MIT mühendisleri robotik şeflerle dolu bir restoran açtılar

Kaliteli yemeklerin pahalılığından ve yavaş hazırlanmasından şikayetçi olan MIT mühendisleri robotik şeflerle yönetilen bir restoran açtılar.

“Dünyanın ilk” robotik mutfağına sahip olduğu söylenilen restoranın ismi Spyce. Mutfaktaki 7 otomatik derin tava aynı anda çalışıyor ve  kendi başlarına 3 dakika içerisinde bir yemeği hazırlayabiliyorlar.

Hızlı yemek sektörünü “yeniden inşa” etmek isteyen mühendisler yemek sektöründeki kalite yemek fiyatlarından ve hazırlanma sürelerinden şikayetçi oldukları için böyle bir şey yaptıklarını söylüyorlar.

Mutfağın içerisindeki sistemi, 4 arkadaş 2015’te yurtlarının bodrumunda geliştimişler. Michael Farid, Kale Rogers, Luke Schlueter ve Brady Knight restoranları hakkında “Spyce misafirperverliğin ve teknolojinin kesişme noktasindadır” diyorlar.

Restoranın işleyisi ise basit: ilk önce müşteriler siparişlerini dokunmatik bir ekranda belirtiyorlar, sonra malzemeler bir taşıma sistemi ile taşınıp porsiyonlara ayrılıyor ve derin tavalara gönderiliyor. Silindir şeklindeki derin tavalar da müşterilerin görebileceği bir açıdan indüksüyon yöntemi ile yemekleri pişiriyor. Yemekler hazır olduğunda ise derin tava içindekileri bir kaseye boşaltıp müşteriye sunuyor.

Yani hazır olup önünüze gelene kadar yemeğinize hiçbir insan eli değmemiş oluyor. Yemeğiniz size ulaştıktan sonrada isteğe göre sos veya garnütür ekleyebiliyorsunuz.

Sonra da makineler kendilerini ortalama bir bulaşık makinesinden yüzde 80 daha az su harcayarak temizliyorlar.

Yaratıcıları tarafından “teknoloji tarafından yüceltimiş bir aşçılık harikası” olarak tanımlanan robotik mutfak prinçten köriye, salatalardan kızartmalara, makarnalardan eriştelere kadar çoğu şeyi hazırlayabiliyor.

MIT’li mühendisler robotik mutfağın menüsünü hazırlamaları için şef Daniel Boulud ve Sam Benson’ı işe almışlar. Şefler sayesinde mutfak farklı dünya lezzetlerine sahip olmuş, Tayland, Fas ve Latin mutfakları gibi.

Kaynak: Dezeen