Marmara’nın incileri
Tatil süresince yurt dışı fikrine bağlanıp yakın mesafedeki kaçış rotalarını es geçmiş olabilirsiniz. Ama yakın çevrenizde ve Marmara’nın içerisinde görülecek birçok güzellik var.
Fotoğrafçı
Hepimiz tatil denince yurt dışında bir yer aramaya başlarız. Bazen kendi ülkemizin güzelliklerini unuturuz. Yaz tatili için çok uzaklara gitmeye gerek kalmadan Güney Marmara bölgesinde harika 1 haftalık tatil yapabilirsiniz. Bursa, Yalova ve Balıkesir’den bahsediyorum. Kolay ulaşım imkanı, doğa güzellikleri ve deniz tatilini bir araya getirerek 1 haftalık güzel bir program oluşturdum.
Yalova
Öncelikle ulaşım imkanı olarak Pendik veya Yenikapı’dan feribot kolaylığı bulunmakta. Araçlar için ise Eskihisar-Topçular iskelesi var. Gebze şehir merkezinde indiren deniz otobüsü ile merkezde bir kahvaltı yapabilir ya da İstanbul’da bulamayacağınız butiklerden alışveriş yapabilirsiniz. Yalova’nın en önemli özelliklerinden biri termal bölgesi olması: Sıcak sular, kaplıcalar… Fiyat olarak ise biraz pahalılar tabii ki. Tabii fiyatlar yerinden yerine değişmekte.
Yalova’da Sudüşen Şelalesi bulunuyor ve bu şelalenin çevresinde doğa yürüyüşleri yapılabiliyor. Samanlı Dağları’nda bulunan şelalenin yüksekliği 10 metre. Bursa halkının ısrarı üstüne, Bursa sınırları içine girmiş bulunsa da Yalova merkeze 20 dakika mesafede bulunuyor.
Ulaşım: Eğer aracınız varsa termal bölgesinden sonra 8 km giderek Üvezpınar’a ulaşabilirsiniz. Oradan da şelalenin dağ yolu devam ediyor. Aracınız yoksa bir taksiyle de çıkabilirsiniz.
Dikkat: Hafta içi boş olan dağ yolları çok tekin olmuyor!
Dikkat: Üvezpınar’dan sonra şelaleye yürüme mesafesi var. Bu yol kayalık ve orman yolu olduğu için ayakkabı seçiminize dikkat etmenizi tavsiye ediyorum.
Yalova sınırlarındaki bir diğer doğal güzellik ise Erikli Yaylası ve Çifte Şelaler. Erikli Yaylası denizden 600 metre yüksekliğe sahip küçük bir yayla. Erikli Yaylası ve çevresi şelaleler konusunda da epey zengin. En bilineni Yalova Kent Ormanı içinde bulunan Çifte Şelaleler. Erikli Yaylası’na giriş yaptığınız yere geri çıkıp yayla solunuzda kalacak şekilde yürümeye devam ettiğinizde yaklaşık 1 km sonra solunuzda Yalova Kent Ormanı’nı göreceksiniz.
Dikkat: Yürüyüşe uygun giyinmenizi tavsiye ederim, ayakkabı öncelikle dikkat edilmesi gereken detay.
Karaca Arboretumu Yalova merkezden termal bölgesine giderken yol üzerinde bulunuyor. Türkiye’nin ilk özel Arboretumu olan Karaca Arboretum, Hayrettin Karaca tarafından, 1980 yılında, 13,5 hektar arazi üzerinde kurulmuş. Burada 7000’den fazla bitki türü bulunmakta ve dünyanın her yerinden ağaçlar getirilmiş ve getirilmeye de devam etmektedir. Arboretum ücreti ise 5 lira.
Bursa
Başka insanları bilmem ama benim için Bursa demek kebap demektir. Bu zamana kadar gittiğim her zaman eski yerde yerdim ama bu gezimde ilk ve gerçek yeri buldum. Kebapçı İskender 1867’de açılmış ve günümüze kadar gelmiş. Eski tarihi çarşının içinde küçük mavi bir dükkan ve Bursa’da herkes yerini biliyor.
Bursa’da gezilecek yerlere gelirsek Ulu Camii, Yeşil Camii, Teleferik, Koza Hanı ve Muradiye Külliyesi öne çıkanlar.
Ulu Camii, Bursa’da I. Bayezid tarafından 1396-1400 yılları arasında yaptırılmış dini yapı ve aynı zamanda Bursa’nın tarihi sembollerindendir.
Ulu Camii ile Orhan Camii arasında yer alan Koza Han, o yıllarda ipek böceği kozalarının satıldığı bir yermiş. Şu anda ise çay bahçelerinin olduğu, kahve içip huzur bulacağınız bir yere dönüşmüş.
Teleferik, Bursa’nın bir diğer simgesidir. Bu teleferik Uludağ’a çıkmaktadır. Eğer Bursa’ya gittiğiniz zaman hava kötü ise o gün binmenizi tavsiye ederim. Normalde yeşillik ve daha çok yeşillik görürken hava kötü olduğunda sisli ya da yağmurlu, mükemmel fotoğraf kareleri elde ediyorsunuz. Teleferik 1810 metreye çıkmakta ve yerle arasında fark olduğundan derece farkı da var. Yanınıza hırka almanızı tavsiye ederim. Teleferikten indikten sonra 2 km’lik bir yürüyüş parkuru da bulunuyor.
