Mart 2016 sayısında, İstanbul Odyssey çizgi roman kitabının yaratıcısı Doğu Yürür, çizgi romanla ilgili sorularımızı cevapladı.
Çizgi romancı olma sebebim:
1987 İstanbul doğumluyum. Çocukluğumdan beri çiziyorum. Lisede ya da üniversitede herhangi bir sanat eğitimi almadım. Alaylıyım. Çocukluğumdan beri tutkum video oyunları oldu hep. Yakın zamana kadar da mobil oyun yapan bir Türk şirketinde çalışıyordum. Istanbul Odyssey ilk çizgi roman kitabım.
İstanbul Odyssey:
Kadir Has Üniversitesi’nde Amerikan Kültürü ve Edebiyatı okudum. Önceden bildiğim, fakat okulda okuduktan sonra aşık olduğum Homeros’un Odesa’sı (Odysseia/Odyssey) Istanbul Odyssey için bana ilham kaynağı oldu. Hikayesini saatler içinde bir taslağa oturttum ve belli bir senaryo yazmadan, ufak eskizlerden sonra hemen çizmeye başladım. Hikayenin senaryosu ben çizdikçe belirdi aslında. Konuyu kısaca özetlemem gerekirse; İstanbul’da yaşayan bir çizerin yeni çizgi romanı için hikaye arayışıyla bir gece evden çıkarak İstanbul sokaklarında başına gelen ilginç olaylar dizisi sonucu bir türlü evine dönemeyişinin hikayesi. Istanbul Odyssey de tıpkı Homeros’un Odesa’sı gibi bir “eve dönüş” hikayesi. Bu benim ilk çizgi roman işim ve tabii biraz amatör bir girişim oldu. Dönüp baktığımda kitabın eksiklerinin farkındayım fakat yine de çıkan sonuçtan memnunum.
Takip ettiğim yazar ve çizerler:
Benim en sevdiğim çizgi roman karakteri Dylan Dog. İtalyan çizgi romanlarını (fumetto) çok seviyorum. Dylan Dog’un yeri ise bambaşka. Çünkü horror fiction ve crime fiction’ı klişe ama bir o kadar da zevkli birleştiriyor. B filmler gibi aslında. Ucuz, klişe ama çok tatmin edici! Fransız/Belçika çizgi romanlarını da, Amerikan indie yayınları da takip ediyorum. Filmlerinden dolayı artık kaçamadığımız Marvel evreni de ilgimi çekiyor.
Kariyerimle ilgili hedefim:
İstanbul Odyssey’den sonra bir web comic’e başlamak istedim aslında. O da yarım kaldı : ) Yakın zamana kadar tam zamanlı bir işte çalışıyordum ve genel olarak çizime fazla zaman ayıramıyordum. Kısa hikayeler yine çizebilirim ama uzun soluklu bir iş yapmak biraz yorucu açıkçası. Tekrar bir çizgi roman ne zaman yaparım ya da yapabilirim ben de şu an kestiremiyorum.
Bana ilham verenler:
Film noir, gore/splatter filmler, grunge, slav mitolojisi ve cadıları, David Lynch ve binbir türlü edebiyat, film, çizgi roman, oyun…
Türkiye’de çizgi roman / Dünyada çizgi roman:
Bundan yirmi sene önce, ben daha çocukken, Marvel, DC ve Avrupa çizgi romanlarının çevirileri aslında bolca çıkıyordu. Ben onları okuyarak büyüdüm. Karikatür dergilerindeki belli başlı karakterlerin maceralarının toplama kitapları ve bir iki kötü Türk çizgi roman denemesi dışında Türk çizgi roman sahnesi diye bir şey hatırlamıyorum. Özellikle son beş yıldır Türk çizgi roman denemelerinde inanılmaz bir artış görüyorum. Bence çok güzel bir atılım oldu bu. En son Fabisad derneğinin düzenlediği GIO ödüllerinde çizgi roman dalında ödül aldı Istanbul Odyssey ve yanlış hatırlamıyorsam 2013/2014 yılında çıkmış yirmiye yakın Türk çizgi roman yarışmadaydı. Her sene yirmi küsur Türk çizgi roman çıkıyorsa bu inanılmaz bir şey! Kaliteleri de şu an için önemli değil bence, maksat alışkanlık yaratılsın. Çünkü çizgi roman iyidir. Bugün en popüler dizilerden biri olan The Walking Dead bir çizgi roman uyarlaması. Sinemadaki Marvel ve DC filmlerine de baktığınızda, çizgi romanın dünyada nasıl bir ağırlığı olduğunu görebilirsiniz.
Bu yazı ilk olarak JR. by Campaign Mart 2016 sayısında yayınlandı.