Reklamcılar ne okumalı?

Bu ay kitap sayfamızda, reklamcı olmak isteyenlerin ufkunu açmaya ve bakış açısını değiştirmeye yardımcı olacağını umduğumuz mini bir rehber hazırladık.

Teknolojinin pastadan kaptığı payın giderek büyümesi, kitap okuma oranlarının eskiye göre düşmesi gibi geyiklere hiç girmeyeceğim. Kitap okuyoruz, okuduğumuzu biliyoruz. Zaten reklamcılıkta yaratıcılığın coşkuyla akabilmesi ve bir olaya farklı gözlerden bakabilmenin mümkün olması için çokça okumak gerektiği de aşikar.

Peki ne okumalı? Sektördeki ve edebiyattaki sayısız kitap arasından nasıl bir okuma haritası çıkarılmalı? Derginiz Campaign JR., sektörde çeşitli ajanslarda çalışan cünyır metin yazarları, stratejik planlamacı ve sosyal medya uzmanlarıyla konuşarak, sizler için onlardan özel okuma listeleri kaptı.

reklamcilar-ne-okumali1





Mervenaz Mete (27)
Jr. Stratejik Planlamacı, McCann İstanbul

David Sloan Wilson – Herkes İçin Evrim: Bana göre, “insan” kavramını anlamak için ayrıca evrim gerçeğini iyi çözümlemek gerekir. Kişisel olarak sosyobiyoloji disiplinine ve evrimsel psikolojiye ilgimi artıran bu kitapta, bireylerin gündelik hayatlarındaki motivasyonlarında evrim kavramının ne kadar büyük bir yer kapladığı konu alınıyor. Benim açımdan, bu evrim temelli bakış açısı, hedef kitleleri anlamakta ve eylemlerinin arkasında yatan motivasyonları keşfetmekte bir rehber görevi gördü diyebilirim.

Debbie Millman – Marka Kültürü: Sektördeki duayen isimlerle yapılmış söyleşilerden oluşan bu kitap, “marka” kavramına dair farklı bakış açılarını içeriyor ve bu yüzden benim gibi kendi görüşünü oluşturmak isteyen kişilere yardımcı olabileceğine inanıyorum.

Carol Delaney – Tohum ve Toprak: Antropolojik çalışmayı konu alan bu kitap, bana Türk kültürünü, aile yapısını, örf ve adetlerinin kaynağını yani kısacası yaşadığımız toplumunun yapı taşlarını anlama çok yardımcı oldu. Kitabın asıl konusu ise, dini inanç sisteminin hayatımızın her alanındaki simgeler ve metaforlara nasıl temel oluşturduğu üzerine. Şahsen kültüre yön vermeyi kendine görev edinmiş reklamcı adayları için Tohum ve Toprak’ın yararlı bir kaynak olacağına inanıyorum.






Bengü Turna (29)
Sosyal Medya Uzmanı, Manajans/JWT

David Ogilvy – Bir Reklamcının İtirafları: Benim için reklam Ogilvy ile başlar. Reklamın A,B,C’si de 1,2,3’ü de Ogilvy’dir. Her bir bölümünden ayrı taktikler, ayrı stratejiler öğretip hem de bunu yalın bir dille başaran çok önemli bir kitap bence. Hayatımda kendi isteğimle ama farkında olmadan seve seve okuduğum tek ders kitabım belki de. “Reklamcı” olmak isteyen herkes en azından bir kez ya David Ogilvy’nin bir sözüne denk gelmiş ya da en azından bir hatırası kulağına çalınmıştır. O yüzden bu kitabı okuyun, en azından bir göz gezdirin. En kötü ihtimalle sektörün tek tek temel taşlarını döşeyen önderlerden birinin fikirlerini duymuş olursunuz.

Mihail Bulgakov – Köpek Kalbi: “İşin kötüsü, kalbi artık köpek kalbi değil… İnsan kalbi! Hem de bir insanın sahip olabileceği en adi kalp.” Eğer gerçekten tıkanmış haldeysem ister istemez elimin gittiği kitapların başında geliyor Köpek Kalbi. 1925’te yazılsa da maalesef kitabın üzerindeki yasağın kalkması SSCB’de 1960’ları hatta 1987’yi bulmuş. Beni çeken nokta ise, kendi içindeki metaforik ve iç içe geçen anlam örgüsü. O kadar fantastik bir olayı o kadar alelade anlatıyor ki, okurken birdenbire bir köpekten insan yaratılıyor oluşu size feci derecede normalmiş gibi gelebiliyor. Özetle, bugünlerde gerçekten kafa açacak ve yaratıcılığınızı körükleyecek bir kitap arıyorsanız Köpek Kalbi’ni şiddetle öneririm.

John Berger – Görme Biçimleri: Okuduktan sonra insanda, ne baktığını görecek ne de gördüğünü anlayacak hal bırakan Berger şaheseri. Sanki gözümüzün önünde bir perde varmış ve her sayfa o perdeleri biraz daha kaldırıyormuş gibi. Özellikle reklamlar hakkındaki tespitler ve görüntüler üzerinden gerçekleştirilebilecek manipülasyonlar hakkında algılarımızın sınırlarını ölçen bir kitap.

