Litvanyalı sanatçı çevre koruma insiyatifi başlattı

Çevre kirliliği ve küresel krizlerin bolca olduğu günümüz dünyasında farkındalık yaratmak güç bir uğraş, bu yüzden yaratıcı yollarla başlatılan her çevre koruma insiyatifi dünyamızı korumamızı sağlayan ayrı bir başarı.

Litvanyalı sanatçı Ernest Zacharevic böyle bir insiyatif başlatanlardan biri. İsmi Splash and Burn olan organizasyon palmiye yağı endüstrisinin Güney Asya’da sebep olduğu çevresel problemlere dikkat çekiyor. Organizasyonun ismiyse tarım arazisi açmak için kullanılan bir yöntemden geliyor. Yöntem, tarım yapılacak bölgenin yakılmasını içeriyor; çıkan zararlı gazlar ise 500 binden fazla solunum yolu enfeksyonu ile ilişkilendiriliyor.

Zacharevic, Endonezya halkını etkileyen bu problemi 2 yıl boyunca araştırmış, sivil toplum örgütleriyle ve yerlilerle görüşmüş, yabani yaşam alanlarını gezmiş. Orada bu problemi yaşayanlar yapılan yanlışlara nasıl karşı geliyor ve oluşan tahribatı nasıl azaltıyorlar öğrenmeye çalışmış.

Zacharevic, yaptığı tüm araştırmaların ardından da meslektaşı olan diğer yaratıcılarla bir araya gelip sanat çalışmalarıyla palmiye yağı üretimine dikkat çekmeye karar vermiş. Şubat’tan beri sanatçılar Sumatra’nın her bir tarafında freskler, heykeller ve diğer başka çalışmalar yapmışlar. Çalışmaların arasında VHILS’in orangutan freski, Isaac Cordal’un minyatür ‘hazmat suit’ kurgusu ve Zacharevic’in ağaçlarla yarattığı ‘SOS’ yazısı var.

Problemin büyüklüğünü daha geniş bir kitleye aktarmak ve aynı zamanda yerel halk ve korumacılar için yaratıcı bir bakış açısı, umut ve ilham yaratmak istedim. Yerden bakıldığında diğer çiftliklerden farkı olmayan ağaçlar havadan bakıldıklarında SOS yani ‘Save Our Souls’ mesajını ortaya çıkarıyorlar. Uzak bir mesafeden bakanlar için doğayla aramızdaki bağın bir hatırlatması. Ormanlarımızı kaybettikçe, kendimizdende biraz kaybediyoruz” diyerek çalışmasını ve organizayonun amacını açıklıyor Zacharevic.

Eğer yapılan çalışmalar hoşunuza gittiyse devamını Instagram hesaplarından takip edebilirsiniz. Ve eğer koruma çalışmalarına yardım etmek istiyorsanız Sumatran Orangutan Society’nin sitesine girebilirsiniz.

Kaynak: ThisIsColossal