Girişimcilik dizisi 1: Başarısızlıktan korkmayın

Teknoloji konusundaki yazılarıyla JR. sayfalarında yer alan Yıldırım Ünverdi bu aydan itibaren girişimcilik dizisi isimli yeni bir seriye başlıyor ve ilk yazısında korkusuz olmanızı söylüyor.

Yıldırım Ünverdi (28)

ULMER AR-GE ve Bilişim Koordinatörü,

Bahçeşehir Üniversitesi

 

İnovatif bir fikrin var, onu düşünmekten kendini alamıyorsun. Geceleri gözüne uyku girmiyor, yazıyor, çiziyor ve hala nasıl bir yol izleyeceğini bilemiyorsun? Ya da fikri vücutlaştıracak cesareti bulamıyorsun. Fikrin saçma sapan olabilir, anlattığında insanlar alay edebilir. Önemli olan senin fikrine ve kendine inanmış olup peşinden gitmen. Bir gün karşına senin fikrinin şekil almış hali çıkıyor ve diyorsun ki benim aklıma gelmişti. Unutma ki fikir aksiyona geçtiği zaman anlam kazanır. Sizin planlarınızdaki eksiklikleriniz ya da elinizde olmayan faktörlerden dolayı her zaman girişiminiz başarı yakalamayabilir. Alibaba’nın günümüzdeki değerine ulaşması için 14 yıl gerekti.

Girişimciler, başarısızlıklarından ders çıkarır, pes etmez. Tutku ve motivasyon, sizi ayakta tutar.

“Şunu şöyle yaparsan başarılı olursun, başarılı girişimlerin yaptıkları şunlar” gibi söylemlerden ziyade girişimlerin genelde neden başarısız olduğunu iyi analiz edersek, başarı için ipuçlarını elde etmek daha kolay olacaktır. Çünkü her girişimin kendi  has aurası ve karakteri vardır. Bir girişimin eksik ya da başarısız olduğu faktörde sizin girişiminiz başarı sağlayabilir veyahut tam tersi olabilir. Geçenlerde CB Insights’ın yayınladığı “Girişimlerin başarısız olmasındaki en büyük 20 neden” raporundaki ve girişimcilik makalelerindeki başarısızlığın en yoğun ve ortak olduğu nedenleri harmanlayıp sizlerle paylaşmak istiyorum.

Pazar sizi bekliyor mu?

Pazarın bir ihtiyacına çözüm bulamıyorsanız pazarda girişiminize talep yok ise başarısız olmanız kaçınılmazdır. Girmek istediğiniz pazarı iyi analiz edin. Rakiplerinizi araştırın. Avantaj ve dezavantajlarınızı yazın. Hedef pazarı anlamadan dalış yapmak çok risklidir. Pazarınıza yeterince agresif bir şekilde doğrulamadığınızda, iyi bir ürün oluşturamazsınız. Rakamları ölçmeden, sayıya güvenmeden, müşterilerinizin verilerini izleyerek, doğrulamadan ve optimize etmeden, yüksek talep üzerine uygun bir ürün oluşturmak mümkün değildir.

Har vurup harman savurmayın

Para her şey olmayabilir lakin elinizde kısıtlı bir sermaye var ise dikkatli olmalısınız. Genelde girişimciler birkaç ay daha yüksek harcamalar ile işin mükemmel olacağını düşünür. Önce müşterilerinizle konuşun ve daha sonra pazar ihtiyaçlarınıza göre ürününüzü geliştirin. Birçok girişimin yanlış gittiği yer burasıdır. Uygun bir iş modeliniz varsa, nakit akışınızı yönetmek, yapabileceğiniz en önemli şeydir. En büyük hatalardan biri dikkatsizce gerekli olmayan özelliklere para harmak ya da pazarlama bütçenizi hiçbir kontrol yapmadan savurmaktır.

Pencereden kafanızı çıkarın

Çoğu kişi size; rakibinizle mücadele etmek yerine kendi işinize odaklanmalısınız diye söylemlerde bulunur. Bu, yine de, rekabeti görmezden gelmeniz anlamına gelmez.

Yeni başlayanlar genelde, yeterli rakip araştırması yapmadan bu girişimin öncüsü sadece kendileri olduklarına inanmaktadır. Rekabetin göz ardı edilmesi, başlangıç başarısızlıklarının %19’unu oluşturmaktadır. Aynı pazarda birçok iş modeli var ama size göre hiçbir model bekleneni veremiyor. Peki ya siz pazarı kazanmak için farklı şekilde ne yapıyorsunuz?

Devamlı geliştirin ve gelişin

Birçok girişim hızlı bir ivmeyle çıkış sağlıyor lakin yükseldikleri yerden aşağı inişleri de bir o kadar hızlı oluyor. Girişiminiz doğdu, pazara çıktı lakin zaman geçtikçe siz ürününüzü geliştiremiyor ya da yenilikler yapamıyorsanız rakiplerinizle yarışmanız olanaksızdır ve aynı ölçüde müşterileriniz hayal kırıklığına uğrayacaktır.

Başarısızlığın nedenlerinin birçok başka nedeni var. Başarısızlığınızı ya da eksikliklerinizi kabullenin. İnatçı değil, yapıcı olun. Birçok başarılı girişim, başarısızlık nedenlerini iyi analiz ederek ve onları tedavi ederek büyümüşlerdir.

Başarı-başarısızlık gelip geçer; girişimcilik ruhunuz daim olsun

Bahçeşehir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdür Yardımcısı Tuğçe Aslan’ın geçen günlerde gerçekleştirdiği  “Girişimcilikte 5N1K” adlı sunumunda şu vurguya dikkat çekti “Bir girişiminiz, bir iş modeliniz olmasa bile girişimcilik ruhu olmazsa olmazınız olsun”. Girişimci ruhu taşıyanlar tutkuludurlar, kolay pes etmez ve daima kendilerini yenilerler. Ve unutmayalım ki başarısızlıklarımızdan çıkaracağımız dersler, gelecek başarılarımızın temellerini oluşturur.

Bu yazı ilk olarak JR. by Campaign Ağustos 2017 sayısında yayımlanmıştır.