Sosyal medyanın gücü

Biliyorum, “Bu klişe başlığın altında ne olabilir ki?” diye düşünüyorsunuz. Bazı durumları en iyi ve en saf şekilde anlattığı için kimi söz öbeklerine klişe deriz. Klişe her zaman kötü değildir. Yakın zamanda hepimizin Twitter’da gördüğü bir tweet de bu klişeyi bir kez daha doğruladı.

Mahmut Tezcan (27)

Doğan TV Holding,
Dijital Reklam ve Satış Grubu, Markalı İçerik Editörü

 

 

ABD’li lise öğrencisi Carter Wilkerson, Twitter üzerinden fast food restoran zinciri Wendy’s’e “Bir yıl boyunca bedava tavuk kanadı yemek için kaç retweet almam gerekiyor?” şeklinde bir soru yöneltti. Restoranın kurumsal hesabı da yaklaşık 1 dakika içinde “18 milyon” şeklinde bir cevap verdi. Bu cevaba da Wilkerson “Olmuş bilin” dedi ve her şey böyle başladı.

Twitter kullanıcıları, genç bir insanın bir yıllık bedava tavuk kanadı yeme hayaline ulaşması için parmaklarını büyük bir zevkle retweet simgesinin üstüne bastılar. Birkaç gün içinde dünyanın birçok yerinde viral etki gösteren tweet, hem keyifli bir konuya hem de on binlerce paylaşıma ulaştı. Yine aynı zaman aralığında Amazon, Google ve  Microsoft gibi dünya çapında tanınan markalar Wilkerson’un tweet’ini alıntılayarak destek veren mesajlar yazdılar ve kendileriyle aynı sektörde bulunan rakiplerine de destek vermeleri için çağrıda bulundular. Retweet sayısı 1 milyona yaklaşırken Wendy’s de 18 milyonluk hedefe ulaşılabileceğini söyleyerek tweet atmaya devam etti. 1 ay gibi kısa bir sürede Wilkerson’un Twitter dünyasından yardım istediği o tweet’i, Ellen DeGeneres’in 2014 Akademi Ödül Töreni’nde çektiği ve 3,4 milyon retweet alan selfie tweet’ini geçerek tüm zamanların en çok paylaşılan tweet’i olarak Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi. 9 Mayıs’ta açıklanan bu rekordan sonra Wendy’s, Carter’a bir yıl boyunca bedava tavuk kanadı yiyebileceği çeki vereceğini açıkladı.

#NuggsForCarter hashtag’iyle milyonlarca tweet atılan bu bir ay içinde, günün kazananı –her Twitter kullanıcısının gönlünden geçtiği gibi- Carter oldu. İşin keyifli kısmı, dünyanın bambaşka yerlerinde, Carter’ı tanımayan veya Wendy’s’i hayatında hiç duymamış insanların bile tamamen kendi istekleriyle bu aktivasyona dahil olmalarıydı.

Wendy’s reklam için milyonlarca dolar bütçe ayırsa böyle bir iletişim yapabilir miydi?

Öncelikle bu sorunun cevabını hepimiz biliyoruz: Hayır. Cevabın bir anlığına evet olduğunu düşünsek bile internet kullanıcıları ve fast food tüketicilerinin gözünde markaya karşı böyle bir sempati yaratmanın çok da mümkün olmayacağı ortada. Geleneksel yollarla yapılan basmakalıp reklam iletişimlerinin etkisi hala önemini yitirmemiş olsa da, dijital ayağı kuvvetli olmayan iletişimlerde, hem kullanıcılar hem de markalar açısından maksimum seviyede pozitif yönlü etki yaratma fikri pek de gerçekçi görünmüyor. 

Wendy’s kendini istediği yere konumlandırabildi mi?

ABD’nin üçüncü büyük fast food restoran zinciri olarak bu aktivasyon boyunca on milyonlarca insan tekrar paylaşımı yapılan tweet’leri gördü, milyonlarca insan o tweet’leri paylaştı. Bu iletişimden sonra tavuk kanadı dendiğinde, aklına ilk olarak Wendy’s ve keyifli aktivasyonu gelecek insan sayısı muhtemelen kampanya öncesiyle kıyaslanamayacak ölçüde arttı. Yani cevabımız evet.

Attığı taş ürküttüğü kuşa değdi mi?

Bir kişiye bir yıllık bedava tavuk kanadı çekini ve 100 bin dolarlık hayır işlerinde kullanılacak yardım çekini içeren bir bütçeyle, 3,6 milyondan fazla retweet ile dünya rekoru kırıp dijital platformlarda bir aydan fazla süren bir gündem oluşturarak reklam bütçesi ile hedefi birbiriyle örtüştü. Yani cevabımız evet.

Bu kampanyanın en önemli çıktısı ne oldu?

Ne verdiği tavuk kanadı çeki, ne de Guinness Rekorlar Kitabı’na giren tweet’te adı geçmesiydi. Bana göre en önemli çıktılar, markanın hiçbir şubesi olmayan ülkelerde bile konuşulması, yani marka bilinirliğinin artması ve bu markayı tercih eden insanların sadece basit bir alışveriş yapmaktan ziyade kendilerini bir şeylerin bir parça içinde hissetmesi; yani tüketici sadakatini artırması ve gerçekten dijital bir eğlenceye sebep olması olduğunu düşünüyorum.

Peki Türkiye’de de buna benzer bir aktivasyon uygulasak nasıl olur?

Çoğumuzun aklına bu soru gelmiştir, bundan eminim. Bahsettiğimiz tweet atılalı bir hafta bile olmamışken, reklam sektöründe çalışan bir arkadaşım, yeme-içme sektöründe faaliyet gösteren tamamen yerli bir restoran zincirinin Twitter hesabına çok benzer bir soru yöneltti. Yaklaşık yarım saat sonra, firmaya ait ‘verified’ hesap tarafından engellendi…

Bu yazı ilk olarak JR. by Campaign Haziran 2017 sayısında yayımlanmıştır.