Küçük Aslanlardan büyük başarılar

Cannes Lions Uluslararası Yaratıcılık Festivali içerisinde AKQA desteğiyle, öğrencilere özel düzenlenen Future Lions yarışmasının 2016 yılı kazananları belli oldu.

Her yıl reklam ve pazarlama iletişimi sektörünün merakla beklediği festivallerden biri olan Cannes Lions Uluslararası Yaratıcılık Festivali’nin öğrencilere özel bir dalı olan ve AKQA desteğiyle 2006 yılından beri düzenlenen “Future Lions” bu yıl da bugünün küçük, geleceğin büyük aslanlarını ödüllendirdi. 69 ülkeden 1900 öğrencinin başvurduğu yarışmada başvuru rekoru kırıldı.

Her yıl aynı brief üzerinden ilerleyen yarışmada öğrenciler, seçtikleri bir marka için 3 yıl önce mümkün olmayan bir fikirle hedef kitleyi bir araya getirmek üzere çalışıyorlar. Bu yıl “Start Something” teması etrafında şekillenen ve Google’ın da resmi partner olduğu yarışmada, Penguin Books, Amazon, IKEA, LEGO ve Spotify markaları için hazırlanan çalışmalar ödüllendirildi. Öğrenci ekiplerinin yanı sıra her yıl bir okulun da ödüllendirildiği Future Lions’da “Yılın Okulu” ödülü üçüncü kez İsveç’teki Berghs School of Communication’a gitti. Kazanan tüm ekipler ve Berghs School’a, Cannes Festival Palais’deki Debussy Theatre’da ödülleri verildi.

Ekiplerden çıkan birbirinden yenilikçi fikirler ise şu şekilde:


 

Ekran Resmi 2016-06-28 16.41.23

IKEA HÅLLBAR
Marka: IKEA
Ekip: Filip Myringer, Amelie Farmer, Olga Lillienau, Sofia Bleiweiss, Ebba von Zweigbergk
Okul: Berghs School of Communication, İsveç

Her yıl 1.3 milyar ton yemek çöpe atılıyor. Bu da dünyada üretilen yemeğin üçte birinin israf ediliyor olması demek. Eğer yemek israfı önlenebilseydi, bu şu anda kullanımda olan her dört otomobilden birinin kullanım dışı edilmesine eş değer olurdu. Yemek israfı genellikle bu yemeklerin yenilebilir durumda olup olmamasıyla ilişkilendiriliyor. Nisan 2016’da, İsveç’in sürdürülebilir markalar endeksine göre IKEA, en sürdürülebilir ev ve iç mekan markası olarak seçildi. IKEA, yemek israfının da önüne geçerek sahip olduğu bu ünvanı taşımaya devam edebilir. IKEA HALLBAR, bakteri üretimini göstermek üzere geliştirilmiş akıllı sensör teknolojisi olan Innoscentia teknolojisine sahip bir yemek kabı. Bakteri artışı kabın içindeki basınca göre ölçülüyor ve yemek kullanılamaz hale gelmeden önce ne kadar zamanının kaldığını renkler yardımıyla (yeşil – sarı – kırmızı) gösteriyor. Kaba bağlanan bir aplikasyon da yemeğinizin durumunu gerçek zamanlı olarak takip etmenizi sağlıyor ve ziyan olmamaları için hangi malzemeleri yemesi gerektiği konusunda kullanıcıya bildirim gönderiyor.

Ekran Resmi 2016-06-28 16.41.26

Ekran Resmi 2016-06-28 16.41.29

Ekran Resmi 2016-06-28 16.41.33


 

Ekran Resmi 2016-06-28 16.41.02

Amazon Emma
Marka: Amazon
Ekip: Yanci Wu, Xia Du
Okul: VCU Brandcenter, ABD

Amerika’da yetişkin insanların yaklaşık %30’u yalnız yaşıyor. Bunların büyük çoğunluğu da yalnız ve toplumdan izole olmuş hissettiklerini ifade ediyor. Çalışmalar gösteriyor ki, sohbet ve zihinsel aktivite eksikliği, bilişsel çöküşü artırıyor ve bu durum bunamayla sonuçlanıyor. Tıpkı kız kardeşi Alexa gibi, Amazon Emma da Amazon Echo içinde yaşayan bir yapay zeka ses arayüzü ve uzmanlığı yetişkin kişilere yardımcı olmak. Ses tanıma teknolojisi ve doğal dil öğrenme sistemini kullanarak basit insan dilinden anlam çıkarabiliyor ve sohbet edebiliyor. Ayrıca yetişkinleri zihinsel olarak aktif ve topluma bağlı tutmak için onlarla, internette daha kolay mail ve fotoğraf gönderebilmeleri veya oyunlar ve yapbozları daha kolay kullanabilmeleri için geliştirilen bir teknoloji sayesinde onlarla iletişim kuruyor. Her şey bireylerinin alışkanlıkları, ilgileri ve hayat deneyimine göre kişiselleştiriliyor. Amazon Emma, yetişkinlerin yalnız ve soyut yaşamlarıyla mücadele etmelerine yardımcı oluyor.

