İstanbul Comics and Art Festival (İCAF), kamusal alan enstalasyonları, çizgi roman ve illüstrasyon stand ve sergileri, canlı graffiti çalışmaları, katılıma açık atölyeleri, sanatçı katılımlı seminerleri, söyleşileri, şehre ve hayata ilişkin çizgi dünyası ve farklı sanat disiplinleri üzerinden yaratıcı deneyim alanlarıyla İstanbul‘un en renkli açık hava festivali. Bu yıl uluslararası katılımla “kimlik“ temasıyla düzenlenen İstanbul Comics and Art Festival‘de kadın kimliğine özel bir yer veriliyor. Festivalin tüm etkinlikleri kimlik teması üzerinden kurgulanıyor.
Festival kamusal alanlarda
İstanbul Comics and Art Festival, bu yıl geçmiş yılların çizgisinin dışına çıkıp bünyesine üç boyutlu alan yerleştirmelerini de alarak Kadıköy sokaklarına açılıyor. 2016 yılından bu yana çizgi dünyası ve sokak kültürüyle iç içe olan festival sokağa iniyor ve yalnızca festival katılımcılarına değil, kentin gündelik yaşamına karışarak her kesimden insana ulaşmayı hedefliyor.
Bu kapsamda festivalde geçmiş yıllardan farklı olarak “Urban Hacking“ projesi yer alacak. Festivalden iki hafta önce çağdaş sanat üretimleriyle tanınan sanatçı ve tasarımcılar, Kadıköy‘ün semtlerinde seçtikleri kamusal alanlara üç boyutlu sanatsal müdahalelerde bulunacak. Kentin ortak kullanım alanları ve gündelik yaşam pratikleri sanatçıların müdahalesiyle estetik bir dönüşüme uğrayacak.
Graffiti alanında 4 kadın sanatçı
İstanbul Comics and Art Festival‘in graffiti alanı bu yıl 4 kadın graffiti sanatçısını ağırlayarak üç gün boyunca canlı graffiti çalışmalarına ev sahipliği yapacak. “Kimlik“ kavramı doğrultusunda ‘bir kadın olarak sokakta var olmak‘ üzerine söyleşiler gerçekleşecek.
Albüm kapakları sergisi
Festivalde yer alan “Albüm Kapakları Sergisi“, yerli grupların illüstrasyonla tasarlanmış albüm kapakları arşivi üzerinden müziğin görselleşme sürecine odaklanacak. Sergi kapsamında içlerinde In Hoodies’in de olduğu 3 yerli grubun daha önce yayınlanmamış birer parçası katılımcılar tarafından dinlenecek ve atölye çalışmalarıyla albüm kapakları tasarlanacak. Tasarlanan kapaklar 20‘şer adet olmak üzere ICAF Special Edition olarak CD veya plak formatında basılacak, festivalin ardından Kadıköy‘de düzenlenecek sergi kapsamında satışa sunulacak. Festivalde müzisyenle çizerin bir araya geleceği ve müziğin görsele dönüştüğü sürecin paylaşılacağı bir söyleşi de düzenlenecek.
Sanatçılardan seminer ve söyleşiler
İCAF seminer ve söyleşileri bu yıl “kimlik“ kavramı üzerinden graffiticilerin gizli kimlikleri, kadınların graffiti ve sokak kültürü içindeki varlıkları, kent kimliklerinin sanatçı müdahalesiyle geçirdiği dönüşümler, süper kahramanların psikolojileri ve çok kişilikleri gibi konulara odaklanacak. Ayrıca çizgi dünyasının usta isimleri üretim pratikleri üzerine söyleşiler de düzenleyecek.
Kimlik temalı animasyon film kuşağı
İCAF bu yıl Melis Balcı küratörlüğünde gerçekleşen özel bir seçkiyle “kimlik“ temalı animasyon filmlerin gösterimine de ev sahipliği yapacak. Bu yıl ayrıca festivalden iki hafta önce Kadıköy‘de belirlenen bir mekanda 2017 festival programı kapsamında gösterimi gerçekleştirilmiş “Urban“ temalı animasyon film seçkisi gösterilecek.
Çizgi roman dükkanları, karikatür dergileri, fanzinler, bağımsız yayınlar, dijital deneyim alanı ve life style markaların renk kattığı festival, bu yıl yine yoğun ilgi gören atölye çalışmalarına sahne olacak. Festivalin atölye çalışmaları arasında Albüm Kapağı Tasarımı, Konser Afişi Tasarımı, Stop Motion Animasyon, Flip Book, Süper Kahraman Yaratma, Üç Boyutlu Figür Tasarlama, Karikatür Atölyesi, Çizgi Roman Atölyesi, Stencil, Linolyum Baskı, Customize Your Sneaker, xDövme ve İllüstrasyon, Karikatürde Diyalog gibi etkinlikler yer alacak. Dream Sales Machine festivallerinin olmazsa olmazı müzik de etkinliklere renk katacak. Bu yılın İCAF sahnesinde alternatif müzik temsilcisi gruplar ve DJ‘ler sahne alacak.