BMW’nin yakışıklı çocuğu
BMW i3’ün daha hızlı ve daha yakışıklı kuzeniyle tanışın: İ3s. S takısı otomobil hakkında birçok detayı peşinen anlatsa da yenilenen bu elektrikli Bavyeralıyı yakından tanımak istiyoruz. Mehmet Akif Doğan
Elektrikli otomobiller konusuna en gerçekçi çözümlerden birisini 2013 yılında BMW getirmişti. Tamamen elektrikli bir otomobilin uçuk rakamlar olmadan; şehiriçi kullanıma uygun pratikliği ve ulaşılabilirliği ile ön plana çıktığı bu çözümün adı ise i3’tü.
Aradan geçen 4 yılın sonunda “yeterince” teknolojik görünmediği düşünülen i3, operasyon masasına alındı. Hem görsel olarak tazelenen hem de menzil ve batarya gibi önemli konularda kendini geliştiren otomobil, yanına bir de daha hızlı ve daha yakışıklı kuzeni i3s’i de alarak yollara geri döndü.
Evet, bu otomobil en başından beri çok tuhaf görünüyor. Dar ama yüksek tasarım, ilginç kapılar, devasa jantlar ve alışık olmadığımız tarzda bir arka bölüm. BMW’nin de bu durumun farkında olduğu en başından beri belliydi fakat artık yola çıkmış bir otomobile müdahale edemeyeceklerini biliyorlardı. Bu yüzden model ömrü ortasını makyajını beklediler ve İ3’ün tarzını eleştirenlere “S” ile istediklerini verdiler.
Mavi ve kırmızı olarak belirlenen iki ilgi çekici renk ile satışa sunulan i3s, aslında içten yanmalı motorlar kullanan BMW modellerindeki “M Sport” donanım paketlerine fazlasıyla benziyor. Daha farklı tampon tasarımları, daha büyük jantlar ve otomobilin görünüşüne “agresif” notalar katan birçok detay. İ3s’te de bu şekilde işleyen dinamizm hareketi, tampona eklenen parlak bölümlerle ve daha keskin hatlarla gövde üzerinde kendine yer buluyor. Fakat i3s, diğerlerinden farklı olarak gövdesinin altında da daha fazla şey vaat ediyor.
Bildiğimiz i3’ten 10mm daha alçak bir gövdeyle yola çıkan i3s, daha güçlü bir elektrikli güç ünitesiyle ve daha fazla lastik iz genişliğiyle “S” takısının sadece lafta olmadığını gösteriyor. Daha uysal olan standart modelin 170 bg gücüne karşılık 184 bg güç ve 270 Nm torka sahip İ3s, arkadan itiş ve daha geniş lastik kombinasyonuyla “gerçekten eğlenceli” sürüşlerin kapısını açıyor. 70-80 km/s bandındaki hızlara kadar şehiriçinde birçok süpersporu üzebilecek kadar iyi hızlanan i3s, gövdesindeki kırmızı tonlarının hakkını fazlasıyla veriyor.
Artan güç ile beraber yaşanması muhtemel çekiş problemlerini ve daha fazla eğlence isteyenleri düşünen BMW, değiştirilebilir çekiş programıyla aslında i3s’e ne kadar güvendiğini de gösteriyor. Arkadan itişin ve güç patlamalarının getirdiği kayma durumlarına karşı ustaca müdahale eden çekiş kontrol sistemi, eğlencenizi bölmeden fakat sizi gereğinden fazla tehlikeye düşürmeden işini layıkıyla yapıyor. Sürüş modlarını kullanıp Sport moduna geçtiğinizde direksiyon ve gaz pedalı da i3s’in eğlencesine ortak oluyor. Bozuk zeminleri ustaca savuşturan ve viraj içinde i3s’in gövdesinin olması gerektiği gibi hareket etmesini sağlayan süspansiyon sistemi ise özel olarak takdirimi kazanıyor. Fakat yine de söylemem gerek; direksiyon sistemi hala yapay hissettiriyor.
Tüm bunları yaşarken i3s’in elektrikli bir otomobil olduğunu unutmuş olabilirsiniz fakat koltuğunuzun altında hala bataryalar bulunuyor. 27.2 kWh kapasiteye sahip lityum iyon bataryaları kullanarak maksimum 280 kilometre, ortalama olarak ise 200 kilometre yol yapabilme yeteneğine sahip i3s, önceki modelden daha uzun bir kullanım süresi ve daha kısa şarj süresi sunuyor. 50 kW’lik DC akımla 40 dakika gibi kısa bir sürede %80 şarj olabilen i3s, maksimum 1 saat içinde %100 kapasiteye ulaşabiliyor. İ3’ünü evinde şarj etmek isteyenler için ise 11-12 saati bulan bekleme süreleri ne yazık ki devam ediyor.
Türkiye’deki i3 kullanıcılarına yetkili servislerinde şarj imkanı tanıyan BMW, hızlı şarjın bulunduğu istasyonların sayısını her geçen gün arttırarak kısa bekleme süreleriyle şarjı işlemini mümkün kılıyor. Hızlı şarj istasyonunun bulunmadığı bayilerdeki duvar şarj üniteleri ise 3 saatlik sürede maksimum şarja imkan tanıyor. AVM’lerde ve benzin istasyonlarında daha sık görmeye başladığımız özel şarj istasyonları ise uzun mesafeli yolculuklar ve plansız dolumlar için kurtarıcı olabiliyor.
%15’lik ÖTV dilimi ile 282.500 TL’den başlayan fiyatlarla satışa çıkan BMW i3s, karbonfiberden imal edilen gövdesiyle, agresif tasarımıyla ve efektif çalışan elektrikli güç sistemiyle “çok da pahalı değil” izlenimi uyandırmayı başarıyor. Daha naif bir i3 kullanmak isteyenler için standart modeli daha uygun fiyatla satışa çıkaran BMW, yeni i3s ile elektrikli otomobillerin de yeteri kadar eğlenceli ve tarz olabileceğini kanıtlıyor.
Bu yazı ilk olarak JR. by Campaign’in 38. sayısında yayımlandı.