Web Summit 2017 günlüğü

Açılış konuşması Stephen Hawking tarafından yapılan ve 60 bin katılımcısına etkileyici bir şekilde hitap eden Web Summit, Lizbon’u etkisine aldı ve konuşmacılar yılın öne çıkanlarını gözler önüne serdi.

G. Şeyma Sarıkök (29)

Stratejist ve Fotoğrafçı

 

 

 

Barkın Özdemir (22)

Content Creator

 

 

Lizbon’un kalbi bu sene 170 ülkede attı. Dünyanın en büyük teknoloji zirvesi sıfatını altı sene içerisinde alnının akıyla kazanmış olan Web Summit, bu sene 60 bin katılımcı ve 20 bin şirketi dört gün boyunca ağırladı. Etkinlik her yıl bulunduğu şehri tamamen hakimiyeti altına alıyor. Lizbon bu sene de dört bucak Web Summit’e bürünmüştü. 60 bin katılımcıyı duyduktan sonra endişelenmemek mümkün değil. Fakat şehirde sizi neredeyse 24 saat boyunca meşgul edecek sosyal etkinlikler mevcut. Geçen sene ilk defa gerçekleşen Surf Summit bu sene de etkisini korurken gece de ‘networking’ aktivitelerine devam edebileceğiniz Night Summit, yıllar sonra bizi hala eğlendirmeye devam etti.

Etkileyici bir başlangıç yaptığımız Web Summit’in açılış konuşması Stephen Hawking tarafından gerçekleştirildi. Etkinlik için nabızlar yükselmişti ve biz gözümüzü ilk günün ilerleyen saatlerinde Panda Conference ve Content Makers alanında açtık ve ilgimizi çeken birkaç konuyu farklı başlıklar altında ele aldık.

Dijitalde bizi neler bekliyor?

Dijital hayatımızda yer edinirken her fırsatta konuştuğumuz gibi dur durak dinlemiyor. Web Summit’te öne çıkan başlıklardan biri de “devrim” oldu. Her adım zaten bir dijital devrim olarak anılırken, tasarım aşamasından entegrasyona adaptasyon hayli zaman alıyordu. En çok konuşulan konulardan biri artık bu boşluğun kapandığını ve tasarım, entegrasyon ve adaptasyon üçgeninin daha dinamik bir hal aldığı oldu. Ryanair tarafından geliştirilen, dijital odaklı biletleme sistemi sayesinde marka 20 milyon kullanıcıya erişiyor ve dünyanın en yaygın kullanılan seyahat uygulaması niteliğini kazanıyor.

Akıllı telefonların donanımları sayesinde özel hizmetle daha da yakınlaşacağımız bir dönem bekliyor bizi. Panda Conference’da buna örnek gösterilen bir diğer konu ise Hilton Honors uygulaması. Bu uygulama ile resepsiyon ortadan kalkıyor ve akıllı cihazınız talep ettiğiniz veya ihtiyaç duyduğunuz hizmetlerin anahtarları haline geliyor. Robotlardan önce (aman alınma Sofia), dijital yaşam insan gücünün yerine geçmesin?

Girişimcilik kültürünü zenginleştiriyor

Zirve her yıl yüzlerce girişimciyi ihtiyacı olan kaynak ve bağlantılarla buluşturuyor. Girişimlerden bazıları aradan kolaylıkla sıyrılabiliyor. İşte Web Summit’in en favori girişimleri:

  • Contentful: Bir içerik yönetim sistemi olan contentful, adaptasyon, dağılım ve yönetim konusunda oldukça iddialı. Kampanya yönetiminde en az dört kat daha hızlı bir süreç, yeni platform adaptasyonu ve yazılım verimliliğinde artış sağlıyor.
  • Flow.ai: Kullanıcı arayüzüne kolay entegrasyon sağlayan, etkileşimli bir AI chatbot ve araç kiti sunuyor.
  • Snips: AI sesli platform