Bursa denince Mudanya ve Trilye de akla gelir. Ulaşımı kolay olan Mudanya otomobil ile yaklaşık 30 dakika, otobüs ile 45 dakika kadar sürmekte. Mudanya’da gezilecek yer Mudanya Mütareke Evi ve onun karşısındaki renkli eski evler sokağı.
Tavsiye: Mudanya’da sahilde Kafkas’ın kendi yeri var. Kestane şekeri, çikolatalı kestane veya kornet yemeden dönmeyin.
Trilye ise küçük bir sahil kasabası. Büyük bir gezme alanı olmayan Trilye’nin sahilinde balık yemenizi öneririm. Mudanya ile Trilye bir günde gezilebilmekte. Gezilecek tarihi yer olarak da Kemerli Kilise (Başmelekler Kilisesi) ve Aziz Vasil Kilisesi bulunmakta.
Herkesin bahsettiği Gölyazı ise Uluabat gölünün içinde bir yarımada. İsterseniz tekne ile çevreyi gezebilirsiniz.
Cumalıkızık ise eski bir yerleşim hatta Osmanlı’nın ilk yerleşimlerindenmiş. Eski ve bozulmamış renkleri ile adeta fotoğraf şöleni. Tarihi kısmı olmasa da Bursa merkeze 25-30 dakika bir mesafesi bulunuyor. Cumalıkızık’ın keyfi gözlemesiyle ve çayıyla çıkıyor. Meydan haricinde ara sokaklardaki mekanları da keşfetmenizi tavsiye ederim.
İznik ise Bursa’nın haritada sağ tarafında bulunuyor. Yaklaşık 76 km mesafe olan İznik’teki Ayasofya tüm dünyadaki tarihi öneme sahip mekanların en başında gelmekte. İznik Ayasofya’da Hıristiyan alemi için kanun sayılan maddeler bu yapıda karara bağlanmış. Kesinlikle ziyaret edilmesi gereken tarihi yerlerden biri. Bunun haricinde İznik’te kano yapıp Batık şehri keşfedebilirsiniz, gölün kenarında mükemmel bir gün batımı ile harika fotoğraflar yakalayabilirsiniz. Şehir surları ve kapıları da aralarında en etkileyici olanı. Lefke Kapı ve İstanbul Kapı, İznik surlarının dört kapısından en önemli iki tanesi. Sırasıyla Bithynia, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı gibi birçok dönemden izler taşıyan şehir sularının şehre doğu yakasından giriş yaptığınız kapısı Lefke Kapısı. Ama kesin yapılması gereken de Köfteci Yusuf’ta yemek yemek olacaktır. İsterseniz günü birlik isterseniz 2 gün zaman geçirebilirsiniz.
Kapıdağ Yarımadası
Kapıdağ Yarımadası şehir olarak Balıkesir’e bağlı. Bursa’dan ise 1.5-2 saatlik bir yol ile buraya ulaşabilirsiniz. Adanın en bilinen kısmı Erdek ve burası hem deniz hem de doğa güzelliği ile turist çekmekte.
Erdek’in Kamplar ve Kurbağa denilen 2 plajında harika suyun tadını çıkarabilirsiniz. Erdekten sonra yarımadada bazı köyler bulunmakta. Ocaklar- Narlı- Büyükova- İlhanlı- Doğanlar şeklinde gezebilirsiniz. Sahil şeridinden devam eden yol ile adanın güzelliklerini görebilirsiniz.
Adadan belli saatlerde Avşa ve Marmara Adalarına geçiş yapılabilmekte. Eğer fazla gününüz varsa Kapıdağ Yarımadası’na da gitmenizi tavsiye ederim. Ancak yemek ya da gece hayatında çok büyük bir şey sunmuyor.
Avşa Adası ise insanların denize girmek için akın ettiği turistik yer. Bir sürü plajı bulunan ve denizi temiz bir ada olan Avşa’da dört bir yanındaki koyları her gün kalkan motorlar ile gezmek mümkün. Adanın bir güzel yanı ise Eylül hatta bazen Ekime kadar denize girilebilmesi.
Marmara Adası ise daha sessiz sakin ve huzurun bulunabileceği bir yer. Erdek’ten kalkan gemiler ile ulaşım sağlanabiliyor. Adanın öne çıkan kısmı ise Marmara Denizi’nde temiz bir denizin bulunması. Ayrıca tuzda balık yemeyi de unutmayın.
Güney Marmara, diğer şehirler ve bölgeler de katıldığında yeterince büyük bir gezi programına dönüşüyor. Eğer böyle bir program yapmak istiyorsanız en az 1 haftanızı ayırmanızı tavsiye ederim. Bir yandan 5 günü Bursa’da geçirebilirsiniz. Otelinizi termal bulabiliyorsanız kesinlikle tavsiye ederim. 1 gün tarihi kısımda gezebilirsiniz. 2-3 gün küçük ilçelerini dolaşabilirsiniz. Mudanya’ya gidip denize girebilirsiniz. Bolca iskender yiyip 1 haftalık tatilinizi rahat bir şekilde geçirebilirsiniz.
Bu yazı ilk olarak JR. by Campaign Eylül 2017 sayısında yayımlanmıştır.