JR. by Campaign

MIT araştırmacıları “zihin okuyan” cihaz geliştirdiler

MIT araştırmacıları “zihin okuyan” cihaz geliştirdiler

MİT çalışanlarının “zihin okuyan” cihaz derken kastettikleri şey düşündüklerinizi okuyan bir aygıt. Şu anda siz bu yazıyı okurken bile sözcükleri teker teker aklınızda tekrar ediyorsunuz. Gırtlağınızdaki kaslar, çeneniz ve yüzünüz fark edilmeyen hareketler yaparak kafanızın içerisinde kendinizi duyabilmenizi sağlıyor. Bu sessiz konuşma biçimine “iç seslendirme” deniyor. Eğer hızlı okuma eğitimi almadıysanız bu sizin gün be gün yaptığınız bir şey, bir alışkanlık. İşte MIT’li araştırmacılar bu iç seslendirme yöntemini algılayan bir cihaz icat ettiler. Cihazın ismi ise ‘AlterEgo’ ve kafanızın içinde tekrarladıklarınızı dijital ortam komutlarına dönüştürmek için kullanılıyor.

Cihazın çalışma şekliyse şöyle: AlterEgo’nun alt kısmında bulunan elektrotlar iç seslendirme yoluyla söylediğiniz kelimeleri algılıyor ve Bluetooth yoluyla harici bir bilgisayara aktarıyor. Bir sinir ağı ise yollanan bu sinyalleri işlemden geçirip size karşılık veriyor.

Ayrıca siz onunla ‘sessizce’ konuşabildiğiniz gibi AlterEgo da sizinle ‘sessizce’ iletişime geçebiliyor. Cihaz, “kemikten ileti kulaklıkları” sayesinde, yüzünüzdeki kemikler aracılığıyla, iç kulağınıza yolladığı titreşimlerle sizinle haberleşiyor. Bu yöntemle kulak içi kulaklık gibi etrafa ses verebilen aletlere gerek kalmıyor.

MIT Media Lab’den yapılan bir açıklamaya göre cihaz, kullanıcıların sadece bir kelime düşünerek bilgisayarlara sessiz komutlar yollamalarını sağlayacak. Cihazı açıklayan bir yazının yazarı, Arnav Kapur açıklamada cihazın amacından şöyle bahsetti: “Bunu yapmamızdaki amaç bir IA cihazı – intelligence-augmentation (zihin artırıcı) inşa etmekti. Aklımızda olan: ‘Acaba insanla birleşen ve bilincimizin bir uzantısı olan bir programlama platformu var olabilir mi?’ idi.”

Aşağıdaki videoda cihazın çalışma şeklini görebilirsiniz.

Kaynak: LiveScience