Vücuda kazınan sanat

24 yaşındaki dövme sanatçısı Furkan Avcu ile dövme sanatını, 2017 trendlerini ve 2018 yılında ön plana çıkması beklenen dövme modellerini konuştuk.

Vücuda ince ince işlenen ve yaptırmaya karar verdiğiniz anda hayatınızın ayrılmaz bir parçası haline dönüşen dövmeler sadece ‘cool’ eserler değil aynı zamanda sonsuza dek vücudunuzda taşıdığınız bir parçanız haline geliyor. Peki dövme sanatçısı olmak için neler yapmak gerekiyor? Genç dövme sanatçısı Furkan Avcu tecrübelerini anlattı.

Öncelikle seni tanıyalım. Furkan Avcu kimdir?

12 Nisan 1993 tarihinde Bakırköy’de doğdum. Ufak yaştan beri sanatla ilgiliydim. Aktif olarak altı yıldır dövme sektöründe çalışıyorum. Hali hazırda dokuz yıldır müzisyenlik de yapıyorum. Şu an Bakırköy’de bulunan stüdyomda dövme çalışmalarıma devam etmekteyim.

Dövme sanatçısı olmaya nasıl karar verdin? Bunun için nasıl çalışmalar yaptın?

17 yaşında ilk dövmemi yaptırdığım zaman hayattaki amacımı bulmuş gibi hissettim. Yaptırırken bile fazlasıyla keyifli olan bir sanatın yaparken nasıl keyif verebileceğini hissetmek istediğim için bu sanata yöneldim. Ticaret lisesinde okuduğumdan dolayı son sınıfta zorunlu olan stajımdan kendimi kovdurup Bakırköy’de bir dövme stüdyosunda çırak olarak çalışmaya başladım. Daha sonra üniversite için bulunduğum Antalya ve Muğla’da çalışmalarımı sürdürdüm. Askerlik görevimi tamamladıktan sonra tekrar İstanbul’a dönünce tam anlamıyla dövme sektörüne yönelerek bir müddet sonra da kendi stüdyomu kurdum.

Dövme sanatçılarının resim ya da illüstrasyon konularında deneyimli olması gerekir mi, yoksa bu tamamen ayrı bir sanat mı?

Dövme dediğimiz şey sabit bir alana yapılmadığı için dövme sanatçısı zaman içerisinde deriyi tanıdıkça işini sanata çevirmeye başlar. Ne kadar emek verirseniz karşılığını o kadar iyi alırsınız. Lakin tarzınız ve tasarımlarınız konusunda resim ve illüstrasyon bilmenin çok yardımı olur.

Dövme yaptırmak için seni seçenlerin yaş ortalaması genellikle hangi aralıkta? Çoğunlukla gençler mi dövme yaptırmayı tercih ediyor, yoksa ilerleyen yaşlarına rağmen hala tutkusundan kopamayanlar da var mı?

Aslına bakarsanız dövme sanatı ülkemizde yeni yeni kabul görmeye başladı. Resmen tabu sayılan bir vücut sanatı “günah” olmaktan çıkıp sanat olma yolunda ilerliyor. 19-30 yaş arasındaki müşterilerimin çoğunlukta olduğunu söyleyebilirim, fakat özellikle turistler olmak üzere epey yaşlı dövme tutkunlarıyla da çalıştığım oldu.

Çalışmalarını hayata geçirirken sana neler ilham veriyor?

Kesinlikle ilk olarak müşterinin enerjisi. Ne istediğini bilen, yaptıracağı dövmeyi iyice düşünüp vücudunda taşımaya değer bulmuş, özenti olmayan ve kişisel değerlerini özümsemiş müşteriler geldiği zaman çok iyi hissediyorum. Renkli işler yapmanın ve özellikle sevdiğimden beyaz tenin de bana ilham verdiğini söyleyebilirim.

Her yıl hatta her ay yeni bir moda akımıyla karşılaşıyoruz. Dövmede de benzer bir durum var mı?

Tabii ki. 2016 ve 2017 yılında resmin, heykelin, ebrunun, sulu boyanın, gravürün ve akla gelebilecek her tarz sanatsal çalışmanın dünyada ve bilhassa ülkemizde çok yetenekli sanatçılar tarafından dövmeye dönüştürülerek vücutları süsleyebileceğini gördük.

Dövme sanatçısının hayatında sosyal medyanın yeri ne olmalıdır? Özellikle Instagram için olmazsa olmaz diyebilir miyiz?

Sosyal medya sayesinde yaptığımız işleri potansiyel müşterilerimize ulaştırmanın çok daha kolay olduğu aşikar. Paylaştığınız bir fotoğraf dakikalar içerisinde binlerce kişiye ulaşabiliyor. İnsanlar zahmet çekmeksizin telefonunuza ve adresinize ulaşabiliyor. Bu da müşteri ve dövme sanatçısı arasındaki iletişimi oldukça hızlandırıyor.

2017’de en çok yaptığın dövme ne oldu?

Sulu boya ve geometrik tarzlarını çok kullandım. Ayrıca bir sosyal sorumluluk projesi olan Sevgi İzi dövmelerinden de hatrı sayılır miktarda yaptım.

Bu soruda tahmin hakkını kullanmanı istiyoruz. 2018’in en popüler figürleri ne olur?

Bana kalırsa 2018’de sürrealist ve kübist çalışmalar vücutları süslemeye başlayacak.

Türkiye’den ve dünyadan örnek aldığın isimler kimler?

Asıl olarak bir sulu boya sanatçısı ve minyatür sanatçısı olan; sonrasında 2007 yılında dövme yapmaya başlayan ve üzerimde çok emeği olan Gürsoy Uğurlu ustamı ve benim için çok kıymetli, alanında son derece başarılı dövme sanatçısı Engin Koç’u örnek alıyorum. Dünyada ise Steve Butcher, A.D. Pancho, Michael Tagoet ve Paul Acker’ı severek takip ediyorum.

Dövme sanatçısı olmak isteyen gençlere tavsiyelerin nelerdir?

Sabırları yoksa bu işe girmesinler. Dövme son derece sabır gerektiren ve bunun sonucunda oluşan deneyimlerle gelişen bir sanattır. “Ben oldum” triplerine girmemeliler. Hepimizin önünde öğrenmemiz gereken sayısız tecrübe var. Mümkünse iyi bir ustadan çıraklık eğitimi alarak bu süreçte vizyonlarını genişletmeliler.

Bu yazı ilk olarak JR. by Campaign Aralık 2017 sayısında yayımlanmıştır.