Ekran Resmi 2016-06-28 16.41.10


 

Ekran Resmi 2016-06-28 16.41.15

Book Messenger
Marka: Penguin Books
Ekip: Jiwon Ko, Miyeon Shin, Seonhaeng Lee, Haeyoon Jhun
Okullar: Kookmin University, Hongik University, Chung-ang University / Big Ant Academy, Güney Kore

İnternet yaşam tarzımızı değiştirdi, özellikle de okuma alışkanlıklarımızı. Gençlerin üçte birinin günde 100’den fazla yazılı mesaj göndermesine rağmen okuma alışkanlığı olmayanların sayısı hızlı bir şekilde yükseliyor. Böyle bir teknolojiye bağlanmış olan çocuklar kitaplarını Messenger’dan okusalar nasıl olurdu?

Penguin Books için üretilen Book Messenger, Facebook Messenger içinde bulunan ve çocuklara arkadaşıyla sohbet ediyormuşcasına kitap okuyan bir uygulama. Uygulamayı yükleyip abonelik kaydı yaptırdığınızda çocuğunuz bir kitap seçiyor; sonra da hikaye anlatıcının yüksek sesle okuduğu hikayeyi mesaj olarak görüntülenen metin eşliğinde dinleyebiliyor ve hatta buna karşılık verebiliyor. Messenger uygulaması üzerinden soru sormak ve hikaye anlatıcının cevap vermesi de mümkün. Bu sayede çocuklar kitap okumayı Penguin Book Messenger’daki arkadaşlarıyla kurabilecekleri bir iletişim biçimi olarak algılayabilirler.

Ekran Resmi 2016-06-28 16.41.36

Ekran Resmi 2016-06-28 16.41.40

Ekran Resmi 2016-06-28 16.41.42


 

Ekran Resmi 2016-06-28 16.40.36

Lego Generator
Marka: LEGO
Ekip: Petter Monsen, Tomas Möller, Axel Lokrantz Månson, Kristofer Gullard Lindgren, Simon Kraft
Okul: Beckmans College of Design, İsveç

Sonsuz imkanları ile meşhur LEGO, dünyanın en çok sevilen oyuncaklarından biri. O kadar popüler oldu ki, yeni takımlara gelen talebe yetişmek çok zor bir hal aldı. LEGO Generator, insanların var olan koleksiyonlarını temel alarak yeni LEGO takımları önermek amacıyla hazırlanmış bir makine. Lego parçaları LEGO Generator’ın içine atıldıktan sonra endüstriyel obje tanımlayıcısı ile parçalarını analiz ediyor ve sınıflandırıyor. Bu sayede kullanıcıların LEGO koleksiyonu ana LEGO kütüphanesi ve LEGO ID topluluğu ile eşleşiyor. Kullanıcılar istedikleri takımı seçebiliyor veya eksik parçaları mağazanın “pick-a-brick”(parça-seç) bölümünden alabiliyorlar. Makine, seçilen takımla eşleşebilmesi için LEGO’yu sınıflandırıyor ve yeniden paketliyor, kalanını ise ayrı bir poşete koyuyor. The LEGO Generator, LEGO koleksiyonculuğunun sonsuz imkanlarını sunuyor.

Ekran Resmi 2016-06-28 16.40.34

Ekran Resmi 2016-06-28 16.40.26


 

Ekran Resmi 2016-06-28 16.40.30

Music Speaks
Marka: Spotify
Ekip: Sebastian Brännén, Maria Lashari
Okul: Berghs School of Communication, İsveç

Çocukluğumuzdan beri önemli bilgileri unutmamak için şarkı ezberleriz, mesela alfabeyi bile ABC şarkısı ile öğreniriz. Arkadaşımızın doğum gününü unutur fakat kolaylıkla yüzlerce şarkının sözlerini hatırlayabiliriz. Öyle bir dönemde yaşıyoruz ki, gittikçe daha fazla insan yeni diller öğrenmek ve yeni kültürler tanımak zorunda kaldı. Bu da oldukça fazla zamana ve fedakarlığa mal oluyor. İnsanların yaygın olarak yaptığı bir hata, kelimeleri bağlama oturtmadan – sesli kitap dinleyerek veya bir kağıt parçasına bakarak ezberlemeye çalışmak. Spotify, insanlar ve müzik arasında bağ kurdu ve şu an 60 farklı ülkede ve dilde mevcut. Şarkı sözleri veri tabanı birlikteliği ile gelen müzik eşleşmesi, kullanıcıların milyonlarca şarkının sözlerine ulaşmasını sağlıyor. Kelimeleri ekrana yansıtan ve ekranda çeviren bir teknoloji eklemek, müziği öğrenmenin bir parçası yapıyor. Kullanıcı, öğrenmek istediği kelimeleri görüntüledikten sonra Spotify, seçilen kelimelerin en fazla geçtiği şarkılarla eşleşen kişisel bir playlist oluşturuyor. Kelimeleri bir bağlam içine oturtmak, öğrenmeyi ve ezberlemeyi kolaylaştırıyor. Bilinmeyen cümleler bir tıklama ile çevrilebiliyor. Müzik evrensel bir dil ve evrensel bir sorunu çözmek için kullanılabilir.

Ekran Resmi 2016-06-28 16.40.12

Ekran Resmi 2016-06-28 16.40.16