Katılımcılar arasında…

Geçtiğimiz senelerde bahsettiğimiz gibi Web Summit networking için oldukça elverişli bir zirve. Her yıl kendini bu konuda geliştirmesi, yeni fikirlerin, iş birliklerinin ve arkadaşlıklarının zirveyi daha arzu edilir hale getiriyor. Bu yüzden Web Summit uygulaması zirvenin temel taşlarından birini oluşturuyor. Yaka kartlarındaki kare kodlar sayesinde kartvizit kaosuna son veriyor, sosyal entegrasyon sayesinde ilgili olabileceğiniz kişilerle kolayca bağlantı sağlayabiliyorsunuz.

Robotlar ve yapay zeka

Artık robot dediğimiz zaman ilk aklımıza gelen isimlerden biri Sofia. Evet, Sofia geçtiğimiz günlerde ilk vatandaşlık alan robot. Hanson Robotics’in hızla çalışmalarına devam ettiği ve geçen seneden hepimizi korkuttuğu Sofia’nın yanı sıra yeni robotu Einstein, sahne ışıklarını biraz çaldı diyebiliriz. Stephen Hawking açılış konuşmasında yapay zekanın insanlığın iyiliği için geliştirilmesine yönelik gerçekleştirdiği konuşma Web Summit’e bu konunun damgasını vuracağı sinyalini yakmıştı. Hawking yapay zekanın yüzyıllardır dünyaya ve doğaya yaptığımız zararı biraz da olsa telafi edebileceği kanısında. Takipteyiz Sofia!

Girişimcilere tavsiyeler

Bu sene 2 binden fazla girişimciye ev sahipliği yapan zirvede öne çıkmak biraz zor olabiliyor. Aklınızda girişim olarak yer almak varsa değerlendirmeniz gereken birçok konu bulunuyor. Bunlardan ilki bağlantı kurmak. Girişiminizin hedef aldığı Web Summit konularını uygulama üzerinden belirleyerek ilgili kişilerle temasa geçmek doğru bir adım olacaktır. Standınızı renklendirmek, ışıklandırmak ve promosyon hazırlamak yüzlerce stand gezen kalabalıkta öne çıkmanızı sağlayacaktır. Night Summit ve ilgili alandaki oturum katılımcıları mutlaka bulunmalı ve sosyalleşmeye hazır olmalısınız. Fakat bu da bir ekip çalışmasını gerektiriyor; bir partner, herhangi bir konuşma esnasında sizi daha baskın ve dolayısıyla dinlenebilir kılar. Web Summit’ten sonra kendinizi hedeflediğiniz yatırımcı, potansiyel iş ortağı ve hedef kitlenizdeki etkin kişilere kendinizi hatırlatmalı ve iletişimde kalmalısınız.

Rakamlarla Web Summit 2017

  • 170 ülkeden 59,115 katılımcı ve 2,600 basın mensubu etkinlikte yer aldı.
  • Teknolojide kadın atılımıyla kadın katılımcıların oranı %42’ye çıktı.
  • Kullanılan fiber kablo miktarı Everest Dağı’nı 8 kere çıkabiliyor.
  • 205 bin geri dönüştürülebilir kağıt bardak kullanıldı.
  • 1.200 konuşmacı sahne aldı.
  • 2.100 girişim Web Summit’te yerini aldı.
  • 2.2 milyon wi-fi oturumu kullanıldı.

Hazır Lizbon’a gitmişken…

Lizbon harika bir şehir. Fakat Web Summit şehri ve katılımcıları yutuveriyor. Dolayısıyla şehrin ruhunu tamamen teneffüs etmek istiyorsanız mutlaka kaçamaklar yapmanız gerekiyor. İşte size birkaç öneri:

  • Sintra
  • Belem Kalesi
  • Portas do Sol
  • Alfama sokakları
  • LX Factory
  • Bit pazarları önerebileceğimiz kaçamak noktaları.

Bu yazı ilk olarak JR. by Campaign Kasım 2017 sayısında yayımlanmıştır.