Rekabetle eğlence, koşamayanlara umut olmak için buluşuyor. Tüm dünyada aynı anda başlayacak Wings for Life World Run, dünyanın dört bir yanında omurilik araştırmalarını desteklemek üzere ikinci kez hayata geçiriliyor. 3 Mayıs 2015’te Türkiye saatiyle 14:00’da dünyada altı kıtada 35’ten farklı lokasyonda startı verilecek Wings for Life World Run’ın Türkiye ayağı 2014’te olduğu gibi 2015’te de Alanya’da koşulacak.
Wings for Life World Run, rekabete tat katan farklı koşu formatıyla dikkat çekiyor. 35 binden fazla sporcunun tüm dünyada aynı anda koşmaya başlamasından tam 30 dakika sonra, her lokasyonda sabit bir hızla ilerleyen yakalama aracı, sporcuları takip etmeye başlayacak. Yakalama aracı yarışın ilk etaplarında yavaş ilerlerken, son bölümde hızını artırarak bitiş çizgisine ulaşacak. Elektronik sensörlere sahip yakalama aracının yanından geçtiği sporcunun koşu çipi otomatik olarak okunacak. Böylece koşucunun derecesi belirlenecek ve koşucu yarışı bitirmiş sayılacak. Yakalama aracının en son yanından geçtiği sporcu global şampiyon ilan edilecek.
Wings for Life World Run, profesyonel koşuculardan amatörlere kadar her yetenekten tüm sporculara açık. Herkesin katılabileceği yarışmada tekerlekli sandalye sporcuları da aynı anda yarışa başlayacak. Dünya çapında 35 farklı koşu parkurunun listesi wingsforlifeworldrun.com adresinde sıralanıyor.
Tüm gelirler omurilik araştırmalarına
Wings For Life World Run, Wings For Life Vakfı’nın omurilik araştırmalarına dikkat çekmek için organize ettiği bir yarış olarak dikkat çekiyor. Omurilik felcinin kalıcı tedavisine yönelik araştırmalar için Dietrich Mateschitz ve Heinz Kinigadner tarafından 2004’te kurulan Wings For Life Vakfı, 10 yıldır omurilik araştırmaları kurumlarına destek sağlamak üzere faaliyet gösteriyor. Kâr amacı gütmeyen bir dernek olan Wings For Life Vakfı’nın tek amacı omurilik felciyle ilgili araştırmalara kaynak sağlamak. Vakfın topladığı bağışların tamamı, ümit vadeden omurilik araştırmalarına ve omurilik tedavisi projelerine aktarılıyor. Dünya üzerinde 35 ayrı konumda aynı anda koşmaya başlayan binlerce sporcunun yer aldığı global koşu etkinliği, umut vadeden omurilik yaralanması araştırma projelerine verilmek üzere 2014’te 3,6 milyon ABD Doları tutarında bir yardım toplandı.
Ünlü isimler direksiyon başında
Hedefin finişe ulaşmak değil, yaklaşan yakalama aracından kaçmak olduğu bu yarışta yakalama aracı da özel donanımlara sahip. Saatte 16 kilometre sabit hızla giden aracı Wings for Life elçileri olan ünlü pilotlar kullanıyor. Formula 1 şampiyonlarından yarış pilotu David Coulthard, yakalama aracının pilotları arasında yer alacak ve İngiltere’deki yarışta koşucuları takip edecek. Romanya’da ise bir başka ünlü isim Felix Baumgartner yakalama aracının pilotluğunu üstlenecek. Baumgartner 2012’de 39 kilometre yükseğe çıkarak adeta uzaydan dünyaya atlamış ve serbest atlamada kırılamaz bir dünya rekorunu eline geçirmişti. İsveç’teki koşunun yakalama aracınıysa serbest stil kayak şampiyonu Jon Olsson kullanacak. Türkiye’de ise 2014’te olduğu gibi 2015’te de şampiyon rallici Yağız Avcı Alanya’daki yakalama aracını sabırla kullanacak.
Ünlülerden tam destek
Profesyonel sporcular ve ünlüler de etkinliğe elçi ve aktif katılımcı olarak destek sağlıyor. Avusturyalı ultra maratoncu Christian Schiester, Iron Man Avrupa şampiyonu Danimarkalı Camilla Pedersen, kayak efsanesi Luc Alphand, Şilili model ve TV sunucusu Javiera Acevedo, olimpiyat şampiyonu Aksel Svindal ve F1 pilotları Mark Webber ve David Coulthard bu etkinliği destekleyen isimlerden sadece birkaçı. Dünya çapında büyük ilgi gören etkinliğin Alanya’da gerçekleşen Türkiye ayağına ünlü oyuncu Ayşe Tolga, gazeteci Yonca Tokbaş ve milli sporcular Naz Aydemir Akyol ve Ahmet Arslan’ın yanı sıra pek çok profesyonel ve amatör sporcu da destek veriyor.