JR. by Campaign

Web Summit günlüğü 2016

İrlanda’dan Portekiz’in kalbi Lizbon’a taşınan Web Summit, bu sene 50.000’den fazla katılımcıyla buluştu. Bağlantılı cihazların pazarlama ve reklamcılıkta öne çıkan konular olduğu etkinlik katılımcılarına yeni bir vizyon getirdi.





G. Şeyma Sarıkök (28) 
Stratejist ve Fotoğrafçı

Altı yılda 160 ülkeden katılımcıya ulaşan teknoloji zirvesi, bu sene de birçok ünlü, siyasi lider, üst düzey yönetici ve basın mensubunu konuk etti. Geçtiğimiz iki senede benim Dublin’e aşık olmamı sağlayan bu etkinlik, üçüncü senemde beni Lizbon’un müdavimi yapabilecek miydi? Bu sorunun cevabı, ilerleyen satırlarda saklı.

Web Summit Doğası

3 yıl katılımdan sonra bir Web Summit gurusu olduğumu rahatlıkla söyleyebilirim. Her yıl 3 gün olarak düzenlenen zirve, bu sene açılış konuşmasının bir gün önceden başlamasıyla 3,5 gün oldu.

Birçok farklı zirve, konferansın ve benzeri etkinliklerin yanı sıra, Web Summit’in kendine has bir doğası var. Bu sene fark ettim ki zirve, şehrin dinamiklerini benimseyen, bu dinamiklerle varlığını sürdüren hatta zenginleştiren bir etkinlik. Bunun en güzel örneği, sörf sporunun aktif bir şekilde süregeldiği Lizbon’da bir Surf Summit gerçekleştirilmesi oldu.

Dijitalde Bir Sonraki Adım

Bağlantılı cihazlar, pazarlama ve reklamcılıkta öne çıkan konulardan oldular. 2020’de 50 milyar bağlantılı cihaz olan bir dünyada yaşıyor olacağız. Bağlantılı ürünler, evler ve arabalar… Pazarlamacılar olarak bu iletişimin hangi noktasında olacağımızı konuşmaya başlamamız gerekiyor. Mindshare CDO’su Norm Johnston, reklamcılığın bağlantılı cihazlar karşısında nasıl evrileceğini sesli aramalar istatistiklerini örnek vererek ele aldı. Bir diğer yandan Google’ın TPL’i Ivan Poupyrev etkileşimli cihazlar ve ürünler hakkında konuşarak bağlantılı cihaz ekosistemi hakkında Web Summit katılımcılarına yeni bir vizyon getirdi.

Teknolojide Kadın

Web Summit, geçtiğimiz sene duyurduğu gibi 10.000 kadına kapılarını açarak bu yıl gerçekleşen zirvede kadın/erkek katılımcı oranını %42 / %58’e çekmeyi başardı. Kadın girişimci ve katılımcılara özel hazırlanan loca ve networking olanaklarıyla bu oranı dengelemekte kararlılık gösteriyor. İşte bize ilham verecek ”woman-in-tech” girişimlerinden bazıları:

Printr

Printr: Bulut tabanlı 3D yazıcı paylaşımı olan girişim, Element ürünüyle lokasyondan bağımsız 10 3D yazıcı sahibinin paylaşım yapmasına olanak sağlıyor. Kullanıcı dostu arayüzüyle de hedef kitlesinin kalbini kazanmış durumda. Printr, zaman kayıplarının önüne geçecek ve eğitimde ciddi kolaylıklar sağlayacak gibi duruyor. Printr Kurucu Ortağı Cecile van der Waal, Web Summit’in “Teknolojide Kadın” girişimiyle zirveye katıldığını söylüyor.

vatfree.com: Girişim, Avrupa’da vergisiz alışverişi destekleyen bir platform. Üstelik hem fiziksel, hem de online yapılan alışverişlerde vergi iadesini garantiliyor.

Figo

Futbol ve Girişimcilik

Portekiz’de olup da futboldan bahsetmemek olmaz. Bu sene Figo ve Ronaldinho gibi yıldızları konuk eden zirvede sadece futbol değil, futbolun dijitalle buluşması ve girişimleri konuşuldu.

Luis Figo – Dream Football: Web Summit 2016’da yayına başlayan uygulama, dijital dünyanın avantajlarıyla yeteneklerin keşfedilmesini kolaylaştırarak futbolda devrim yaratmayı hedefliyor.

Ronaldinho – Zoome TV: Video yayıncılık ağı olan, yayıncı ve izleyici ilişkisini farklı bir boyuta taşıyan Zoome TV’de Ronaldinho bir içerik partneri ve daha önce onu hiç görmediğimiz içeriklerle hayranlarının karşısına çıkacak.

Sean Rad
Dikkat Çekenler:

RakamlarlaWeb Summit:
Öne Çıkan Konferanslar:

Web Summit 2017 Katılımcılarına Tavsİyeler

2017’de de Lizbon’da gerçekleştirilecek olan etkinliğe katılım başlı başına bir proje ve verimli bir dönüş sağlamak ise sizin elinizde.

Benim için Web Summit, dünyanın onlarca farklı yerinden teknolojiye bakış açısını keşfetmek için bir platform. Dolayısıyla, her sene etkinlikten gelişmiş bir vizyonla dönüyorum. Ayrıca Web Summit Lizbon’a çok yakışmış! Zirvenin 7. senesinde de İstanbul gibi 7 tepe üstüne kurulan sıcak şehir Lizbon’da olacağım. Orada görüşmek üzere!

 

Bu yazı ilk olarak JR. by Campaign Aralık 2016 sayısında yayınlandı.