Bilim insanları kovanlarını çiçeklerle inşa eden arılar keşfettiler

Türkiye ve İran’da bilim insanları, ilginç bir tesadüf eseri aynı gün içerisinde, kovanlarını çiçeklerle inşa eden arılar keşfettiler.

Azalan arı nüfüsu yüzünden araştırmacılar arıları nasıl koruyacaklarının yollarını arıyorlar. Neyse ki aynı zamanda arılar da bu uğraş içerisinde. Türkiye ve İran’da bulunan nadir arı türü, Osmia avosetta, kovanlarını güçlendirmek için çeşitli renklerde taç yaprakları kullanıyor.

Bu tür arılar yalnız yaşadıkları için larvaların korumasını işçi arılara bırakamıyorlar. Bu yüzden türe ait dişi arıların böyle bir yöntem geliştirdiği düşünülüyor. Antalya ve Sepidan şehirlerinde bulunan kovanlar üzerinde ağır bir çalışma yürüten Dr. Jerome Rozen kovanların yapısını şöyle açıklıyor:

“Hücreler alışılmışın dışındalar, ince bir çamur tabakasını kaplayan iki katlı taç yapraklarından oluşmuş bir yapıya sahipler.”

Hem estetik hem de pratik anlamda güzel olan kovanlar dişi arının 1.5cm derinliğinde bir çukur açmasıyla başlıyor. Daha sonra dayanaklı taç yaprakları ve çamur ile kovanın temelini atan dişi arı, yumurtalarını bırakıyor. Kovanın içerisine kışı atlatacak kadar nektar ve polen yerleştirdiği zaman ise yine taç yaprakları ve çamur ile kovanı kapatıyor. Kovanın dışı bir kabuk gibi sertleşirken içi nemli ve sıcak kalıyor.

Rozen’in konu hakkındaki araştırmasını bu adresten okuyabilirsiniz.

Kaynaklar: MyModernMet, American Museum of Natural History