JR. by Campaign

En iyi “To Do List” nasıl yapılır ?

Artık herkesin hayatı çok daha karmaşık ve yoğun. Özellikle Türkiye’de bu durum çok daha hissedilir durumda. Peki  hayatımızı nasıl düzene sokabiliriz?

Mutlaka bir yerlere yetişmeye çalışıyoruz. Yetiştirmeye çalıştığımız ya bir sunum ya bir proje ya da en basitinden bir ödev var. Durum böyle olunca planlayıcılara olan ilgi son zamanlarda çok daha artmış gibi görünüyor. Hepimizin bir yerlere yazdığı notlar var, karışık halde. Yapılacaklar listemiz, alışveriş listemiz, sınav için oluşturulan konu listesi ya da evde yapılacak işlerin bir listesi. Eğer yazmayı seviyorsanız ve bu gibi aksiyonları gerçekleştirmeden önce bir liste yapmayı seviyorsanız durum bir süre sonra içinden çıkılmaz hale geliyor. Tüm listeler birbirine karışıyor ya da kayboluyor. Hatta en önemlisi, üzerinden bir gün bile geçse güncelliğini kaybediyor ve işe yaramaz hale geliyor. Özellikle birden fazla işle ilgileniyorsanız, mesela okuldaki derslerden bir tanesine yoğunlaşmış ve o konuları çalışırken aynı zamanda da başka bir dersin projesini yetiştirmeniz gerekiyorsa ve aynı zamanda da kişisel olarak yapmanız gereken eğitim vb. işleriniz varsa durum tam bir felaket boyutuna geliyor. İçinden çıkılamıyor ve bu da aslına motivasyonumuzu etkileyen en büyük etken haline geliyor. Sonrasında aslında o yapılacak olan işlerin hiçbirinin yapılmadığını ve ertesi güne hep ertelendiğini görüyoruz.

Tam da böyle bir süreçten geçerken ben de kendimi durmadan plan yapmaya çalışırken buldum. Yaptığım planların çoğu erteleniyor ve bir sonraki hatta daha sonraki günlere kalıyordu. Sonra yine yeni bir plan yaparak aslında kendimi yeniden motive ediyorum ve çok da uzun olmayan motivasyonum listedeki her bir madddenin tamamlanmamasıyla daha da düşüyordu. Artık plan yapamadığım kesindi ya da daha doğrusu çok güzel plan yapıyordum ama kimsenin uymadığı planlar oluyordu onlar. Bu durumu düzeltmeye karar verdim ve elimde olan tüm planlarımı incelemeye başladım. Tabii ki bunun da bir zaman kaybı olduğunu düşünmekten kendimi alıkoyamıyordum ama bu sorunu çözmem gerekiyordu. Tavsiye niteliğinde birçok yerde okumuşunuzdur ya da birilerinden duymuşsunuzdur: “Listelerinizi hep önem sırasına göre yapın.” Ama benim için bu durum hiçbir zaman bu şekli ile işlemedi. Benim listelerimde her bir maddenin benim çalışma isteğime göre bir önem sırası vardı. Yani o dakikada hangisini çalışmak ya da yapmak istiyorsam en önemlisi oydu. Tabii ki acil ödevler projeler deadline’ı yaklaşan durumların haricinde konuşuyorum.

Kesin sonucumu söylüyorum; hedeflerinizle planlarınızı karıştırmayın. Örnek verecek olursak eğer yapılacaklar listenizde “alışverişe çık,” “evi temizle” ya da “sınava çalış” varsa tamam ama bu listenin içerisine “greencard al”, “MBA yap” ya da “ehliyet al” gibi maddeler giriyorsa o zaman işte bu maddeler artık yapılacaklar listesi maddesi değil, birer hedef oluyorlar. Bunları milyonlarca yere yazsak da kısa zamanda gerçekleşmesi muhtemel aksiyonlar değiller. Bu maddelerin yapılmaması ve durmadan yeni listeye taşınması size motivasyon negatifliği olarak dönecektir. Belki de en önemlilerinden bir tanesi, mutlaka ama mutlaka bitirdiğiniz her maddenin üzerini çizin ama listenizde kalsın. Çünkü bitirdiğiniz maddeleri görmek aslında süreçte nasıl ilerlediğinizi ne kadar iş bitirdiğinizi size gösterecek ve diğer maddeler için sizi motive edecektir. Bunu ister tabletinizde, ister cep telefonunuzda, isterseniz de klasik yöntemlerle kağıt kalemle yapın; ne olursa olsun yaptığınız işleri görebileceğiniz bir yerde tutun. Haftalık plan yaptıysanız o maddeler, o hafta boyunca tamamlanmış olsa da listenizde kalsın ya da sadece hafta sonu için bir gezi planı yaptınız diyelim, o planda bitirdiğiniz her noktayı gezi bitene kadar diğer bitmeyen maddelere her baktığınızda onları da görecek şekilde notlarınızı alın. İnsan beyni bir şeyleri tüketmek ve bitirmek üzerine ekstra bir isteğe sahip. Bu yüzden her bitirdiğiniz işten ya da aksiyondan sonra diğerlerini de bitirmek istemenizi sağlayacak gücü, size listenizde bitirdiğiniz her bir madde verecek. Çünkü tamamen o listeyi tüketmek, bitirmek isteyeceksiniz. Öte yandan hiç başlanmamış ve durmadan ötelenmiş bir liste de size görünenden çok daha zormuş gibi gelecektir, çünkü bitirmeye, tüketmeye çalışmadınız bile. Hepimize her yaptığımız planda başarılar 🙂

 

Kitap Önerim : “Ego Düşmanındır”, Ryan Holiday

 

Onur Beşen (29)

Elektrik Elektronik Mühendisi

 

Bu yazı ilk olarak JR. by Campaign’in 38. sayısında yayımlandı.