Yalnız yaşayanlar için robot kedi Fribo
Güney Kore de akıllı ev robotları mecrasına adım attı, yaklaşımları ise ilginç. Yalnız yaşayanlar için yaratılan robot kedi Fribo, evinizi ‘dinliyor’, yapay zekası ile ne yaptığınızı anlıyor ve bunu sosyal medyada paylaşıyor. Amacı insanlar arasındaki iletişimi arttırmak olan ürün geçen ay yapılan ACM/IEEE İnsan Robot Etkileşimi üzerine Uluslar Arası Konferansı’nda tanıtıldı.
Fribo’nun çalışma şekli aslında çok da karmaşık değil. Fribo etraftaki ‘canlı sesleri’ algılıyor: dolap açıp kapamak ya da eve girmek gibi ve ağınızda olan arkadaşlarınıza “Ah, birileri dolabı karıştırıyor, acaba arkadaşın ne yiyecek” tarzında mesajlar yolluyor. Zamanla robotun daha ayrıntılı sesleri de ‘öğrenmesi’ bekleniyor. Ultrasonik sensörleriyle odada olup olmadığınızı, ayrıca sıcaklığı, nemi ve ışığı algılayabiliyor.
Evinizde hayatınızla ilgili bilgi toplayan ve bunu aktarmak için tasarlanmış olan bir robot istemiyor olabilirsiniz ama Fribo’nun amacı doğru anlaşılırsa ve doğru uygulanırsa kimseye sorun çıkarmayacakmış gibi duruyor. Çünkü konsept olarak tüm amacı insanların arasındaki etkileşime bir aracı olmak olan Fribo’nun, sizin belirlediğiniz kişiler dışında, bilgilerinizi başkalarıyla paylaşmaması gerekiyor. Yaratıcıları da toplanan bilgilerin anonim kalması üzerindeki planlarını açıkça belli ettiler.
Peki Fribo amacına ulaşabilir mi?
Sonuçta yalnız yaşayıp da arkadaşları olan insanlar neden kendi arkadaşlarıyla etkileşim kurmasınlar ki? Bu tarz soruları yanıtlamak için Yonsei Üniversitesi’nden ve Kore İleri Bilim ve Teknoloji Enstitüsü’nden araştırmacılar küçük bir test yapmışlar. Yaşları ortalama 25 olan küçük arkadaş gruplarının (3 kişilik) 4 hafta boyunca Fribo’nun ilk versiyonlarından birisiyle yaşamasını sağlamışlar. Robotla yaşayanların deneyimlerinden birkaçı şöyleymiş:
“Arkadaşlarımın neler yaptıklarını hayal edebiliyorum ve aynı evde yaşıyormuşuz gibi hissediyorum, sadece ayrı odalarda. Arkadaşlarla günlük aktivite paylaşmak gibi.”
“Sabahları genelde geç kalkarım, ama arkadaşlarımın erken kalkıp hazırlandıklarını fark etmeye başladığımda ben de onlarla erken kalmaya başladım.”
“İnsanlarla pek bağlantı kurmam. Ama son günlerde, evde yaptıklarımızı dinlemek konuşmalarımızın bir parçası haline geldi. Arkadaşlarıma istediğim gibi anında ulaşabildiğim için sohbetlerimiz sıklaştı.”
Araştırmacılar Fribo’nun diğer ülkelerde nasıl performans göstereceğinden pek emin değiller ama Güney Kore’de yaptıkları bu test en azından Fribo’nun markette bir yeri olduğunu gösteriyor.
Kaynak: DesignTaxi, DigitalTrends, Spectrum.IEEE