AnadoluJet’in gençlik platformu JetGenç’in, Türkiye Fütüristler Derneği işbirliğiyle düzenlediği “JetGenç ile 2030 Seminerleri”nin ilk etkinliği 9 Eylül Üniversitesi’nde gerçekleşti. Türkiye’de de ilk kez hazırlanan ve 2030’lu yıllara doğru değişen dünyanın durumunu inceleyen “İnsan 2030” raporunu temel alan seminerler dizisi, önümüzdeki günlerde Türkiye’nin pek çok üniversitesini ziyaret edecek.
Seminerler Erzurum’da Atatürk Üniversitesi, İstanbul’da Marmara Üniversitesi, Trabzon’da Karadeniz Teknik Üniversitesi, Ankara’da Hacettepe Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Van’da Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve Gaziantep Üniversitesi’nde düzenlenecek.
“İnsan 2030” raporu nedir?
Toplumun her bireyini ve her kurumunu gelecekten, değişimin hızından, belirsizliklerden ve bu belirsizliğin ortaya çıkardığı fırsatlardan haberdar etmeyi amaçlayan “İnsan 2030” raporu beş ana bölümden oluşuyor.
Birinci bölüm, Türkiye’yi de etkileyecek küresel ve bölgesel eğilimleri içeriyor. Bu trendler ‘Toplum ve Kültür’, ‘Bilim ve Teknoloji’, ‘Enerji’, ‘Çevre ve Ekonomi’ ve ‘Jeo-politik ve Güvenlik’ başlıkları altında değerlendiriliyor. Raporda, demografik değişimden şehirleşmeye, bilgi ve iletişim teknolojilerinden enerji verimliliği ve güvenliğine, iklim değişikliğinden siber tehditlere kadar birçok konuya değiniliyor.
Raporun ikinci, üçüncü ve dördüncü bölümleri sırası ile insanın sosyal yaşamını, doğal çevre ile etkileşimini ve iş yaşamını uzun dönemli bir bakış açısı ile inceliyor. Raporun beşinci ve son bölümünde ise 2030 yılındaki insan profillerinin yaşam kesitlerinden örnekler verilerek sentezler üretiliyor.
Beş farklı insan profilinden yola çıkarak trend belirleyicilerin, politikacıların, bilim insanlarının, üreticilerin, tüketicilerin kısaca herkesin kendi beklentilerini ve bilgi birikimlerini de kullanarak yeni yaşam kesitleri tasarlamaları ve geleceği keşfettiği bu çalışmadan faydalanarak Türkiye için parlak bir gelecek oluşturmaları hedefleniyor.