Elektrikli otomobilleri hiçbir zaman çekici bulmazdım. BMW i3 ile tanışana kadar…
Farklı tasarıma sahip olan i3, 19 inçlik dev tekerlekler üzerinde hareket ediyor. 4 metre boya sahip olmasına rağmen daha küçükmüş hissi veriyor. Yüksek tasarımı ve kısa ön kaput bu algının oluşmasında etkili oluyor.
Dış tasarımdaki farklı çizgiler otomobilin içinde de devam ediyor. Otomobilin iç kısmında birçok parça geri dönüşümlü malzemelerden üretilmiş. Bunu okuyan birçok kişinin aklına malzemelerin kalitesiz olabileceği gelmiştir. Fakat BMW burada alışkın olduğumuz kalitesini konuşturmuş. Biri direksiyonun arkasında, bir diğeri ise orta konsolda olan iki adet dijital gösterge bulunuyor. Direksiyonun arkasından hız, şarj durumu gibi genel bilgileri alırken orta konsoldaki ekrandan radyo, navigasyon ve otomobile ait diğer bilgilere ulaşabiliyorsunuz.
Oldukça ferah iç hacme sahip olan i3’ün koltukları çok rahat ve kolay ayarlanabiliyor. Otomobilin arka kısmı da ön kısım gibi oldukça ferah. Uzaktan bakıldığında iki kapılı gibi gözüken i3 aslında arka kapılara da sahip. i3’te arka kapıları açabilmek için öncelikle ön kapıları açmanız gerek çünkü arka kapılar geleneksel açılma şeklinin tersinde açılıyor. Bu sayede otomobilin arka kısmına geçmek çok rahat. Fakat otomobilin arka kapısındaki camların açılmaması arka tarafta yolculuk yapanlar için sıkıntı yaratabilir.
Otomobili çalıştırdım ama bir problem var. Motordan ses gelmiyor. Yıllardır benzinli otomobil kullanan bir kişi olarak motor sesi duymamak garip geldi. Uzay mekiğinden fırlamış gibi duran vites kolunu D konumuna alıp yola koyuldum. Tam mesai çıkışına denk geldiğim için yoğun trafikte diğer sürücülerin bakışları altında i3’le uzunca vakit geçirdim. Sık sık “Bu araba ne kadar?”, “Tamamen elektrikli mi bu şimdi?” soruları eşliğinde trafik çilesini atlattım ama “Asıl işkence şimdi başlıyor” diye düşünmeye başlamıştım. Bunun sebebi ise büyük şehirlerde yaşanan park problemiydi. Evin yakınlarında park yeri ararken benim gözümden kaçırdığım park yerini i3 bana gösterdi, hatta kendi kendine park edebileceğini söyledi. Park yerinin yanına gittiğimde tek tuşa basıp i3’ün kendi kendine park etmesini bekledim. İtiraf edeyim ben o kadar güzel park edemezdim. Eğer kendiniz park etmek isterseniz park sensörleri ve geri görüş kamerası imdadınıza yetişiyor.
Oturduğum yer dar sokaklara ve dik bayırlara sahip. Acaba i3 buralarda ne yapabilecekti? Otomobili çalıştırıp dar sokaklara ve dik bayırlara doğru yola koyuldum. Kompakt boyutları sayesinde dar sokaklarda hiç sıkıntı yaşamadım. Peki dik bayırlar? Elektrikli bir otomobil o dik bayırları itiraz etmeden o kadar kolay nasıl çıkabilir? i3’e bu rahatlığı, 170 bg üreten elektrikli motor sağlıyor. Hafif gövde ve güçlü motor sayesinde i3 beklenenin çok üstünde performans sağlıyor. 0’dan 100 km/s hıza 7.2 saniyede ulaşan i3, birçok spor otomobilden daha performanslı.
BMW tarafından açıklanan menzil 130 ile 160 km arasında. Bu menzili ayarlamak tamamen sizin kontrolünüzde. i3 ile bayır aşağı inerken ayağınızı gaz pedalından çektiğinizde ortaya çıkan enerji pillere gidiyor. Bu sayede kaybettiğiniz enerjiyi geri toplayabiliyorsunuz.
Otomobilin elektrikli direksiyonu yeterli ağırlıkta. Fakat şehir içinde kullanacak bazı kadın sürücüler için direksiyon, düşük hızdaki manevralarda ağır kalabilir.
i3 19 inçlik lastikler üzerinde hareket ediyor. Fakat diğer BMW modelleri kadar yüksek yol tutuş beklemeyin. i3’te kullanılan 19 inçlik lastikler ve sert ayarlanmış süspansiyon nedeniyle bozuk zeminli yollarda sarsıntı hissedebiliyorsunuz.
Peki i3’ü nasıl şarj edeceğiz? Test sırasında en fazla duyduğum sorulardan biri buydu. Bunun için AVM’lerde sayısı artan şarj istasyonlarında veya Borusan bayilerinde bulunan şarj istasyonlarını kullanabilirsiniz. “Yok ben şarj istasyonu arayamam” diyorsanız evinizdeki 220 V prize bağlayarak da otomobili şarj edebilirsiniz.
Başta belirttiğim gibi elektrikli otomobiller daha önce hiç dikkatimi çekmezdi. Fakat i3 bütün düşüncemi alt üst etti. Borusan Otomotiv showroom’larında satılan i3, 47.310 Euro’dan başlayan fiyat bir etiketine sahip. Tabii bu fiyat etiketi özellikle cünyır seviyesinde birçok kullanıcı için dezavantaj oluşturacaktır.
Teknik özellikler:
Elektrik Motor Gücü 125 kW
Elektrik Motoru Torku 250 Nm
0-100 km/s Hızlanma 7.2 sn
80-120 km/s Hızlanma 4.9 sn
Maksimum Hız 150 km/s
Batarya 19 kW/sa
Ağırlık 1270 kg
Ön Lastik 155/70R 19 84Q
Arka Lastik 175/60R 19 84Q
Menzil (ortalama) 160 km
Hızlı şarj etme (%80) 30 dk’dan az
BMW eDrive Enerji Tüketimi 12.9 kWh / 100 km
Egemen Özten (29)
Editör, Stuff
Bu yazı ilk olarak JR. by Campaign Temmuz 2015 sayısında yayımlandı.