Tek masalı sağlıklı yemek restoranı: Tart Mutfak

Sağlıklı yemek paketi ve restoranı Tart Mutfak’ı, genç sahibesi Nikol Basoğlu’dan dinledik, yemeklerini yerinde denedik. Çıkışta da döner yemeye gitmedik.

Evinizde düzenli olarak yemek yapan biri yoksa ve sizin de bunun için zamanınız yoksa kendinizi sürekli hazır yemek tüketerek bulmanız çok olası. Kısa süre içinde bundan bıkmanız da öyle… Hadi hazır yemek tüketmiyorsunuz diyelim, uzmanların söylediğine göre markete gidip aldığınız süt, yoğurt da düşündüğünüz gibi size hiçbir fayda sağlamıyor. En iyisi hepsinin en doğalı, yani artık hiçbir büyük şehirde kolayca bulunmayanı.

Capture 6

Ülkedeki “sağlıklı yemek” bulma ve yapma zorluğunu fark eden girişimciler, son dokuz yıldır Türkiye’de bu alanda hizmet vermeye başladılar. Tart Mutfak da bu girişimlerin en yenilerinden biri. Kurucusu da genç yaşına (26 yaşında) catering, restoran ve café işletmeciliği gibi yemek alanında pek çok tecrübe kazandırmış Nikol Basoğlu.

New York’ta çocuk modası üzerine okuyan ve 2012 yılında Türkiye’ye dönünce aile şirketinde çocuk ayakkabıları tasarlamaya başlayan Nikol, burada onu kimsenin pek dinlemediğini fark edince kendi işini yapmaya karar vermiş. İlk adımı dört yıl önce bir arkadaşıyla La Boom’u açarak atan Nikol, bu süreci şöyle anlatıyor: “Gezmeyi ve farklı yerlerde yemek yemeyi çok seviyorum. New York’ta her hafta iki mekan göreceğiz ve yemeklerini yiyeceğiz diye bir kuralım vardı. Oradaki bütün Türkleri toplardım ve 10-15 kişi, biz her hafta yeni yerler keşfeder ve buralarda yemek yerdik. Oradan bir arkadaşım bana ona menüde yardım etmem için bir teklifle geldi, ben de ona ortak olmak istediğimi söyledim.”

Fakat ortağıyla yollarını ayırma kararı alınca La Boom’u bırakan Nikol’ün sonra Galata’da açtığı bir café’si de Gezi Direnişi’nden sonra kendine gelemeyince restoran ve café işlerinin ona fazla geldiğini keşfedip catering alanında işine devam etmiş. Tart Mutfak ise Eylül 2015’te hayata geçirdiği bir sağlıklı yemek paketi ve restoranı.

IMG_0306photoshop IMG_0239photoshop

Paket, çünkü her sabah evlere, tamamen kişiye özel hazırlanmış beş öğünlük yemek paketleri yolluyorlar; restoran çünkü, Küçük Armutlu’da bir evin salonundaki yemek masasındaymışsınız hissi veren minik bir mekan aynı zamanda Tart Mutfak. “Buraya gelmek isteyenler bize ‘benim canım mantı çekti’, ben doğum günü yemeği organize etmek istiyorum’, ‘eşim şu yemeği çok sever’ diyerek ya da sadece sağlıklı yemek yemek için rezervasyon yaptırabiliyorlar. Yani burası sağlıklı yemek restoranı, ama tek masalı” diyor Nikol.

Diyet paketi değil; sağlıklı beslenme paketi

Tart Mutfak peketlerinin içinde maya, şeker, beyaz un, pişmiş yağ, süt ürünleri, paketten çıkma ya da donmuş hazır ürün yok. Çiftlikten gelen sütle lor peynirlerini kendileri yapıyor, değirmenden gelen el değmemiş yulaf unuyla kurabiyeler pişiriyorlar.

Sağlıklı yaşam paketleri; “Kilo Koruma”, “Kilo Kaybetme”, “Sebze Detoksu”, “Sporcu Paketi”, “Kilo Takip Paketi”, “Yürüyüş Paketi” ve “Emziren Anne Paketi” olarak 7’ye ayrılıyor.

IMG_0227phototshopIMG_0199photoshop

Nikol’ün belirttiğine göre, Tart Mutfak’ın kişilere gönderdiği bu günlük paketler, piyasadaki diyet paketleri gibi değil, burada esas amaç sağlıklı beslenmek: “Bizim beş kuralımız var; ilk ikisi maya ve pişmiş yağın olmaması. Çünkü mayalar eskisi gibi değil, tüm ürünler artık kimyasal mayalar kullanılarak yapılıyor. Üçüncü kuralımız süt ve süt ürünlerini de maya nedeniyle almıyoruz. Ayrıca sütlere boyalı su diyorlar ya, gerçekten öyle. Bir sene raf ömrü olan bir ürün gerçek inek sütü olamaz. Dördüncü olarak şeker ve beşinci kuralımız da beyaz un kullanmamak. Bu 5 kuralı takip eden bir başka paket yok. Diyet paketlerinin tek kuralı 1000 kaloriyi aşmaman üzerine. Dolayısıyla o kalorinin içine ne koyarsan koy diye düşünüyor ve gidip en uygun fiyata aldığı peyniri, ekmeği koyuyor.”

Test ettik, onayladık; sağlıklı ama lezzetli de!

JR. ekibi olarak biz de gittik, Tart Mutfak’ın sağlıklı yemeklerini yerinde test ettik. Tam biz gitmeden bir gün önce de Nikol, ünlü ve zorlu gurme Vedat Milor’un programına çıkmıştı. Milor’dan “Buna bir kuyruk yağı atsan nasıl güzel olur” gibi esprili yorumların yanı sıra gayet başarılı olduğuna dair de yorumlar gelen Tart Mutfak’ın yemeklerini biz de büyük bir merakla bekledik ve sonuç hepimiz için oldukça şaşırtıcı oldu, çünkü ‘oradan çıkınca bi döner patlatırız’ diye düşünürken tamamıyla yağsız olan yemeklerin bu kadar lezzetli olabileceğini tahmin etmemiştik!

IMG_9401photoshopYemekte neler yediğimizi ben dilim döndüğünce anlatayım; önce kinoalı salatayla başladık; ardından anne köftesine rakip, yağsız lor peynirli köfte geldi (tarifi Tart Mutfak’ın blogunda mevcut). Köfteyi balkabağı sosunda somon ve balkabağı püreli humuslu barbun izledi. Buraya kadar hala çıkışta dönere gidebileceğimizi düşünüyorduk ama buradan sonra tüm işler değişti çünkü kocaman bir güveçte, yağsız kuzu etli türlü geldi! Türlüyü, pazılı -yağsız- bulgur pilavı eşliğinde bir güzel mideye indirince mekana daha bir kanımız kaynadı. Finali de şekersiz, tahin ve çeşitli meyvelerden yapılmış pudingle yaptık.

Tatlı hariç, tüm yemekler Nikol onların yağsız olduklarını söylemeseydi bizim bunu hayatta anlayamayacağımız bir lezzete sahipti. Tahinli, meyveli puding ise haliyle bildiğimiz pudinglere göre farklıydı ama ona da puanımız 10 üzerinden 7.

 

Bu yazı ilk olarak JR. by Campaign Mart 2016 sayısında yayınlandı.