Yazılım kodlamayı oyun oynar gibi öğrenin

Lise öğrencileri Kadir Can Kırkoyun ve Barış Ceviz, “Yazılım kodlamayı öğrenmek zor.” diyenlerin imdadına “Scode” adlı uygulamayla yetişti.

Lise üçüncü sınıf öğrencisi Kadir Can Kırkoyun (17) ve lise son sınıf öğrencisi Barış Ceviz (19), ilham ve umut veren bir uygulama ile karşımıza çıktı. 1 ay gibi kısa bir sürede geliştirilen bu uygulamada, Kadir Can İş Yönetimi ve Front-end geliştirmeden, Barış ise Cloud ve Mobile App tarafından sorumlu. Onlara yardımcı olan bir isim daha var. O da Kadir Can’ın kardeşi Kaan Kırkoyun (14).

Savaş, futbol, makyaj, medya, mutfak gibi farklı senaryolar üzerinden kurgulanan yazılımda, tıpkı oyun oynar gibi, karşınıza çıkan sorulara doğru yanıtlar vererek oyunun ve doğal olarak öğrenme sürecinin bir sonraki basamağına geçiş yapmamız gerekiyor. Bu sayede, hikayenin içinde seçimler kodlar ile yapılarak hem eğlenmek hem de yazılım öğrenmek mümkün oluyor. Uygulama şu anda beta sürümüyle Android ve Windows’ta yerini almış durumda. Bu haberi hazırladığımız süreçte gençler iOS’te de yer almak için son günleri sayıyorlardı. O nedenle iOS kullanıcılarının Apple Store’u kontrol etmelerinde fayda var.

Yazılım
Barış Ceviz – Kadir Can Kırkoyun

 

Bu tarz bir uygulama yapma fikri nasıl bir ihtiyaç ve eksiklik sonucu oluştu?
Uygulama fikri kendi yaşadığımız problemler sonucu ortaya çıktı. Yazılım öğrenmek istiyorduk ancak bunu zor, sıkıcı ve uzun süreli bir işlem olarak görüyorduk. Tam anlamıyla yazılım öğrenmeye başladığımızda ise sürecin bu şekilde olmadığını, önyargımızın tamamen boşa olduğunu gördük. Çevremizde de bu önyargıyı gördüğümüz için bu önyargıyı kıracak çözümler üretmek üzerine çalıştık ve son olarak “Scode”u yarattık. Scode ile amacımız tüketici olan Türk gençlerini üretici bireyler haline getirmek. Umuyoruz ki amacımıza ulaşacağız.

Ne kadar süre üzerinde çalıştınız? Yardım aldığınız birileri oldu mu?
Problemin belirlenmesi 2 yıl öncesine dayanırken Scode’un bu şekilde olmasına karar vermemiz 6 ay öncesine dayanıyor. Geliştirme sürecimiz, teknik anlamda 1 ay gibi bir sürede tamamlandı. Kimi zaman teknik açıdan yaşadığımız problemlerin çözümünde sektördeki hocalarımız destek oldu.

Scode’u biraz anlatabilir misiniz? Bunu indiren kullanıcıları tam olarak nasıl bir süreç bekliyor?
“Yazılım hayatımızın her yerinde” düşüncesi ile geliştirdiğimiz bir uygulama. Kullanıcılara kurgulanmış hikayeler ile yazılım kodları öğretiliyor ve kullanıcı kod parçacıklarını gerçek hayattan betimlenmiş şekilde öğrenebiliyor.

Uygulamaya şu ana kadar gelen yorumlar ne yönde? Ne kadar download’a ulaştı?
Scode, beklediğimizin de üstünde bir ilgiyle karşılandı. İlk haftada sadece Android’de 10 bin download sayısına ulaştı. Birçok bülten tarafından en iyi yerli oyunlar, globalde en iyi uygulamalar arasında gösterildi. Play Store’daki kullanıcı değerlendirmesinde ise 900+ değerlendirmeden 4.6/5 aldı.

Yakın zamanda uygulamada ne gibi yenilikler göreceğiz?
Yakın zamanda Scode’a kullanıcılar arası etkileşim eklenecek. Kullanıcılar kendi yazacakları senaryolar ile diğer kullanıcıların yazılım öğrenme süreçlerine katkı sağlayabilecek. Böylelikle daha çok ilgi alanına yönelik senaryolar Scode’da yer alacak. Bunun dışında yeni teknolojilere de adapte etmeyi düşünüyoruz. Sanal Gerçeklik ve Artırılmış Gerçeklik üzerinde de çalışmalar yaparak, görsel yapılara ağırlık vererek kod öğrenimini daha kalıcı ve etkin hale getirmeyi hedefliyoruz.

Belli bir hedef kitleniz var mı yoksa genel bir kitleye mi yöneldiniz?
Scode ağırlıklı olarak genç kitlenin kullanımına uygun olmasına rağmen genel kitleye uygun şekilde geliştirilmiştir ve kullanımına uygundur.

Microsoft’la olan ilişkiniz nasıldı bu süreçte?
Microsoft bize ücretli olan servisleri ücretsiz olarak kullanmamız için destek sağladı. Barış, 2015 Microsoft Türkiye Yaz Okuluna katılmıştı. Oradaki eğitimler Scode’u geliştirme üzerine katkı sağladı.

Daha önce katılıp dereceye girdiğiniz yarışmalar olmuş. Bu yarışmalardaki çalışmalarınız nelerdi?
Yeni İşim Girişim” isimli bölgesel girişimcilik kalkınmasını amaçlayan Trakya Kalkınma Ajansı ve TEB’in ortak işbirliği olan bir programda ekibimizden Kadir Can Kırkoyun, Trakya birincisi olarak Silikon Vadisi’ne gitmeye hak kazandı. indir.com Mobil Uygulama Geliştirme yarışmasında ekipçe ikinci olduk. 1 haftalık Antalya tatili, 7.500 TL değerinde reklam desteği, 1 yıllık ofis desteği gibi ödüller kazandık. FikriMobil Mobil Uygulama Geliştirme yarışmasında da ekipçe birinci olarak Silikon Vadisi’ne iki kişilik bilet hakkı kazandık. FikriMobil’de aynı zamanda Microsoft Özel Ödülü, Finansal Teknoloji Ödülü (10.000 TL Nakit) ve IBM Motivasyon Ödülü’ne layık görüldük. ol etmelerinde fayda var.

 

Bu yazı ilk olarak JR. by Campaign Temmuz 2016 sayısında yayımlandı.