması ve kendini iyi hissederek ayrılmasıydı. Ben de bir yerlerden bir şey alıp satmak istemedim. Kendimden, insanları mutlu edecek bir şey olsun diye başladım bu işe. Ve iki ay içinde de gerçekten Do It Yourself (DIY) konsepti çıktı. Make My Day gibi kendin yapabileceğin, insanları mutlu edecek, tatmin edecek şeyler yapmaya başlamalarını istedik çünkü hiçbir şey yapmıyoruz aslında. Biraz insanları teşvik edecek bir şey olsun istedim.
Sizin konseptleriniz kaç tane? Bu kutuların içinden neler çıkıyor? Kaç çeşit var?
Üç konsept var. Bunlardan birisi Craft and Make, insanların kendi el işi ve dekor malzemelerini ve ürünlerini yapabileceği, sanat çalışmalarının olduğu bir kutu. Bu kutunun içinden mesela Şubat ayında ilk kutuda kendi mumunu yap kiti, bir de kendi bardak altlığını yap kiti oluyor. İnsanlar parafinle, onun esansıyla, boyasıyla kendi mumlarını yaptılar. İkincisi Beauty and Wake. Bu biraz zor bir konsept. İnsanlar tabii bunu nasıl algılayabilirler onu bilemedim. İlk ay güllü nemlendirici yaptım. Gül, bebek yağı ve şeker verdim. Onları rondodan geçirdiklerinde inanılmaz bir nemlendirici oluyor. Şekerin vücuda faydalarını anlattım, gülün ve bebek yağının da aynı şekilde. Hakikaten kullananlar aşırı memnun kaldı. Bir tane de sabun yaptırdım. Onlarda da silikon kaplar vardı ve içine kuru çiçekler attılar, istiyorlarsa boya attılar, böyle şeffaf sabun yaptılar kendilerine. Bu ayda sadece Hindistan cevizi, bal, yağ ve şekerden oluşan bir tane lips scrub yaptırıyorum mesela. Bunların kapları, malzemeleri ve tarifleri bir kutunun içinde oluyor. Üçüncüsü de Sweets and Bake. Onda da insanlar kendi tatlılarını yapıyor. Bu ay külahta marshmallow ve damla çikolata vardı, onları fırında eritip biraz kampçılık mantığında, öyle bir proje yaptım. Şubat ayında elmanın en iyi zamanlarından biridir diye elmayı kullandım. Mart ayında biraz daha renkli olsun diye havuçlu cookie yaptıracağım. Her aya özgün içerikler olacak.
İnsanlar bu kutuları şu an nasıl temin ediyorlar?
İnternet sitem var, www.makemydaytr.com diye. Oradan sipariş verebiliyorlar. Üç tane konsept var. O konseptten her ay satın alıyorlar. İsterlerse bir kutu alabiliyorlar, isterlerse üç ay, altı ay abone olabiliyorlar.
Fiyatlar konusunda geri dönüşler nasıl?
Şu ana kadar sadece bir tane “Çok pahalısınız” gibi bir yorum oldu. Ama 79 TL kutular, “All in one” 99 TL. Şöyle hesaplıyorum ben, aslında bazıları pahalı buluyor hakikaten, bazıları da diyor ki “İki tane proje çıktığı için zaten bir mumluk aldığınızda o parayı veriyorsunuz.” Bir de yapmanın keyfi var. İçinde tüm ayrıntılarıyla bütün malzemeler olduğu için aslında pek pahalı olmuyor.
İleride etkinlik kulübü tarzı hedefleriniz var mı? Hedefleriniz neler?
İlk hedefim bunun bir blog ve YouTube kanalı haline gelmesi. Bunun en yakın zamanda video çekimlerine başlayacağız. Sadece kutunun içinden çıkanlar değil, insanların kendi evlerindeki malzemelerle kolay yapabilecekleri bir şekilde anlatacağım. Ben görünmeyeceğim büyük ihtimalle. İkinci hedef de markalarla iş birlikleri. Bir markanın alışveriş merkezlerinde, sokakta tanıtımı için yapabileceğimiz etkinlikleri. Bir çay markasısınız, o çayla sırf çay yapmak değil de başka neler yapabileceklerini onlara göstermek. Marka iş birlikleri dışında çocuk doğum günleri ve etkinlikleri var. Çocuk doğum günlerinde mesela çocukların ellerine tabletler veriliyor ama biz öyle büyümedik. Biz boyalarla büyüdük. Bir alanı tamamen tuval yapıp onları boyamasını istiyorum gibi etkinlik planları var. Belki kafelerde insanların iş çıkışı sonrası bir saat o günün stresini atabilecekleri ve kolay da yapabilecekleri etkinlikler yapabiliriz.
Daha çok kadınlara yönelik gibi geldi bana. Bunun farklı bir versiyonu da olacak mı?
Hedef kitlem tamamen kadınlar. Erkeklerden sadece kız arkadaşlarına hediye almalarını bekliyorum. Ama bu kutuyu aldığınızda siz erkek arkadaşınızla bunu çok rahat yapabilirsiniz ve çok keyifli bir zaman geçirebilirsiniz. 38 yaşındaki bir kadından bir video geldi bana. Onda kendi mumlarını ve diğer malzemeleri anne, baba ve çocuklar beraber yapmışlar. Gözlerim dolarak izledim. Sevgililer gününde evde aktivite olarak bunu yapmışlar. Dedim ki aile kutusu da yapmam lazım.
Türkiye ve dünyada bu Kendin Yap trendi nasıl ilerliyor, ne durumda? Siz neler düşünüyorsunuz bu gidişatla ilgili?
1912 yılında başlamış aslında bu konsept. İnsanlar evlerindeki eşyaları geliştirmek ve güzelleştirmek için, para harcamamak için başlamışlar buna. 1950’lerden sonra biraz daha el işine, kreatif olarak bir şeyler yapmaya dönüşmüş bu. İnsanlar bunu evlerinde yapmaya başlayınca, bu dergilere de yansımış. Kendin Yap ile ilgili resimler, yazılar yayımlanmaya başlamış. Daha sonra internetin yaygınlaşmasıyla Kendin Yap’la ilgili web siteleri başlatılmış. Günümüze kadar bu blog’larda da yayınlanmaya başladı. Düşünemeyeceğiniz kadar blog var Kendin Yap’la ilgili. YouTube kanalları açılmaya başladı son on senedir. İnsanlar kendileri yaptığı bir şeyin videosunu koyuyorlar oraya ve diğer insanlarla paylaşıyorlar. Bazı çok izlenen kişiler milyonlara ulaşıyorlar. Türkiye’de bunu tek başına yapan blogger’lar yok. Ünlü YouTuber’lar sadece kendilerine içerik sağlamak için buna başvuruyorlar.
Benim felsefem tamamen DIY’ten çıkıyor. O kutu geldiğinde insanların gününü güzelleştirsin istiyorum. Hakikaten insanların bir şeyler yapmaya başlamasını istiyorum. Telefonlarımızlayız, eve gidiyoruz televizyon izliyoruz, bazen aylak aylak geziyoruz. Benim istediğim aslında insanların kendilerine biraz zaman ayırması. Sonra karşısındaki kişiyle biraz daha kaliteli zaman geçirmesi.
Bu yazı ilk olarak JR. by Campaign Mart 2017 sayısında yayımlanmıştır.