MIT mühendisleri üç boyutlu basılmış manyetik yapılar inşa etti

MIT’den mühendisler yumuşak ve “neredeyse anında” şekil değiştirebilen üç boyutlu basılmış manyetik yapılar inşa ettiler.

Manyetizma ile kontrol edilebilen yapılar, yine MIT’den araştırmacıların geliştirdiği, özel bir üç boyutlu yazıcı mürekkebi ile yaratıldı. Mürekkep içerisinde barındırdığı manyetik parçacıklar ile basılan herhangi bir materyalin mıknatıslara duyarlı olmasını sağlıyor.

İnşa edilen yapılar mıknatıslarla etkileşime geçtiklerinde sürünüyor, yuvarlanıyor, zıplıyor ve birbirleri ile oyunlar oynayabiliyorlar. Bu işlevleri saliseler içerisinde gerçekleştirebilen yapılar “ipsiz kuklalar”a benzetiliyor.

Yapılar birden fazla çeşite sahip: Kendini buruşturabilen bir çember, sıkıca kapanan bir silindir, kendini katlayan bir levha ve “tutucu” işlev gören örümceğimsi bir yapı.

MIT doçent doktoru Xuanhe Zhao ve araştırma ekibi, bu nesneleri üç boyutlu bir yazıcının ucuna geçirdikleri elektromıknatıs ile yaratmışlar. Elektromıknatıs ile mürekkep içerisindeki manyetik partekülleri aynı doğrultu üzerinde dizerek yapılara manyetik özelliklerini vermişler.

“Araştırmacılar, yapının ayrı bölümlerindeki manyetik dizilimleri kontrol ederek anında karmaşık şekillere girebilen ve hatta etrafta dolanabilen aygıtlar üretebiliyorlar.”

Araştırmacılar zaman içerisinde bu gelişmenin biomedikal alanda “esnek ama güçlü” yapıların üretilmesinde kullanılacağını umuyor.

Animated GIF - Find & Share on GIPHY

Zhao, tekniğin medikal olasıklarına “Bir damarın etrafına kan akışını sağlaması için bir yapı yerleştirebilir veya sindirim sitemine bir mıknatıs yollayıp doku örnekleri, görseller toplayabiliriz. Ya da belirli ilaçları belirli bölgelere taşıyabiliriz” tarzında örnekler veriyor.

Kaynak: Dazeen