YouTube, Facebook ve Twitter sahte haberlerin peşine düşüyor
Bilişim çağının herkese açık olmasının büyük problemlerinden birisi de herkesin önüne geleni ortaya atabilmesi. YouTube, Facebook ve Twitter oluşan bilgi kirliliğinin önüne geçmek için kolları sıvama kararı aldı.
Platformlarının kullanılış miktarına bakacak olursak oluşan bilgi kirliliğine şaşırmak gibi bir sebebimiz yok. Ama bu duruma katlanacağız gibi bir algı da yok. Üç bilişim devi, ayrı ayrı kendi yöntemleriyle platformlarını temiz tutmaya çalışıyorlar.
YouTube, dün yaptığı bir açıklamada bu amaç için 25 milyon dolar harcayacağını duyurdu. Ana firması Google’ın başlattığı Google News Initiative’e yapılan bu yatırım platformun temizlenmesinde kullanılacak. Google News Initiative ise birçok farklı ortağın bir araya gelip haberciliğin doğru ve dürüst kalmasında yapılan uğraşların bütününe verilen isim. Program kaynak belirtmek, dürüst davranmak ve habercilik platformunu kalite olarak yükseltmek amacını benimsiyor. Google News Initiative hakkında daha fazla bilgiyi buradan edinebilirsiniz.
Facebook da benzer bir adım attı. Siteden paylaşılan makalelerin kaynaklarını ve yayıncıları bilgilerini kullanıcılara açarak, kişilerin doğruya kendi yollarıyla ulaşabilmesi amaçlanıyor. En son olarak ise Facebook, platformunun bir adım, aslında birkaç adım, ötesine giderek Hindistan gazetelerinde reklam verdi. Oluşan bilgi kirliliği ve veri güvensizliğini ciddiye alarak Hindistan halkını WhatsApp mesajlaşma uygulamasının sahtelerine karşı uyardılar. Yaptıkları reklamda oluşabilecek zararı ele alan Facebook aynı zamanda artık mesajlarınız başkasına iletildiğinde size bildirim geleceğini de belirtti.
Twitter’ın problemi biraz daha sistematik. Ne yazık ki platform ekranları arkasında olan insanlardan değil her şeyi otomatik aktaran botlardan ve sahte hesalardan şikayetçi. Site geneli hesap kapatmalarına başlayan Twitter her gün neredeyse 1 milyon hesap kapatıyor. Twitter, Mayıs ve Temmuz arası 70 milyondan fazla hesap kapattıkları bildirdiler. Bu durumun raporlanmış metriklere yansımayacağını ve hesapların çoğunun 30 günü aşkındır aktif olmadıklarını söyleyen Twitter bu temizliğin büyüme hızlarını etkilemeyeceğini ayrıca belirtti.
Kaynak: TechCrunch