‘Oyun bağımlılığı’ artık gerçek bir hastalık

Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı açıklamaya göre ‘oyun bağımlılığı’ artık gerçek bir hastalık ve diğer bağımlılıklarla benzer noktaları var.

Her yeni ortamın kötüye kullanılabilmesi mümkün, buna video oyunları da dahil. Bu kötüye kullanımın ne kadarı gerçekten size zarar verebilir, bu uzun süredir tartışılan bir konuydu. Şimdiyse resmi bir şekilde konu sonucuna ulaştırıldı sayılır.

Dünya Sağlık Örgütü, ‘oyun bağımlılığı’ tanımını şöyle gerçekleştirdi:

  1. Oyunun üzerinde kontrol olmaması (örn. başlangıç, sıklık, yoğunluk, süre, bırakma, içerik)
  2. Oyunun üzerine hayatın diğer alanlarının ve günlük aktivitelerin önüne geçecek bir öncelik verme
  3. Olumsuz etkilerin devamına ya da artışına rağmen oyun oynamaya devam etmek

Evet, oyun oynayan kişiler hayatlarının herhangi bir anında bu durumların hepsinde bulunmuştur. Bağımlılığın belirleyenlerinin bu kadar genel olması da hastalığın belirlenmesinde pek yardımcı olmuyor. Bu durum birçok yönden eleştirildi tabii ki, sağlık profesyonelleri hastalığın detaylı bir şekilde belirlenmemesini eleştirdiler. Ayrıca, bağımlılık kişiden kişiye ve oyundan oyuna değişen bir durum olduğu için ‘belirtilerin’ güvenilirliği daha da azalıyor.

Her oyuncu için geçerli gibi gözüken açıklamaya rağmen, DSÖ ‘oyun bağımlılığının’ aslında çok az gözüken bir hastalık olduğunu belirtti. DSÖ üyesi Dr. Vladimir Ponznyak’ın dediğine göre:

“Dünyadaki milyonlarca oyuncu, yoğun oyun oynama açısından baksak bile, asla oyun bağımlısı kategorisine giremez.”

Kaynak: TechCrunch