Teknolojinin Kadın Liderleri ödüllendirildi
Microsoft ve KAGİDER’in işbirliğiyle hayata geçirilen ve kadınların teknoloji alanındaki başarılarını desteklemek amacıyla düzenlenen ‘‘Teknolojinin Kadın Liderleri Ödülleri’’ yarışmasında kazananlar belli oldu. 8 farklı kategoride 300’den fazla kadının yarıştığı yarışmanın ödül töreni, 31 Mayıs Salı günü Microsoft Türkiye ofisinde gerçekleşti.
Cinsiyet eşitliğini ve kadınların ekonomik olarak güçlendirilmesini destekleyen Microsoft, kadın girişimciliğini geliştirmek; ekonomik ve sosyal yaşamda kadının konumunu güçlendirmek amacıyla çalışmalar yapan Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) ile işbirliği yaparak Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasını hayata geçirdi.
Ödül alan cünyırlar da var
Geleceğin Teknoloji Yıldızı Adayı kategorisinin birinciliğini 19 yaşındaki Ayyüce Demirbaş kazandı. Malatya Özel Rahime Batu Anadolu Lisesi 12. sınıf öğrencisi olan Ayyüce, 8. sınıf öğrencisiyken Microsoft’un Açık Akademi projesiyle tanıştı ve programlama öğrendi. Bir yazılım kulübü kurarak arkadaşlarıyla birlikte Windows Store uygulamaları geliştirmeye başladı. Kendisini geliştirmenin yanı sıra arkadaşlarının da bilişim çalışmalarına destek verdi.
Genç Teknoloji Yıldızı ödülüne ise Ağustos 2014’te Kadın Bilişimci Platformu’nu kuran Büşra Emirli layık görüldü. Büşra Emirli, Kadın Bilişimci Platformu ile üniversitelerde bilişim ile ilgili bölümlerde okuyan genç kadın bilişimci adaylarının, mezun olduktan sonra bilişim sektöründe daha aktif rol oynamaları ve karşılaştıkları zorluklar karşısında yılmamaları için çalışıyor.
Yılın Başarılı Kadın Yazılım Geliştiricisi ödülü, işaret dilini yazıya çeviren program yazan Neval Çam’ın oldu. Çam’ın yazdığı programla, işitme engelliler işaret dilini bilmeyen kişilerle de iletişim kurabiliyor.
Stuff ekibi ile konuşan Microsoft Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Cavit Yantaç, Microsoft’un teknolojide kadın-erkek eşitsizliğine yaklaşımını ve kadınları desteklemek amacıyla ne gibi projeleri olduğunu anlattı. Yantaç, Türkiye’nin çeşitli yerlerinde kurulmuş olan yazılım kulüpleriyle ve Microsoft Student Partner adını verdikleri programlarla beraber genç kızları KAGİDER ile beraber başlattıkları ‘DigiGirlz’ isimli çalışmaya yönlendirmeye çalıştıklarını söyledi. Bunun yanında, Ağustos ayında Microsoft ofisinde %50’sinin genç kızlardan oluşmasını bekledikleri 100 öğrenciyi 20-25 gün boyunca misafir edecekleri bir staj programı hazırladıklarını da ekledi.
Microsoft Kadınlar Günü için gençlere ilham olacak birçok tarihsel ve çağdaş kadın mucit olduğuna dikkat çeken “What are you going to make?” adında bir kampanya gerçekleştirmişti. Filmde 7 ve 15 yaş arasındaki kızlara bildikleri mucitler soruluyor ve verdikleri yanıtlarda sadece erkek mücitleri sıralamalarının üzerine “Peki bildiğin kadın mucitleri sayabilir misin?” sorusu yöneltiliyor. Cevap vermede zorlanan öğrencilerden biri “Okulda hep erkek mucitler konuşuluyor. Şimdiye kadar hiç farkında değildim,” diyor. Filmin varmak istediği nokta da “her şey erkekler tarafından yapılmamıştır” şeklinde belirleniyor.