Bonus: Sabahattin Ali – Kürk Mantolu Madonna: Ay okuyup ne yapacaksın, Madonna’nın aşkları, hayatı falan işte… Ortamlarda okudum dersin, kim bilecek 🙂








Emre Demirtaş (26)
Jr. Metin Yazarı, Güzel Sanatlar

John Hegarty – Reklam: Zekâyı Sihre Dönüştürmek: Hani dönüp dönüp izlediğiniz baba filmler var ya, hatta direkt Baba… Bu da sektörle ilgili kitap okuyayım diye tutturanların Baba’sı. Unutulmaz işler yaratmanın ve büyük fikirlerin perde arkasının anlatıldığı kitap aynı zamanda rengârenk bir otobiyografi. İşi nasıl yapmalı kitabından ziyade, işin nasıl yapıldığının kitabı. Sektörün köşe taşı, İngiliz reklamcı Sir John Hegarty, bu kitapta unutulmaz işlerin ve büyük fikirlerin montajsız halini anlatıyor. İşin Sir’rini öğrenmek isteyenler sakın kaçırmasın.

Sait Aytemur – Hikâye Oksijendir: Julian Barnes, insanı hikâye anlatmak için tasarlanmış bir makineye benzetir. Sait Hoca da “Oksijensiz hayat olmayacağı gibi hikâyesiz de anlamlı bir hayat olamaz” der. Hikâyenin gücüne tanık olacağınız bu kitapta hikâye anlatımıyla ilgili küçük bir ufuk turuna çıkabilirsiniz. Hikâye, izindeyiz!

Warren Berger – Hoopla Crispin Porter + Bogusky Hakkında Bir Kitap: İnşaat terminolojisiyle yaklaşırsak CP+B sektörün yükselen değeri. Yuh! Adamlar daha ne kadar yükselecek diyorsunuz ki hak veriyorum. Hoopla sizi, Crispin Porter + Bogusky reklamcılığının yarattığı devinime davet ediyor. Bu sörfçü ve kaykaycı abilerin arasında gezinip yaptıkları işleri seyir terasından izleme deneyimi sunuyor. Çok değil on – on beş sene önce evrende toz bulutu olan bu Miamili ajansın yarattıkları, sektör tarafından çok yakından takip ediliyor. Bu kitapta işlere yaklaşımlarını bir bütün olarak kendi ağızlarından dinliyoruz.

reklamcilar-ne-okumali3





Merve Kurtuluş (25)
Jr. Metin Yazarı, 4129Grey

Bir kitabın iyi veya kötü olduğunu size hissettirdikleriyle anlarsınız. Herhangi bir duygunuzu harekete geçirmiyorsa istediği kadar bilgi dolu olsun, kitabı anlamaz ve özümsemezsiniz. Doğal olarak hiçbir işe yaramaz. Bu yüzden birazdan bahsedeceğim kitapları üç farklı kitap olarak değil, sizinle ayaküstü tanıştırdığım insanlar olarak düşünebilirsiniz. Alıp okursanız yemeğe çıkmış olursunuz. Chuck Porter ile yemek? Hiç fena fikir değil 🙂

Warren Berger – Hoopla Crispin Porter + Bogusky Hakkında Bir Kitap: Hoopla, her sayfasında “Nereye geldim ben?” dedirten, Crispin Porter + Bogusky’nin iç mailleşmelerine kadar ajans kafasını anlatan bir kitap. Madison Avenue’yu kendine benzeten Miami’li küçük(!) bir ajans hakkında ne bilseniz kardır. Elinizin altında dursun, açıp açıp bakın.

David Ogilvy – Bir Reklamcının İtirafları: Bu kitabı mutlaka edinin. Her sayfasında ayrı bir cümlenin altını çizmek isteyeceksiniz. Jelibon şeklinde vitaminler var ya, işte öyle bir kitap. Hem lezzetli hem faydalı.

Alexander Hiam – Marketing For Dummies: Son kitabımız bira içmeye gidilecek bir insan değil ama özel ders versin diye peşinde koşulur. Marketing for Dummies, sektörün her noktasına hiç değilse ortamlarda bahsedecek kadar hakim olabileceğiniz bir kitap. Reklamcılık sadece kendi işinizi bilmek değildir. Ajans bir makineyse, her parçası hakkında ufak da olsa bir bilgi sahibi olmak gerekir.

Not: Sokak hayvanlarına iyi davranın.







Ali Akay (26)
Jr. Metin Yazarı, Alaaddin

Jean Baudrillard – Tüketim Toplumu: Tüketim eyleminin arkasında yatan düşünceleri ve tüketici davranışlarını anlamak için mutlaka sindirilerek okunması gereken bir eser.

John Berger – Görme Biçimleri: Bu kitabı okuduktan sonra insanların “nasıl” gördüklerini çok daha net bir biçimde kavrıyorsunuz. Bir de üzerine aynı isimli belgesel izlenirse, ufkun iki katına çıkması işten bile değil.

Marshall McLuhan, Quentin Fiore – Medya Mesajı, Medya Masajıdır: Dilimize enteresan bir isimle çevrilen Marshall McLuhan ve Quentin Fiore ikilisinin bu çalışması, 159 sayfa sonunda mecraya bakış açınızı tamamen değiştirecek.

 

Bu yazı ilk olarak JR. by Campaign Kasım 2016 sayısında yayımlandı.